Haberler

Avustralya’da Geleneksel Türk Lale Festivali

Güncelleme:

Baharın habercisi açan çiçektir. Avustralya'nın Viktorya Eyaletinde baharın müjdecisi ise Lale Festivalidir.

Avustralya Türk Kültür Platformu Başkanı Hilkat Özgün'ün öncülüğünde 2005 yılında başlatılan ve geleneksel hale gelen "Avustralya Türk Lale Festivali" Avustralya'da örnek bir marka olmuştur. Avustralya'da yaşayan Türk soydaşlarımız lalesine tekrar kavuşmanın gururunu yaşamaktadırlar.

Haftasonu açık hava kültür şenlikleri şeklinde düzenlenen Türk Lale Festivali bu yıl 18-19 Eylül 2010 tarihlerinde "Turkish Weekend - Celebrating the Origin of the Tulip" teması altında Tesselaar Lale Bahçelerinde yapılacak ve böylece Avustralya'da 6'ıncı Türk Lale Festivali gerçekleştirilecektir. Avustralya Türk Kültür Platformu tarafından düzenlenen festival, iki gün süresince Türkiye'den farklı renkler, sesler ve esintiler sunacaktır. Festival, Türkiye Cumhuriyeti, Viktorya Çokkültürlülük Komisyonu ve Melburn Havaalanı tarafından sponsorluklarla desteklenecektir.

Türk Lale Festivali, Türk kültürünü müzik, folklor, geleneksel el sanatları, çeşitli sahne gösterileri ve Türk mutfağından mükemmel örneklerle Avustralya halkina tanıtmaktadır.

Son 5 yıldır yapılan festival, Avustralya Türk toplumu'nun yanısıra diğer toplumlar, komşu şehirler, Avustralya'nın diğer eyaletleri, hatta yurtdışından gelen binlerce ziyaretçinin Türkiye ve Türk kültürünü tanımasına vesile olmaktadır.

Festival, Türk kültürü ve sanatının başarılı bir şekilde tanıtılmasının yanı sıra Avustralya'da yaşayan diğer toplumlara lale çiçeğinin tarihi ve orijini anlatılarak tanıtıma büyük katkı sağlamaktadır.

Türk kültürünün geleneksel unsurlarının çağdaş örneklerle birlikte sunulacağı festival kapsamında Türk motif ve desenleri sergisi, uygulamalı Hat, Ebru, Minyatür ve Tezhib sanatları, bir devre adını vermiş lale'nın tarihi gibi tanıtıcı proğram, film gösterisi, sergiler ve çocuklar için etkinliklere yer verilecektir.

Festival meydanında kurulacak hediyelik eşya satış çadırlarında, Türk kültüründen hediyelik eşyalar satışa sunulacaktır.

Türk mutfağından örnekler, Türk tatlı ve kahvesinin tanıtıldığı ve satıldığı çadırlar, Türk Kültür çadırları, Türkiye tanıtımın çadırı Lale Festivali'nın önemli çadırları arasında yer alacaktır.

Festivalde yer alacak Türkiye Tanıtım çadırı indirimli uçak biletleri ile Türkiye'ye seyahati özendirmiş olacaktır.

Japon Grubu "Association of New Elderly Inc" gönüllüleri festival boyunca renkli Japon Origami kağıtlarından laleler yaparak festival ziyaretçilerine hediye edeceklerdir.

Geçmiş yıllarda festival, Avustralya'nın prestij gazetlerinden The Age gazetesinde tam sayfa yer almış, Qantas uçak şirketinin uçuşlarında reklamı yapılmış, birçok Avustralya ve etnik kökenli radyo ve gazetelerde duyurulmuştur.

Çifte Bayram Yaşanacak

6. Türk Lale Festivalinin Ramazan Bayramı'nın bir hafta sonrasına denk gelmesi nedeniyle Türk toplumu çifte bayram havası yaşayacak. 18 ve 19 Eylül Cumartesi ve Pazar günleri Bayram şenliğine dönüşecek olan festivalde Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, pop müzik ve enstrümantal olmak üzere canlı performanslar yapılacak. Bayramın kültürümüzdeki anlamı yabancı konuklara anlatılacak.

Festival Türk Toplumu'nun bayramlaşması ve bayram havasında bir gün geçirmesi için de vesile olacaktır.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Sanatçılar geliyor

Festival kapsamında Geleneksel Hat, Ebru ve Tezhib sanatlarını uygulamalı olarak sergilemek üzere Hat tarihini üzerinde çalışmalar yapan Dr Süleyman Berk, Ebru sanatının ileri gelen temsilcilerinden Esengül İnalpulat, eserleri ve Yayınları ile Türkiye'de isminden en çok bahsedilen ve Rotary Kulüp tarafından "En Başarılı Kadın Sanatçı" ünvanını alan Tezhip Sanatçısı Dr. Münevver Üçer ve Hat Sanatçısı Ahmet Depeler T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğinde Melburn'a geleceklerdir. Minyatür sanatını Avustralya'da başarı ile tanıtan sanatçılarımızdan Gülay Pelin ise Sidney'den katılacaktır. Sanatçılar, festival süresince sanatlarını izleyiciler önünde uygulamalı olarak icra edecekler.

