Haberler

Avrupa'daki Göçmen Krizi

ROMA (AA) – İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Bodrum'da cesedi sahile vuran Suriyeli çocuğun fotoğrafının yürekleri burktuğunu, AB'nin göçmen krizi karşısında itibarını kaybetmemesi gerektiğini belirtti.

ROMA (AA) – İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Bodrum'da cesedi sahile vuran Suriyeli çocuğun fotoğrafının yürekleri burktuğunu, AB'nin göçmen krizi karşısında itibarını kaybetmemesi gerektiğini belirtti.

Akdeniz üzerinden gelen göçmenleri ilk karşılayan AB ülkelerinden İtalya ile Malta'nın başbakanları, bugün Floransa'da bir araya geldi.

Avrupa'da son dönemde gündemin ilk sırasında olan göçmen krizinin ele alındığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan İtalya Başbakanı Renzi, cesedi Bodrum sahillerine vuran Suriyeli küçük göçmenin fotoğrafına değinerek, "Her şeyden, başbakanlığımdan önce bir baba olarak sahildeki bebeğin fotoğrafları yüreklerimizi burktu" dedi.

Renzi, geçen hafta Avusturya'da bir kamyonda cesetleri bulunan onlarca kişi içindeki çocukların ve diğer tüm göçmen çocuklarının aklında Avrupa hayali bulunduğunu söyledi.

Göçmen krizi hakkında AB'ye bir kez daha seslenen İtalya Başbakanı, "Avrupa itibarını kaybedemez" diye konuştu.

Renzi, Avrupa'nın görevinin "köklü müdahaleleri içeren küresel bir stratejiyle hareket edecek cevap vermek" olduğunu vurguladı.

Gelişi güzel herkese de kucak açamayacaklarını söyleyen Renzi, "Ama herkesi kurtarmayı deneyebiliriz. Ben ve Başbakan Joseph Muscat aynı düşünceye sahibiz. O düşünce de göçmenleri kurtarmamanın alternatifi olmadığıdır. Eğer insan hayatını kurtarmazsanız bir şey tartışamazsınız. Biz bunu birlikte yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Renzi, 11-12 Kasım'da Malta'da göçmenlere ilişkin Avrupa-Afrika zirvesi yapılacağını da açıkladı.

Malta Başbakanı Joseph Muscat da Akdeniz'deki göçmen akınına doğrudan maruz kalan ülkesinin insan hayatını kurtarmak için her şeyi yaptığını belirterek, "Biz Avrupa'da hatta belki dünyada tüm kaynaklarını yüzde 100 kurtarmaya ayıran tek ülkeyiz" dedi.

Muscat, göçmenlerinin geri gönderilmesinin İtalya, Malta ve Macaristan'dan değil Avrupa tarafından yapılması gerektiğini ifade ederek, geri dönüşler için bir Avrupa sisteminin şart olduğunu kaydetti. Malta Başbakanı, ayrıca Afrika ülkelerine yardım etmek gerektiğine işaret etti.

Kaynak: AA / Güncel

Bodrum İtalya Malta Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title