Haberler

Avustralya Parlamentosu'nda Burka Tartışması

Ana muhalefetteki Avustralya İşçi Partisi'nin lideri Shorten, parlamentoda burkayı yasaklama çabalarına tepki gösterdi Shorten: "Başbakan bu öneriyi ortadan kaldırmazsa tarih onu çok kötü yargılayacak.

Avustralya'da burkanın parlamentoda yasaklanmasına yönelik gündeme getirilen önerilere, ana muhalefet lideri sert tepki gösterdi.

Ülkede terör tehdit seviyesinin geçen ay orta seviyeden yükseğe çıkartılmasının ardından muhalefet partilerinden Palmer Birleşik Parti (PUP) senatörü Jaqui Lambie, burkanın parlamentoda yasaklanmasını gündeme getirdi.

Kadın senatör Lambie'nin, meclis gündemine taşımayı planladığı öneriye, iktidardaki Avustralya Liberal-Ulusal Parti koalisyonu milletvekilli George Christensen ve liberal senatör Cory Bernardi ile Başbakan Tony Abbott'un baş danışmanı Peta Credlin de destek verdi.

Bunun üzerine, tartışmaya katılan Abbott, burka için "Çok göze batıcı. Keşke kadınlar tarafından giyilmese ama biz özgür bir ülkeyiz" ifadelerini kullandı.

"Kanunlar kıyafetlere göre yapılmaz. Yüzün, gereken yerlerde görünmesi zarurettir" diyen Abbott, "burkayı sevmediğini ancak bunun hükümetin insanların ne giyeceğine karar vermesi anlamına gelmeyeceğini" söyledi.

- Ana muhalefet öneriyi "bölücülük" olarak değerlendirdi

Ana muhalefetteki Avustralya İşçi Partisi'nin lideri Bill Shorten ise burkayı parlamentoda yasaklama çabalarına sert ifadelerle karşı çıktı.

Öneriyi "bölücülük" olarak olarak değerlendiren Shorten, "Başbakan bu öneriyi ortadan kaldırmazsa tarih onu çok kötü yargılayacak. Hoşgörünün konuşulduğu bir yerde, hükümet sıralarından gelen bölücü bir tartışmanın çıkarılması hiç hoş değil" diye konuştu.

Eleştiri oklarını Başbakan Abbott'a yönelten Shorten, "Sen Avustralya'nın başbakanısın. Dar görüşlü insanların konuşmaları unutulabilir ama liderlerin suskunluğu asla unutulmaz. Avustralyalılar, liderlerinin suskunluğundan daha fazlasını hak ediyor" dedi.

Avustralya Yeşiller lideri Christine Milne de öneriye karşı çıktı. Milne, "Yanlış yapılmasın, eğer parlamentoda yasaklanırsa, bankalar da yasaklar, her yer yasaklar. Kadın ve kızlara karşı şiddeti yükseltir" görüşünü dile getirdi.

Yaklaşık 500 bin Müslümanın yaşadığı Avustralya'da, kadınlardan burka giyenlerin pasaport, ehliyet gibi kimlik belgelerine yüzleri açık fotoğraf konulması zorunlu. Ayrıca Avustralya polisi tarafından zorunlu durumlarda burka giyen kadınların yüzleri bayan polisler tarafından görülebiliyor. - Melbourne

Kaynak: AA / Politika

Cory Bernardi İşçi Partisi Avustralya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title