Haberler

Avukatlar Cepten Akıllı Uygulamayla Korunacak!

Güncelleme:

TBB'nin başlatmış olduğu 'Avukat Güvenlik Uygulaması'nın devreye girmesi Urfa Barosu'nca olumlu karşılandı.

Avukatlara yönelik son dönemde artış gösteren fiziksel-sözlü şiddet, tehdit ve benzeri eylemlere karşı Türkiye Barolar Birliği (TBB) Avukat Hakları Merkezi'nin geliştirdiği 'Avukat Güvenlik Uygulaması' devreye girdi.

Türkiye Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi tarafından geliştirilen ve devreye sokulan 'Avukat Güvenlik Uygulaması' ile can güvenliği tehdit veya tehlike altında olan avukatların güvenlik güçlerine en hızlı şekilde ulaşmaları hedefleniyor. Programı akıllı cep telefonuna yükleyen bir avukat, tehlike anında veya öncesinde sistemi alarma geçirecek ve konum bilgisini anında Alarm İzleme Merkezine iletecek. Bu andan itibaren; avukatın konumu takip edilerek, bağlı olduğu baronun Avukat Hakları Merkezine, Avukat Hakları Merkezi yoksa daha önceden belirlenen baro yönetim kurulu üyesine, yakınlarına veya duruma göre kolluk güçlerine ve sağlık birimlerine bilgi verilecek.

FEYZİOĞLU: 87 BİN AVUKATIN KAPISINA KORUMA KOYMAK ÇARE DEĞİL

Saldırganı korkutmak amacıyla kullanılabilecek sesli alarm işlevinin yanında delil toplama özelliği de bulunan sisteme göre alarm devreye girdiği anda otomatik olarak video kaydetmeye başlayacak. Video, avukatın telefonu yerine sistemde kayıt altına alındığı için delilin yok edilmesinin önüne geçilecek. Avukatların güvenlikle ilgili yaşadıkları sorunlardan yola çıkarak sistemi hayata geçirdiklerini ifade eden TBB Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, "87 bin avukatın kapısına güvenlik görevlisi koymak bir çare değil. Avukatlarımızın güvenliğini sağlamak için teknolojiden yararlanarak bu programı yazdırdık. Bu projenin meslektaşlarımız tarafından mutlulukla karşılanacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.

DELEBE: SİSTEMİN DUYURUSU YAPILDI

TBB'nin bu proje üzerinde bilimsel ve teknik olarak yaklaşık 6 aydır çalıştığını kaydeden Şanlıurfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe, sistemin duyurusunun kendilerine yapıldığını söyledi. Teknolojinin kullanılmasıyla birlikte sistemin çok yararlı olduğunu belirten Delebe, "Tehlikenin altında olan, tehlikenin başlangıcında olan her meslektaş akıllı uygulama sayesinde durum tespiti yaparak verileri, bilgileri kendi bağlı bulunduğu Avukatlık Hakları Merkezine bildirebilecek. Eğer ilgili baroda Avukatlık Hakları Merkezi yoksa bütün bilgiler baro tarafından görevlendirilen ve birliğe adı, soyadı ve iletişim bilgileri verilen avukata bildirilecek. Bunun dışında sistemin önemli bir ayrıntısı daha elde edilen deliller doğrudan TBB Avukat Hakları Merkezine aktarılacak. Delillerin burada silinmesi ya da avukatın içinde bulunduğu ortamda ilgili kişilerin fiziksel şiddeti gibi bir durumda olamayacak. Çünkü veriler sisteme kaydedilecek. Diğer taraftan avukat dilerse alarm sistemini devreye koyarak saldırganları bir nevi paniğe girmesini ve belki oradan uzaklaşmasını sağlayabilecek. Yani alarm da söz konusu bu projede. Bir de sesli ve görüntülü kayıt yapıldıktan sonra bunu en yakın kolluk birimine de aktarabilecek. Kolluk biriminde avukatın bulunduğu yere en kısa zamanda intikal etmesi sağlanacak" dedi.

'GÖRÜNTÜLER DELİL OLARAK KULLANILABİLECEK'

Daha önceleri delil sayılabilecek bazı kamera kayıtlarının silindiğine dikkat çeken Delebe, bu sistem sayesinde bunun da önüne geçilmiş olacağını söyledi. Urfa Barosuna kayıtlı 600 civarında avukatın aktif çalıştığını 115 tane de stajyerin bulunduğunu belirten Delebe, "Özel ve kamu kurumlarında kamera kayıtlarının tutulmaması, kimi zaman kayıtların silinmesi ya da kimi zaman hiyerarşik altlık ve üstlük ilişkisinden dolayı sanıkların sağlıklı bir şekilde beyanda bulunmamaları ve delillerin elde edilememesi de burada sonlandırılmış olacak. Çünkü avukatın kendisi bizzat delil elde ederek ileriki aşamada kullanabilecek. Biz, Urfa Barosu olarak bu sistemin çok faydalı olabileceğini düşünüyoruz. Bizim de Urfa'da meslektaşlarımız kimi zaman saldırılara, tehditlere maruz kalabilmektedirler. Ya da görevlerini icra ederken kamu personelinin engeliyle karşılaşmaktadırlar. Bu nedenle hayata geçen projenin bütün meslektaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

UYGULAMA NASIL ÇALIŞIYOR?

Uygulamadan yararlanabilmek için; Ulusal Baro Ağı Projesi'ne (UBAP) giriş yapılarak Avukat Güvenlik Uygulaması menüsüne girilmesi ve burada belirtilen kullanım şartlarının onaylanması gerekiyor. Kullanım bedeli olan yıllık 66 TL'nin ödenmesinin ardından şifre belirlenerek üyelik işlemi tamamlanıyor. Cep telefonuna SMS ve/veya mail ile gelen linkin açılıp telefona yüklenmesi ile uygulama cep telefonuna kaydedilmiş oluyor. Uygulama IOS, Android ve Windows Phone platformlarında uyumlu olarak çalışıyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title