Haberler

"Avrupa'ya Zeytin İhracatını Aracısız Yapacak"

Güncelleme:

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, 10 yıllık distribütörün sözleşmesini yenilemeyerek, Avrupa'ya ihracatı Marmarabirlik olarak bizzat yapacaklarını belirterek "Avrupa'nın belirli yerlerinde oluşturulacak olan bürolarda kendi personelimizle ihracat yaparak, yaklaşık 9 milyon TL kazanç elde edeceğiz" ifadesini kullandı.

Asa, Mudanya 150 Sayılı Zeytin Tarım Kooperatifi Başkanı Şevket Karagöz ve Kooperatif üyelerini ziyaretinde yaptığı açıklamada, 7 Ekim'de gerçekleştirecekleri genel kurulda alacakları radikal kararlarla birliği hantal yapısından, dinamik bir hale getireceklerini söyledi.

Marmara bölgesi dışında üretilen zeytinlerin, Gemlik tipi olarak piyasada etiketlenip satılmaması konusunda mücadelelerinin devam ettiğini belirten Asa, şöyle devam etti:

"Tüccarın biri diğer bölgelerden topladığı zeytini Gemlik zeytini olarak satıyor. Ambalajın üzerinde Gemlik zeytini yazıyor ama içindeki zeytinin Gemlik zeytiniyle alakası yok. Ne yazık ki siyasi konjonktürün sağlanamaması sebebiyle bunun önüne geçilememiş. Üstelik Gemlik'te biri Marmarabirlik'i mahkemeye vererek, ambalajlar üzerindeki 'Gemlik tipi' ibaresini kaldırtıyor. Biz bunların önüne geçmek için Gemlik Zeytin Borsası'na müracaat edip, birlik olarak hakkımızı arayacağımızı bildirdik. Merdiven altı üretimin önüne geçerek, bu zeytin satıcılarıyla rekabet etmek yerine, bunların önünü kesme çabamız sürecektir."

Asa, Marmarabirlik'in Ar-Ge çalışmalarıyla piyasada rekabet eder hale geldiğini anlatarak, şunları aktardı:

"10 yıllık distribütörün sözleşmesini yenilemeyerek, Avrupa'ya ihracatı Marmarabirlik olarak biz yapacağız. Avrupa'nın belirli yerlerinde oluşturulacak olan bürolarda kendi personelimizle ihracat yaparak, yaklaşık 9 milyon TL kazanç elde edeceğiz. Geçmiş dönemlerden kalan vergi borcumuzun Başbakanımızın da yardımlarıyla lehimize sonuçlanmasıyla 19 milyon TL gibi bir kazancımız oldu. Unutulmamalı ki birliğimiz elde ettiği kazançlarla ayakta kalan bir kurumdur. Birliğimiz kazandığı sürece varlığını sürdürebilir ve üreticinin derdine çare olabilir."

-"Dolunun vurduğu" zeytinler-

Mudanya ve çevresinde "dolunun vurduğu" zeytinleri alacaklarını dile getiren Asa, "Ancak kimse yüksek fiyat beklemesin. Yağlık dahi olsa bu zeytinlerin asit oranının yüksek olması, bu zeytinde verimi düşürmektedir. Rekolte beyannameleri alınmaya başlanıyor. Benim ricam, üreticimizin verebileceği zeytin kadar beyanname vermeleridir. Fazladan verilecek beyannameler bizleri zor duruma sokmakta ve kota uygulamamıza neden olmaktadır" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ömer Bilik / Halil İbrahim Başer

Yayıncı: Kamuran Akkuş - BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Marmara Mudanya Gemlik Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title