Haberler

Avrupa'nın Suç Merkezi Olmasını Engelleyen SELEC'i Bir Türk Yönetiyor

Güncelleme:

SELEC'in genel koordinatörü Gürbüz Bahadır, Avrupa'nın suç merkezi olmasını engelleyen bir bariyer oluşturduklarını, bu kapsamda üye ülkelerin ortak operasyonları koordine ettiklerini anlattı.

Genel direktörlük görevini Gürbüz Bahadır'ın yürüttüğü kısa adı SELEC olan Güneydoğu Avrupa Bölgesinde Sınır Aşan Suçlarla Mücadele Merkezi, bölgedeki 12 ülkede yasadışı göç, uyuşturucu ve çalıntı araçlar başta olmak üzere sınır aşan suçlarla mücadele ediyor.

Merkezin faaliyetleri hakkında Habertürk'e konuşan Genel Direktör Gürbüz Bahadır, merkezin operasyonel faaliyetler yürüttüğünü vurguladı. Bahadır, 2001 yılında, üye ülkeler arasında yıllık 315 adet bilgi değişimi sağlayarak işe başladıklarını, 2014 yılında bu sayının 23 bin 222'ye ulaştığını söyledi.

12 ülkenin kendilerine ait irtibat ofisleri bulunduğunu belirten Bahadır, üye ülkelerin birbirleriyle bilgi paylaşmasını sağlarken ortak operasyonları da koordine ettiklerini kaydetti. Bahadır, Avrupa'nın suç merkezi olmasını engellemekte bariyer görevi gördüklerinin altını çizdi.

GÖÇMENLİK

Bölgenin, kriz alanları ile göçmen destinasyonlarının arasında kaldığını dile getiren Bahadır, şu bilgileri verdi: "Göçmen trafiği sadece Türkiye'den Avrupa'ya dağılmıyor. Avrupa deniz sınırları da bu trafiğe müsait. Hazırladığımız raporlara göre göçmen sayısında 2012 yılından beri düzenli bir artış söz konusu. 2012'de bölgede 170 bin civarında yasadışı göçmen tespit edilmişken, bu sayı 2014'te 220 bin oldu."

YILDA 60 BİN ARAÇ

Merkezin ön önemli alanlarından biri olan çalıntı araçlar konusunda ise Bahadır şunları ifade etti: "SELEC bölgesinde yıllık ortalama 60 bin civarında araç suça konu oldu. Bu araçların yüzde 90'lık bir bölümü hırsızlık yoluyla, gerisi sahtecilik veya emniyeti suiistimal yoluyla çalınan araçlar. Bunların yüzde 40'ı ise ele geçiriliyor. Geçen yıl 'HIT' adı verilen bölgesel bir operasyon koordine edildi ve toplam 207 bin araç kontrole tabi tutuldu. 200'ün üzerinde araç ele geçirildi. Operasyona AB, BM, AGİT, Interpol gibi partner kuruluşlar da katıldı."

UYUŞTURUCU

SELEC'in 12 üye ülkesinde 2012-2015 arasında 16 tonun üzerinde eroin, bir tonun üzerinde kokain, 250 ton civarında esrar ve 2 tonun üzerinde sentetik uyuşturucu ele geçirildiğini söyleyen Bahadır, özellikle eroinin, üretim bölgesi olan Afganistan'dan, tüketim pazarları olan Batı Avrupa'ya gittiğini vurguladı.

SELEC'İN FAALİYET ALANLARI

SELEC, 12 üye ülkenin kolluk (özellikle polis ve gümrük muhafaza) kuruluşları arasında sınır aşan insan kaçakçılığı, insan ticareti, uyuşturucu trafiği, mali suçlar ve bilişim suçları, çalıntı araçlar, gümrük sahteciliği ve kaçakçılık, terör, çevre suçları alanlarında faaliyetlerini yürütüyor.

SELEC ÜLKELERİ

-Türkiye
-Arnavutluk
-Bosna Hersek
-Bulgaristan
-Hırvatistan
-Makedonya
-Yunanistan
-Macaristan
-Moldova
-Karadağ
-Romanya
-Sırbistan

(Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Habertürk Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500

Yorumlar (7)

Adınızı Yazın:

Avrupanın suç merkezi olmasını engelliyor. Fakat ülkem bu konuda perişan durumda. Fransada bomba patlıyor dünya kayıtsız kalmıyor haftalarca yas tutuluyor gündemde kalıyor. Ülkemde bomba patlıyor 2 gün gündemde kalıyor arından yepyeni gümden geliyor 2 gün sonra gündem tekrardan bambaşka. Her güne şaşkınlıkla hüzünle uyanıyoruz. Bütün batılı devletler bu ülkenin bu dünyayla yaşlanan dimdik ayakta duran toplumun yapısını bozmak, gelecekteki tarih kitaplarına zafer başlıklarını atmak istiyorlar.

5
1
yanıtYanıtla
danimarkadan:

hadiiii lan dudukk

1
3
yanıtYanıtla
idris:

bu turku yok edin oavrupa diyelmi pkk ya destek veren avrupayi bir tuk kana buluyacak yakinda

1
3
yanıtYanıtla
gercek sehit Mobil-ANDROID:

bu selecden bi hayir gelmez hepsi birbirine dusman ulke muslumanlar kendi arasinda kursum bosna arnavutluk azarbaycan kosova libya gibi....

3
0
yanıtYanıtla
Asiii:

Bu bu alin bunu iceri

3
0
yanıtYanıtla
Pehhh:

daha neler gelde kahkaha atma puhahahahaha

1
0
yanıtYanıtla
laz:

Yaw bu haberler ammada abartiyor arkadas .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title