Haberler

Avrupa ve Rusya'ya Sezonun İlk Sultaniye Üzümü İhracatı Başladı

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde yetiştirilen dünyaca ünlü Sultaniye üzümünde sezonun ilk ihracatı başladı.

Türkiye İhracatçılar Birliği tarafından dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün ihracat tarihinin 10 Ağustos olarak belirlenmesinin ardından 8 Ağustos'ta kesimleri yapılan üzümler paketlenip şoklandıktan sonra Avrupa ve Rusya pazarlarına taşınmaya başlandı. Alaşehir'den en fazla ihracat yapan ihracatçı firma olan Uçak Kardeşler Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, ilk gün Rusya'ya 41 TIR çıkışı yaptı.

2014 yılında 55 bin ton Sultaniye üzüm ihracatı yapan Uçak Kardeşler, 2015 yılında da rekolte düşüklüğüne rağmen geçen yılki rakamı yakalamayı hedefliyor. Alaşehir'den 2013 ve 2014 yılında en çok üzüm ihracatı yapan Uçak Kardeşler Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin sahibi Ali Uçak, "Türkiye'nin en çok üzüm ihracatı yapan ve üzümde Türkiye'de birinci, yaş sebze ve meyve ihracatında ikinciyiz. İhracatçılar olarak en büyük sıkıntımız devletin vereceği ihracat desteği. Bu yıl verilecek olan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DİFİF) ihracat desteği geçen yıla göre artırılarak, bir an önce açıklanmalıdır. Geçen yıl firma olarak toplamda 150 bin ton civarında ürün işledik. Bunun 100 bin tonu ihracat olarak gerçekleşti. Bu yılki hedefimiz bu rakamı yüzde 15 arttırmak. Üzüm bazında Türkiye birincisiyiz ve geçen yıl yaklaşık 55 bin ton yaş üzüm ihracatı gerçekleştirdik. İhracatımızın yüzde 80'i Rusya, kalan bölüm Avrupa ülkelerine yapıldı. Ülke olarak geçen yıl Alaşehir'den 280 milyon dolarlık ihracat geçekleştirildi. Bu yılki hedefimiz rekolte düşüklüğüne rağmen bu rakamı yakalamak" dedi.

"BAKAN ZEYBEKÇİ SÖZ VERMİŞTİ"

Ali Uçak, "Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci seçim öncesi Alaşehir'i ziyaretinde hem ihracatçılarla birlikte yaptığı toplantıda hem de Killik Mahallesi'nde yaptığı miting konuşmasında geçen yıl ihracatçıya verilen ton başı 130 kuruşu bu yıl yine vereceklerini, hatta bu rakamın üzerine çıkacakları sözünü vermişti. İhracatçıya verilen DİFİF üreticilerin lehine katkı sağlamaktadır. Dileğimiz bir an önce açıklanıp uygulamaya konmasıdır. Rekolte tahmini yapan kuruluşlar tarafından bu yıl geçen yıla göre yüzde 40 dolaylarında rekolte düşüklüğü beklenmektedir. Devletin vereceği DİFİF desteği ile rekolte düşüklüğü telafi edilebilir. İhracatçı daha güvenli çalışma yapabilir, üretici de daha iyi fiyatla ürün satabilir" şeklinde konuştu.

2014 YILINDA 280 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPILDI

Öte yandan Alaşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre 2014 yılında Alaşehir'den 20 bin 110 TIR'ın çıkış yaptığı öğrenildi. 250 bin ton Sultaniye üzüm ihracatı ile 280 milyon dolarlık gelir elde edildiği öğrenilirken, İzmir Ticaret Borsası Ege Bölgesi'nde etkili olan soğuk hava ve don olaylarının kuru üzümde yüzde 40 rekolte kaybına yol açtığını, dolayısıyla geçen sezon 328 bin ton olan çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin bu sezon 196 bin tona düşmesi beklendiğini açıklamıştı. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Rusya Federasyonu Alaşehir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title