Haberler

Avukatlardan Cübbeli Yürüyüş

Kamuoyunda 'İç güvenlik yasa tasarısı' olarak bilenen tasarıya tepki göstermek amacıyla 21 ilin Baro Başkanları Diyarbakır'da yürüyüş düzenledi. Hazırlanan ortak basın açıklamasından önce bir konuşma yapan Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi, "Hiçbir zaman hukuk güvencesi bu ülkede tam olarak sağlanamadı. Özellikle de bu bölgede Kürt toplumu hiçbir zaman hukuk güvenliğini görmedi. Hep hukuk, yargıç güvencesinden, anayasal haklardan, insan hakları standartlarından, yoksun kaldı" dedi.

Toplumsal olaylarda güvenliğin sağlanması amacıyla hükümetin hazırladığı ve TBMM'ye sunulması beklenilen 'İç güvenlik paketine' Diyarbakır'dan tepki geldi. Diyarbakır'da 21 Baro Başkanı'nın katılımıyla avukatlar cübbeleriyle yürüdü. Adliye Sarayı binası önünde toplanan avukatlar Diyarbakır Valiliği'ne yürüyerek 'İç güvenlik paketine' tepkilerini dile getirdi. Hazırlanan ortak basın açıklama öncesi bir konuşma yapan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, paketin, seçimlerden sonra yeni oluşacak hükümet tarafından gündeme alınması çağrısında bulundu. Toplumun tepki üzerine paketin TBMM'ye getirilmesi ertelendiğine dikkat çeken Elçi, geçen Salı günü Genel Kurul'a gelmesi beklenen tasarının alınan bir kararla Meclis'e gelmesini bir süre daha ertelendiğini ifade etti. Hükümet yetkililerin açıklamalarına göre, bu tasarının seçimlerden önce, bu yasal düzenlenmenin yasallaşmasını öngörüldüğünü aktaran Elçi, hükümeti, muhalefeti uyararak, bu yanlıştan vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Elçi, öteden beri Türkiye'de hukuk ve yargı güvencesinin söz konusu olmadığını öne sürerek, şunları söyledi:

"Hiçbir zaman hukuk güvencesi bu ülkede tam olarak sağlanamadı. Özellikle de bu bölgede Kürt toplumu hiçbir zaman hukuk güvenliğini görmedi. Hep hukuk, yargıç güvencesinden, anayasal haklardan, insan hakları standartlarından, yoksun kaldı. Ancak bu yasal düzenleme, temel hak ve özgürlükleri, hukuk güvenliğini ve yargı güvencelerini şeklen de ortadan kaldırmaktadır. Artık yasaların lafzıyla da tüm güvenceleri ortadan kaldırmaktadır."

"BİZİM ÖNCELİKLİ BEKLENTİMİZ, BU YASAL DÜZENLEMENİN EĞER GEREKİRSE EKİM AYINDA ELE ALINMASIDIR"

Bu yasa tasarının Meclis'ten geçerse, bütün Türkiye'nin özlemi olan demokratik bir gelecekten yoksun kalınacağını savunan Elçi, hukuk devleti hayalinin sonuna gelineceğini söyledi. Elçi, "Bu tasarı hem kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı hem de yaşama hakkını önemli ölçüde ortadan kaldıracak bir düzenleme öngörmektedir. Türkiye toplumunun seçim atmosferine girdiği, halkın temsilcileri olan parlamenterlerin artık gün saydığı bir dönemde, yasama Meclisi'nin yenilendiği bir dönemde, toplumun geleceği bakımında bu kadar çok yaşamsal düzenlemeyi bu dönemde çıkarmak doğru değildir. Bir an önce parlamento, parlamento yönetimi bu tasarıyı gündeminden çıkarmalı ve yeni parlamento bu konuda takdir sahibi olmalıdır. Bizim öncelikli beklentimiz, bu yasal düzenlemenin eğer gerekirse Ekim ayında ele alınmasıdır" diye konuştu.

Elçi'nin ardından 21 Baro Başkanı adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Batman Barosu Başkanı Ahmet Sevim ise, şunları söyledi:

"Yargının ve kolluğun günlük siyasi hesaplarla toplum beklentileri ve demokratik değerler yerine, siyasal iktidarın ihtiyaç ve amaçlarına hizmet edecek şekilde dizayn edilmesinin bedellerini bütün bir toplum ağır bir şekilde ödeyecektir. Kamu düzeninin polisiye tedbirlerle sağlanamayacağı konusunda yaşadığımız bunca acı tecrübeye rağmen, güvenlikçi yaklaşımlarla temel hak ve hürriyetleri sınırlamak, aksine toplum devlet ilişkilerinde derin bir güvensizliğe sebebiyet verecektir."

Yürüyüşte Adıyaman, Ağrı, Ankara, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Kars, Ardahan, Kilis, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Şanlıurfa, Tunceli ve Van Baro Başkanları yer aldı. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Valiliği Tahir Elçi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title