Geleneksel el sanatlarımızı yakından tanımak isteyen festival ziyaretçileri için düzenlenecek Workshop çalışmalarında, Ebru, Hat, Minyatür ve Tezhip sanatlarının ne olduğu, tarihi, malzemeleri hakkında bilgiler aktarılacak, katılımcıların uygulama yapmaları sağlanacaktır.

2005'den günümüze Lale Festivali Başarısı

Avustralya Türk Lale Festivali Türkiye dışında yapılmış en büyük Türk Lale Festivali olma özelliği taşımaktadır. İstanbul Uluslararası Lale Festivali'nden bir yıl önce başlamıştır.

Lale Festivali, ülkemizi tanıtım adına özel bir önem taşımaktadır. Avustralya'da yaşayan diğer toplumlar lalenin ana vatanını Hollanda olarak bilmektedirler. Festival ziyaretçileri lale bahçelerinde Türk etkinliklerini gördüklerinde hayretle bunun anlamını sormaktadırlar. Lalenin ana vatanının Türkiye olduğunu öğrenen festival ziyaretçilerinin Türk kültürüne ve Türkiye'ye olan ilgisi artmaktadır. Avustralya'da yapılan turizm tanıtım kampanyalarının yanı sıra Lale festivali benzeri etkinliklerin, Türkiye'ye gidecek olan Avustralya'lı turist sayısının artmasında çok önemli bir etkisini olmaktadır.

Avustralya Türk Kültür Platformu öncülüğünde 2005 yılında ilki yapılan Festival bilgileri Avustralya Çokültürlülük Vakfı desteğiyle UC Printing Pty tarafından Avustralya ilkokullarında yardımcı kitap olarak okutulmak amacıyla "Turkish Delights - Traditional Music and Dance" adı altında kitap olarak basılmıştır. Festivallerin üstün başarısı nedeniyle bu kitaba olan ilgi artmış ve kitap Avustralya, Kanada, İrlanda, Yeni Zelanda gibi birçok ülkede yardımcı ders kitabı olarak okutulmaya başlanmıştır.

Viktorya Çokkültürlülük Komisyonu her 3 ayda bir yayınlanan ve Avustralya'nın tüm şehirlerine dağıtımı yapılan VMC dergisinde defalarca festival etkinliklerine fotoğraflarla geniş yer vermiştir.

Geleneksel Türk Lale Festivali, 2008 yılında Viktorya Çokkültürlülük Komisyonu tarafından "Çokkültürlülük İlişkilerinde Üstünlük Ödülleri" katagorisinde değerlendirilerek "Kültür Mirası" ödülünü almıştır. Bu ödülün değerlendirmesinde Avustralya'nın Viktorya Eyaletine çokkültürlülük alanında verilen servis önemli rol oynamıştır. Genel Vali Prof David de Kretser'in ev sahipliği yaptığı ödül töreninde Viktorya Başbakanı John Brumby Kültür Mirası Ödülü'nü Avustralya Türk Kültür Platformu adına Başkan Hilkat Özgün'e takdim etmiştir.

Festival, Viktorya eyaletinde 12 büyük etkinlik arasına girerek Viktorya Çokkültürlülük Komisyonu'nun 2010 takviminde yer almıştır.

Avustralya Türk Lale Festivali etkinliklerini konu alan bir yazı ve fotoğraflara TÜRSAB (Uluslararası Seyahat Acentaları Birliği) dergisinin 2010 Nisan sayısında geniş yer verilmiştir.

Avustralya, aynı coğrafyada 200 ayrı dil, 180 etnik toplum ve 120 farklı din ve kültürün bir arada uyum içinde yaşadığı kültür mozağine sahip bir ülkedir. Çokkültürlülük politikası çerçevesinde kültürlerin korunması ve diğer toplumlara tanıtılması oldukça önem taşımaktadır. Bu nedenle, bu yıl altıncısı düzenlenen Türk Lale Festivali ve diğer Türk kültür etkinlikleri ile Avustralya'da yaşayan toplumları biraraya getirmek, ülkemiz müziği ile tarih ve kültürünü tanıtmak, kültürlerarası köprü oluşturmak, toplumumuzun kendine güvenini güçlendirmek ve buna paralel olarak da Avustralya nezdindeki itibarını yükseltmek açısından büyük önem taşımaktadır.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Haberler

Bakmadan Geçme

Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title