Haberler

Avrupa Birliği ve Turizm Çalışma Toplantısı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır: "Türkiye müktesebat ve seviye olarak AB seviyesine 2 sene sonra gelmiş olacak.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye'nin müktesebat ve seviye olarak Avrupa Birliği (AB) düzeyine 2 yıl sonra geleceğini belirterek, "AB'nin öyle bir Türkiye'yi reddetme lüksü yoktur. Ama akıllar tutulur ve yapmayacaklarını söylerlerse aklı tutulanlara Türkiye'nin yapacağı bir şey yok" dedi.

Bozkır, Türkiye Seyahat Acentaları Birliğince (TÜRSAB) düzenlenen "Avrupa Birliği ve Turizm Çalışma Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, çok uzun süredir Avrupa Birliği (AB) ile ilişki sürdürdüklerini anlatarak, "Belki Türkiye kadar sabırlı, hoşgörülü, inatçı ama kararlı bir ülke, dünyada yoktur. Önemli sırf inat, hoşgörü uğruna bu ilişkiyi sürdürmüyoruz. Bunun nedeni Türkiye'nin çıkarlarıdır" ifadelerini kullandı.

Bozkır, Türkiye için AB'ye girmenin mali ve ekonomik imkanlara erişmekten ibaret olmadığını aktararak, şunları söyledi:

"Türkiye bugün AB'ye üye olsa 22 AB ülkesinden daha iyi ekonomik şartlara sahip. AB'ye üye ülkeler içinde Maastricht kriterlerine uyan tek ülke Almanya'dır. İkinci ülke ise Türkiye'dir. Ekonomik açıdan bugün üye olsak avroya da AB'ye de gireriz, hiçbir sıkıntımız olmaz. Gümrük Birliği'nin yük olarak görülmesine katılmıyorum. Bütün ülkeler Gümrük Birliği'nin yarattığı  zararları, AB nimetleriyle karşılamıştır ama Türkiye bunu yapmadan Gümrük Birliği'ne girmiştir. İlk başlarda bunun sıkıntıları olmuştur ama para ile elde edilemeyecek yapısal değişikliği Gümrük Birliği sayesinde gerçekleştirdik. O zamanlar 4 kalem mal ihraç eden Türkiye, Gümrük Birliği'ne girmeye cesaret etti, yapısal değişikliğini gerçekleştirdi, ekonomisini, sanayisini çeşitlendirdi. Türkiye 14 bin 800 kalem mal ihraç eden yüzde 90'ı sanayi ürünleri olan bir yapıya kavuştu."

Bakan Bozkır, Gümrük Birliği'ni güncelleştireceklerini ifade ederek, "Tarım, hizmetler ve kamuyu dahil edeceğiz ve bu ilişki 300 milyar dolarlık seviyeye çıkacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye 2 yıl sonra AB seviyesine gelmiş olacak"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinin en güçlü ekonomik dönemini yaşadığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Neden AB süreci stratejik hedef olarak konuldu? Çünkü bu daha demokratik, insan hak ve özgürlüklerine saygılı, temel hak ve özgürlüklerini geliştirmiş, burada yaşayan herkesin etnik kimliğine, dini inançlarına, yaşam biçimine, kendisini Türkiye'nin birinci sınıf vatandaşı hissettiği bir Türkiye'den bahsediyoruz. Biz artık AB'nin ekonomik çıkarlarına değil, AB'nin bir araya getirdiği çok önemli değerlere ulaşmak ve Türkiye'yi siyaset, demokrasi, hukukun üstünlüğünde değil, fasılların kapsadığı bütün alanlarda o seviyeye çıkartmayı arzu ediyoruz. Buradaki hedef tabii ki üyelik. Asıl amacımız Türkiye'yi o noktaya getirebilmektir."

Türkiye'de birçok kanunun yenilendiğini hatırlatan Bozkır, Türkiye'de 104 bin sivil toplum kuruluşu bulunduğunu, bu örgütler olmadan demokrasiden bahsedilemeyeceğini ve bir yere varılamayacağını kaydetti.

Bakan Bozkır, Türkiye için müzakere faslı açmanın eskisi gibi önemli olmadığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Biz AB'yi şaşırtarak bugünlere geldik. Bugün 28 faslı açmış, 14 faslı kapatmış durumdayız. Hangi faslı açacağız derlerse bir-iki ay içinde faslı açacak konumdayız. 2 sene sonra bütün fasılları kapatacağız. Türkiye müktesebat ve seviye olarak AB seviyesine 2 sene sonra gelmiş olacak. 2 sene sonra inşallah vizeler de kalkacak. Böyle bir Türkiye olarak AB'ye sormadığımız soruyu, 'üyelik konusunu' sormaya başlayacağız. Derlerse ki 'siz üye olamazsınız' o zaman da amacımıza ulaşmış bir Türkiye olacağız. AB'nin öyle bir Türkiye'yi reddetme lüksü yoktur. Ama akıllar tutulur ve yapmayacaklarını söylerlerse aklı tutulanlara Türkiye'nin yapacağı bir şey yok."

Bozkır, turizm sektörünün "Türkiye'nin göz bebeği" olduğunu belirterek, turizme sadece gelir olarak bakmadıklarını, turistlerin sahip oldukları kanaatlerini yüzlerce arkadaşıyla paylaşmasının da önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye-AB vize muafiyeti süreci ve geri kabul anlaşması hakkında bilgi veren Bozkır, vizenin kalkmasıyla ilgili çalışmaların olumlu yönde gittiğini bildirdi.

Volkan Bozkır, "Diplomatik pasaportun var sen anlamazsın' diye bakmayın. Brüksel'de büyükelçi iken kızıma tek girişte 10 günlük vize verdiler. Ondan sonra Belçika'ya karşı savaş açmış bir kıza sahibim" diyerek espri yaptı.

Konuşmaların ardından TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, Bakan Bozkır'a kahve fincanı hediye etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Volkan Bozkır Egemen Bağış Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Damla kimdir? Peki, Survivor Damla kaç yaşında, nereli? Bein Sports 1-2-3 CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title