Haberler

Avrupa'daki Durgunluk Nedeniyle Yassı Çelik İthalatı Arttı"

Hatay'ın Payas İlçesi'nde faaliyet gösteren Tufan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Tufan, Avrupa'daki talep daralması nedeniyle, yassı çelik fiyatlarının düştüğünü, bu durumun da Türkiye'nin rulo sac ithalatını artırdığını söyledi.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Tufan, otomotivdeki yüksek ihracat artışını tetikleyen unsurlar arasında, Avrupa'dan ucuz ithal edilen kaliteli yassı çelik ile sağlanan maliyet düşüşlerinin de bulunduğuna dikkat çekti.

Aynı zamanda Payas Organize Sanayi Bölgesi Denetim Kurulu Üyesi olan Osman Tufan, 2013'te Avrupa'daki durgunluk nedeniyle, bu ülkelerde üretilen yassı çelik fiyatlarında önemli gerilemeler yaşandığına dikkat çekti.

Tufan, "Özellikle 2013'te, bu ülkelerdeki ekonomik yavaşlama nedeniyle talep daralması yaşanınca, Avrupalı üreticiler soğuk rulo fiyatlarını düşürdüler" dedi ve ekledi:

"Avrupalı üreticilerde fiyatlar büyük ölçüde düşünce Türkiye'deki talep bu ülkeler kaydı. 2013 yılında soğuk rulo ithalatındaki yüzde 32'lik bir sıçramanın nedeni, bu ülkelerde düşen fiyatlardır. Bu nedenle biz de 2014 yılına daha farklı hazırlandık. 2014 yılının 4 aylık döneminde Türkiye'nin otomotiv ihracatında yüzde 17'yi bulan artışın bir nedeni de bu ithalat patlamasıdır. Otomotiv sektörü, 2013 yılında Avrupa'dan düşük fiyatla aldığı kaliteli soğuk ruloyu kullanarak, üretimde maliyetleri düşürme şansını yakaladı ve ihracatını büyük ölçüde yakseltmeyi başardı."

'11 MİLYON TON ÇELİK HURDADAN ÜRETİLİYOR'

Çelik üretimine de değinen Osman Tufan, Türkiye demir çelik üretiminin yüzde 40'ını İskenderun ve çevresinde üretildiğini belirterek şöyle devam etti:

"Türkiye'de geçen yıl çelik üretimi 36 milyon ton civarında gerçekleşti. Bunun da yaklaşık 15-16 milyon tona yakını bizim 'Körfez bölgesi' dediğimiz İskenderun ve çevresinde üretildi. Bizim bölgemizde çelik hem cevherden, hem de hurdadan üretiliyor. Cevheri yalnızca İskenderun Demirçelik Fabrikaları kullanıyor ve yılda 4.5-5 milyon ton üretim yapıyor. İskenderun ve çevresinde ark ocaklı çelik üretim tesislerinde yaklaşık 11 milyon ton çelik de hurda kullanılarak üretiliyor. Türkiye'ye hurda ithalatı, başta ABD olmak üzere, hemen tüm Avrupa ülkeleri ve bazı Afrika ülkelerinden yapılıyor."

Hurda fiyatlarına da değinen Tufan, hurda talebini karşılamak için yurt içindeki hurda üretimini teşvik edecek çalışmaların yapılması gerektiğini de vurguladı.

UA(BK) (OSS) (7.5.2014,,GÖRÜNTÜ)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osman Tufan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title