Haberler

'Avrupa Derin Bir Kriz İçinde"

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Mülteci krizi, ekonomik kriz ve güvenlik krizi olmak üzere Avrupa üç önemli krizle karşı karşıyadır" dedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Mülteci krizi, ekonomik kriz ve güvenlik krizi olmak üzere Avrupa üç önemli krizle karşı karşıyadır" dedi.

Strasbourg'da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'na hitap eden Çipras, İngiltere'nin AB'den ayrılması veya yaygın adıyla Brexit'in AB ülkeleri için olumsuz bir emsal teşkil edeceğini söyledi.

Çipras, şöyle devam etti:

"Bizim Avrupa'yı yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Avrupa bugün bir yol ayrımındadır. Avrupa'yı yeniden bir istikamete çekebilmek için bu bir fırsat olabilir. Mülteci krizi, ekonomik kriz ve güvenlik krizi Avrupa'nın karşı karşıya olduğu üç krizdir. Avrupa çelişkilerle dolu. Mültecilere kapıları kapatıyor ve sıkı para politikası uyguluyor. Böylece Avrupa temel değerlerini dinamitliyor. Derin bir kriz içinde. Çözüm için kolektif bir şekilde herhangi bir ideolojiye dayanmadan tepki vermemiz gerekiyor. Ortak kaderimizi ve bütünlüğümüzü muhafaza edebilmeliyiz. Daha az değil daha çok Avrupa'ya ihtiyacımız var bizim. Avrupa için yeni bir sosyal sözleşmeye ihtiyaç var."

Çipras, sığınmacılarla ilgili olarak, "Yunanistan'dan geçen mültecilere diğer ülkeler sınırlarını kapatıyor. Bu AB kurallarına aykırıdır. Mülteci krizi konusunda Türkiye ile işbirliği içerisinde ve başarılı bir şekilde çalışıyoruz. Yunan halkına bu krizde mültecilere göstermiş oldukları tavırdan dolayı teşekkür ederim" diye konuştu.

Yunanistan'ın yaşadığı mali krizle ilgili olarak neoliberal politikaları eleştiren Çipras, "Avrupa'da süren kriz neoriberal yönetimin başarısızlığıdır. Neoliberal politikalar sonucu ulusal egemenlik zayıfladı, aşırı sağ yükseldi. 22 milyon işsiz mevcut ve 2008-2015 döneminde aslında bu rakam ikiye katlandı. 11 milyonu uzun süreli işsizler kapsamında" değerlendirmesinde bulundu.

AB üyesi ülkeler arasında farklılıkların olduğunun altını çizen Çipras, "Kuzey ve Güney arasındaki eşitsizlikler iyice barizleşmiş durumda. Müktesebat ile ilgili AB ülkeleri arasında bir takım şüpheler ortaya çıktı" dedi.

Kıbrıs müzakereleri ile alakalı olarak Çipras varılacak bir çözümün Türk ve Rum tarafındaki güvenlik duygusunu artıracağını ifade ederek, "AB üyesi olan Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm için AB ve BM tarafından atılan adımları destekliyoruz" dedi.

Çipras, konuşmasının sonunda Atina'da bir cami ve Müslüman mezarlığı inşa ettiklerine değinerek, "Bunu sadece başkentte yaşayan Müslümanlar için değil, değerlerimize olan bağlılıktan dolayı gerçekleştiriyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Politika

Yunanistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title