Haberler

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer Gürcistan'da

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Ukrayna'da yaşananlardan endişe duyduklarını söyledi.

Fischer, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Gürcistan'da Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılandı.

Fischer ve Margvelaşvili, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Margvelaşvili, konuk cumhurbaşkanıyla iki ülke arasındaki mevcut ilişkileri, Gürcistan'ın Avrupa Birliği'ne entegrasyonu sorununu, bölgedeki ve Ukrayna'daki güvenlik konularını ele aldıklarını belirtti. Giorgi Margvelaşvili, ülkesinin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine verdiği destek için Fischer'e teşekkür etti.

Fischer'ın ziyaretinin mevcut ilişkilere yeni ivme kazandıracağına inandığını ifade eden Margvelaşvili, görüşmelerde Karadeniz Bölgesi'nin gelişmesinin de ele alındığını söyledi.

Margvelaşvili, " Avusturya, bu bölgenin gelişmesinde Gürcistan'ın rolünün farkında ve bölgenin  dostluk, imkan ve işbirliği bölgesi olması için yardım ediyor. Toplantıda bölgedeki tehditleri de ele aldık. Ukrayna'daki gerginlik, yakın geçmişte Gürcistan'da yaşanan gelişmeler, bölgenin barışçıl gelişimini engelliyor" dedi.

Rusya'ya uygulanan yaptırımlarla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Margvelaşvili, "Bölgedeki istikrarsızlık, Gürcistan'ın ekonomisini de etkiliyor. Ukrayna topraklarındaki savaşın durudurulması için  Rusya'ya yaptırımlar uygulandı. Bu  yaptırımlar, Kırım'ın işgali ve Rusya'nın komşularına karşı yürüttüğü saldırgan eylemlerle askeri operasyonların için alınmıştı. Dolayısıyla yaptırımların sadece halihazırdaki seviyede sürdürülmesi yetmez, Rusya'ya siyasi bir mesaj vermek için arttırılması bile gerek" diye konuştu.

İlk kez Gürcistan'a resmi ziyarette bulunan Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer, Margvelaşvili'ye misafirperverliği için teşekkür etti.

Karadeniz'de Gürcistan ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade eden Fischer, Gürcistan'ın AB ile entegrasyonuna destek vermeye devam edeceklerini  kaydetti.

Ukrayna'da yaşananlar, Avrupa'daki siyasi iklimi etkiledi

Basın toplantısında soruları da yanıtlayan Fischer, Ukrayna'da yaşananların Avrupa siyasetini etkilediğini kaydederek şunları söyledi:

"Biz Ukrayna'da yaşananlardan endişeliyiz. Yaşananlar Avrupa'daki siyasi iklimi de etkiledi. Minsk Anlaşması'nın uygulanması, anlaşmanın tüm taraflarını etkilemektir.  Bizim amacımız, Rusya ile Avrupa'yı birbirinden ayırmak değildir. Bölgedeki sorunları çözmek için çok ciddi olmalıyız."

Fischer, bu ay düzenlenecek "Riga Zirvesi"nin ardından Gürcistan'ın Avrupa'ya vize uygulamasının kaldırılması meselesine daha yakın olabileceğine işaret etti.

Fischer, Gürcistan ziyareti kapsamında yarın Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ve Ortodoks Kilisesin Patriği II. İlia ile bir araya gelecek.

Fischer, Gürcistan-Avusturya İş Forumu'na katıldıktan sonra 19 Mayıs'ta Gürcistan'dan ayrılacak.

Kaynak: AA / Güncel

Heinz Fischer Avusturya Gürcistan Ukrayna Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title