Haberler
BBC

Avrupa'da Kızamık Kabusu Geri Döndü

Güncelleme:

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kızamık hastalığının giderek azalan aşılar nedeniyle Avrupa'da yayıldığı uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kızamık hastalığının Avrupa'da yayıldığı uyarısında bulundu.

Hastalığın en çok görüldüğü ülkeler İtalya ve Romanya.

Bu sene Ocak ayında İtalya'da 200 kızamık vakası görülürken Romanya'da 3 bin 400 vaka yaşandı ve 17'si ölümle sonuçlandı.

WHO, kızamık hastalığının son derece bulaşıcı olduğunu ve seyahatler nedeniyle hiç kimsenin tamamen koruma altında olmadığını ifade ediyor.

Örgüt iyi bir koruma için nüfusun en azından yüzde 95'inin hastalığa karşı aşı olmasının gerektiğini belirdi.

Kızamık vakaları aşı uygulamasının giderek azaldığı ülkelerde daha çok görülüyor. Bunlar arasında Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Romanya, İsviçre ve Ukrayna var.

'Acil önlem' çağrısı

WHO Avrupa bölgesel direktörü Dr. Zsuzsanna Jakab "Salgın olan tüm ülkeleri sınırları içinde kızamık hastalığının yayılmasını engellemek adına acil önlemler almaya ve bunu başarmış ülkelere de yüksek aşılama oranlarını sürdürme çağrısında bulunuyorum" dedi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrolü Merkezi, 1 Şubat 2016 ile 31 Ocak 2017 tarihleri arasında İngiltere'de 575 kızamık vakası görüldüğünü açıkladı.

Kızamık vakalarında ölümle sonuçlanabilen yüksek risk taşıyan gruplar arasında aşı olmamış bebek ve çocuklar gösteriliyor.

Kızamık doğrudan temas ya da hava yoluyla öksürük ve hapşırmayla bulaşıyor. Virüs temas ettiği yüzeylerde iki saat aktif kalabiliyor. Hastalık ilk işaretlerini yüksek ateş ve burun akması gibi soğuk algınlığı belirtileriyle gösteriyor.

Bir kaç gün sonra genelde yüzde ve ensede döküntüler beliriyor ve uzuvlara yayılıyor.

BBC

Dünya Sağlık Örgütü Romanya İtalya Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title