Haberler

Avrupa'nın Libya Endişesi Artıyor

Avrupa Parlamentosu (AP), son dönemde Libya'daki iç çatışmaların yayılmasının Sahel bölgesinin istikrarını tehdit ettiği uyarısını yaptı.

Avrupa Parlamentosu (AP), son dönemde Libya'daki iç çatışmaların yayılmasının Sahel bölgesinin istikrarını tehdit ettiği uyarısını yaptı.

AP'de bugün kabul edilen karar tasarısında, "ekonomik kriz ve şiddet olaylarının Libya'daki sorunların artmasına ve terör örgütü DAEŞ'in bu ülkede güçlenmesine yol açtığı" kaydedildi.

Genel kuruldaki oylamada kabul edilen tasarı için 478 "evet", 81 "hayır" ve 81 çekimser" oy çıktı.

Kararda, Libya'da yönetime talip tarafların Roma'da geçen yıl aralık ayında imzaladıkları siyasi anlaşmanın hayata geçirilmesine AB'nin ve uluslararası camianın tam destek vermesi istendi.

Libya'daki çatışmaların Mısır, Tunus ve Cezayir'e yayılmasından duyulan endişenin dile getirildiği kararda, "Libya'da DAEŞ militanlarının sayısının her geçen gün artmasının bu ülke, bölge ve hatta Avrupa için endişe kaynağı olduğu" uyarısında bulunuldu.

AB'den ve uluslararası camiadan Libya'ya mali, siyasi, insani yardımı sürdürmeleri istenen kararda, bu ülkede yerlerinden edilmiş kişilerin ve sığınmacıların yaşadığı sorunların çözümüne karşı duyarlı olunması istendi.

Birleşmiş Milletler (BM) adına hazırlanan bir raporda, Libya'da, DAEŞ'in iki ila üç bin arasında militanı olduğu kaydediliyor.

Libya'da, 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Ülkede biri Tobruk'ta, diğeri Trablus'ta olmak üzere iki ayrı yönetim bulunuyor. Libya'daki krize çözüm bulmak amacıyla aralık ayında Roma'da uluslararası bir konferans düzenlenmiş ve taraflar çözüm konusunda mutabakata varmıştı.

DAEŞ'in dini azınlıklara baskısı

Genel kurulda kabul edilen başka bir tasarıda ise terör örgütü DAEŞ'in, Irak ve Suriye'deki dini azınlıklara yönelik kitlesel katliamları kınandı ve uluslararası camiadan bu konuda seferber olunması istendi.

Kararda, bölgedeki Hristiyan, Türkmen, Sünni ve Yezidi gruplar ile İslam'ı DAEŞ gibi yorumlamayan Sünni grupların terör örgütü DAEŞ'in sistemli hedefi olduğu belirtilerek, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurullarını belirleyen Roma anlaşmasına göre bunun "savaş suçu", "insanlık suçu" ve "soykırım suçu" derecesine ulaştığı kaydedildi.

Kararda, AB üyesi ülkelerin DAEŞ'e katılmak üzere yola çıkan vatandaşlarını engellemek ve cezalandırmak için yasa ve mevzuatlarında gerekli düzenlemeleri en kısa zamanda yapmaları istendi.

Kaynak: AA / Güncel

Libya Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title