Haberler

Avustralya'da Sigara Paketleri Tek Tip Olacak

Avustralya'da 1 Aralık 2012'den itibaren sigara paketleri tek tip olacak Avustralya Yüksek Mahkemesi bugün, sigarada tek tip paket uygulamasının Avustralya Anayasası'nı ihlal etmediği görüşüne vararak, tütün şirketlerinin açmış olduğu davada...

Avustralya'da 1 Aralık 2012'den itibaren sigara paketleri tek tip olacak Avustralya Yüksek Mahkemesi bugün, sigarada tek tip paket uygulamasının Avustralya Anayasası'nı ihlal etmediği görüşüne vararak, tütün şirketlerinin açmış olduğu davada hükümet lehine karar aldı. Mahkeme, kararını bugün açıklamış olmasına rağmen kararın gerekçesine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. Avustralya Yüksek Mahkemesi'nin son kararıyla birlikte, Avustralya'da, 1 Aralık 2012'den itibaren perakende satılan tüm tütün ürünlerinde tek tip paket uygulamasına başlanacak.

Philip Morris Limited (PML) sözcüsü Chris Argent, Avustralya Yüksek Mahkemesi'nin, tütün ürünlerinde tek tip paket kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Mahkemenin, bugünün kararını tam anlamıyla değerlendirebilmek için gerekçeli kararı okumaları gerektiğini belirten Argent, "Bundan bağımsız olarak, tek tip paketlemenin yasaya genel uygunluğu ve bu bağlamda Avustralya'nın Philip Morris Asya'ya önemli miktarda bir tazminat ödeyip ödemeyeceği gibi konular, hala gündemini korumakta. Bu konular devam etmekte olan diğer hukuki davalarda ele alınacak" dedi.

-DAVA AÇILDI-

Philip Morris Limited'in açıklamasına göre, Avustralya'nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olarak yükümlülüklerine ters düşecek şekilde yaptığı tek tip paket uygulaması nedeniyle, şu anda üç ülke Avustralya'ya DTÖ nezdinde itirazda bulunmuş durumda. Philip Morris Asya (PMA) da, Avustralya'ya, Hong Kong ile yaptığı İkili Yatırım Anlaşması'nın birkaç maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. Bu davaların iki ila üç yıl arası bir süre içinde karara bağlanması bekleniyor. Bugün verilen Yüksek Mahkeme kararının, bu uluslararası davalarda ya da diğer yargılamalar üzerinde herhangi bir hukuki etkisi bulunmadığı belirtildi.

PML sözcüsü Chris Argent, konuya ilişkin açıklamasında, şunları dile getirdi:

"Philip Morris Asya'nın yatırım anlaşması davasının ve DTÖ nezdinde devam eden mücadelelerin güçlü olduğuna inanıyoruz. Bununla birlikte, tek tip paket uygulamasıyla ilgili hukuki konuların tam olarak araştırılması ve cevaba kavuşturulması için daha önümüzde uzun bir yol bulunmaktadır." - İstanbul

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Dünya Ticaret Örgütü Philip Morris Avustralya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title