Haberler

Avrupa'nın Kaderini Değiştiren Fatih

TRT’nin “Fatih; Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam” belgeseli tamamlandı. Belgesel bu akşam ilk kez Aya İrini’de düzenlenecek özel bir galada gösteriliyor.

Yaklaşık üç yıllık ön hazırlık ve çekim süreci sonunda tamamlanan “Fatih; Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam” belgeseli bu akşam Aya İrini’de yapılacak bir gala ile ilk kez seyirci karşısına çıkacak. Prof. Halil İnalcık, Doç. Mehmet Kalpaklı, Prof. İlber Ortaylı, Prof. Cemal Kafadar, Prof. Çiğdem Kafesoğlu, Prof. Gülru Necipoğlu, Prof. Semavi Eyice ve Prof. Feridun Emecan gibi isimlerin sözlü kaynak olarak katkıda bulunduğu belgesel, özellikle Balkan coğrafyasında ve Roma’da Fatih’in ayak izlerini takip ediyor. Belgeselin yönetmeni Kerime Şenyücel’e belgeselin satır aralarını sorduk.

-Nasıl bir Fatih Sultan Mehmet portresi çiziyor belgesel?

İlk kez Fatih’in kişiliği üzerinden dönemini anlamaya çalışan bir belgesel hazırladık. Yeniçağ’ı başlatan bir hükümdarın döneminden nasıl etkilendiğini, çocukluğundan ölümüne kadar sekiz bölüm halinde konu ettik. Fatih, ilk imparatorluk kurucusu. İstanbul’un alınmasıyla Sultan-ı İklimi Rum olarak anılmaya başlanıyor. Doğu Roma kayzeri oluyor. Zaten hedefi Roma’yı da alarak Müslüman Roma İmparatorluğu’nu kurmak. Fatih’in İmparatorluk kurucusu vasfına dikkat çekmek istedik.

-İnsanî özellikleri açısından hangi noktalara temas ettiniz?

10 yaşında 6-7 dili konuşan, zeka yaşı oldukça yüksek, insani yönleriyle çok önemli bir örnek. Onun yanında ilk kanunnameyi yapan hükümdar. Fatih’e kadar Osmanlı padişahlarına kral diyorlar, Fatih’le birlikte imparator deniliyor.

-Belgeselde özel belgeler de görecek miyiz?

Fatih’le ilgili çok gidilmeyen kaynaklara gittik. Vatikan Kütüphanesi’nde bulunan Fatih’le Papa arasındaki yazışmaları görüntüledik. Papa, Fatih Sultan Mehmet’e, ‘Gel biz seninle birlik olalım, sen doğunun imparatorusun ben batının. Sana karşı haçlı seferi de yapmayız ama bir şartımız var. Gel Hıristiyan ol, vaftiz ol, sonra bizim önümüzde kimse duramaz’ diyor mektupta. Dolayısıyla bu tip belgeleri ilk kez bir belgesel kamerasıyla kayıt altına almış olduk. Balkanlar, Mora, İtalya, Vatikan’da Fatih’in ve o dönemin ayak izlerini takip ettik.

-Belgeselin bilimsel altyapısında kimler var?

Bilkent Üniversitesi’nden Tarih bölümü başkanı Doç. Mehmet Kalpaklı danışmanımız ve metin yazarımız. Tüm çalışmalar Halil İnalcık’ın çalışmaları ışığında gerçekleştirildi.

Fatih’in torunu sette

TRT tarafından çekilen Fatih belgeselinde Fatih Sultan Mehmet’in 40’lı yaşlarını 19. kuşaktan torunu Orhan Osmanoğlu canlandırıyor . Osmaoğlu, izlenimlerini ‘Padişah olmak zormuş’ şeklinde anlatıyor. Belgeselin yönetmenliğini ise Kerime Şenyücel üstleniyor.

Kaynak: Star / Kültür Sanat

Fatih Sultan Mehmet İlber Ortaylı Roma Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title