Haberler

Avrupa Konseyi'nden Yeni Anayasa Taslağı İçin "Otoriter Yönetim" Uyarısı

– Avrupa Konseyi'nden Nisan ayında halkoylamasına sunulacak Anayasa Taslağı için "otoriter yönetim" uyarısı geldi.

– Avrupa Konseyi'nden Nisan ayında halkoylamasına sunulacak Anayasa Taslağı için "otoriter yönetim" uyarısı geldi.

Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949'da kurulmuş, Türkiye'nin de 1949 yılından beri üye olduğu hükümetler arası bir örgüt olan Avrupa Konseyi'nden hukuk uzmanlarının hazırladığı raporun, bağlayıcılığı bulunmamasına karşın, Türkiye'ye sert eleştiriler getirdiği ve önemli etkilerinin olacağı belirtiliyor.

Avrupa Konseyi'nin danışma organı olan Venedik Komisyonu'nun yeni hazırladığı rapor, genel olarak yeni anayasa taslağında getirilen hükümlerin 'artık tam anlamıyla ifade özgürlüğünün olmadığı, siyasetin hukuk sistemini yönlendirdiği, temsili demokrasiden vazgeçilerek, otoriter başkanlık sistemine yol açacağı' endişesi dile getiriliyor. Raporda, önerilen değişikliklerle 'Türkiye'deki anayasal demokratik geleneğin bir adım geri gideceği' uyarısı yapılıyor.

Hukuk sistemindeki değişikliklerin de sert bir şekilde eleştirildiği raporda yargıç ve savcıları atayan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 13 üyesinden dördünün Devlet Başkanı tarafından atanacağı, Adalet Bakanı ve yardımcısının da kurul üyesi olacağı, Devlet Başkanı'nın partisinin seçimleri kazanması durumunda parlamentonun atayacağı diğer yedi üye ile birlikte kurul üzerinde kesin kontrolün sağlanmış olacağı anlatılarak "bu durum hukuk sisteminin bağımsızlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır" deniliyor.

15 Temmuz başarısız darbe girişiminin de kınandığı raporda anayasa değişiklik tasarısının OHAL koşullarında gündeme getirilmesinin demokratik tartışmayı imkansız kıldığı belirtiliyor.

Raporda ayrıca HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve 13 HDP milletvekilinin tutuklanması nedeniyle parlamentodaki anayasa değişikliği görüşmelerine katılamadığı vurgusu yapılıyor.

Bugün 47 üyesi bulunan Avrupa Konseyi tarihinde sadece Yunanistan 1967 yılındaki askeri darbenin ardından geçici olarak üyelik dışı bırakılmıştı. - Stockholm

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Venedik Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title