Haberler

Avrupa Baroları Birliği Türkiye Temsilcisi Engin Ünsal, İç Güvenlik Yasası Demokrasi ve Hukuk...

İngiltere'nin başkenti Londra'da Küresel Hukuk Zirvesi düzenlendi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da Küresel Hukuk Zirvesi düzenlendi. İlk kez düzenlenen zirvede hukukun üstünlüğü konuşuldu. İngiltere'nin başkenti Londra'da Magna Carta'nın 800. yıldönümü kutlamak için ilk kez "Küresel Hukuk Zirvesi düzenlendi. Westminister'daki Queen Elizabeth Konferans Merkezi'nde gerçekleştirilen zirveye dünyanın dört bir yanından devlet adamları, yöneticiler ve hukukçular katıldı. Zirveye Türkiye'den Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çok sayıda milletvekili ve Türkiye Barolar Birliği üyeleri katıldı. Avrupa Baroları Birliği Türkiye Temsilcisi Dr. Engin Ünsal, katıldığı Hukukun üstünlüğü ve üstünlüğünü sağlamaktan kim sorumlu adlı panelin ardından yaptığı açıklamada zirvenin Türkiye açısından çok önemli olduğuna değindi. Ünsal şöyle konuştu; Burada varılan sonuç şu; Hukuk üstünlüğünü sağlamaktan hükümetler sorumlu. 'Bu hukuk üstünlüğü kimin için var Halk için var. Halkın barış ve güven içinde yaşaması için var. Hükümet bu sorumluluğunu yerine getiremezse ortama uluslararası kuruluşların müdahalesi sözkonusun olabilecek burada varılan sonuç bu.

"UMARIM TÜRKİYE BU ZİRVEDE SÖYLENENLERDEN DERS ALACAKTIR

Türkiye'de özellikle bu iç güvenlik yasa tasarısı ile burada önerilenenlerin tam tersine bir hukuki gelişme sağlanmaya çalışılıyor. Bir polis devleti kurulması ve Avrupa birliği ve bu forumun kabul edemeyeceği bir sonucun ortaya çıkmasının çabası sergileniyor. Türkiye'de yargının, yürütme ve yasamanın ayrılmasını özetleyen parlamenter sistemden bir ayrılma çabası var.

Yargının yetkileri kısmen ve büyük ölçüde Vali ve Kaymakamlara verilmek isteniyor. Polise yargı kararı olmadan insanların evini dinleme, arama, gözaltına alma sürecini 4 güne kadar çıkarma hakkı tanınmak isteniyor.

Bütün bunlar temel insan haklarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde dile getirilen temel hakların yakılması, yok edilmesi anlamına geliyor ki, bu forum bunu asla ve asla kabul etmeyecektir. Umarım Türkiye bu forumda söylenenlerden ders alacaktır ve bu yasa geri çekişecektir. Londra'ya gelerek bu zirveye katılan milletvekillerini eleştiren Ünsal, Burada toplantıya katılan milletvekilleri ile karşılaştım. Israrla belirtmeye çalıştıkları şey 'bu yasa çıkacaktır' diyorlar. Hem buraya gelip uluslararası ortamdaki gelişmeleri izliyorlar hem deTürkiye'deki buna aykırı insan haklarınının temel ilkelerini reddeden bir yasanın ısrarla çıkarılacağını söylemekten çekinmiyorlar. Bu demokrasi ve hukuk devletinden kaçıştır. Bu parlamenter sistemin sonuna doğru ülkeyi götürmektir. Bunun sonu kaostur dedi. AVUKATLARIN YÜZDE 60'I KADIN

Zirveye katılan Türkiye Barolar Birliği Denetleme Kurulu Üyesi Avukat Ayça Özok Ener ise, hukukun üstünlüğünün tüm kurum ve kurallarıyla yaşama geçirilebilmesinin koşullarının tartışıldığı zirvenin büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, Bugün burada Batılı devletlerin belli demokratik tehammüllerle yaşama geçirdiği hukukun üstünlüğü kavramının dünyanın geri kalanında da ne kadar hayata geçirildi ve ne kadar sağlandığı konuşuldu. Ayrıca, hukukta kadının yeri gibi önemli konular da tartışılıyor. Burada dünya üzerindeki 35 yaş altı avukatların yüzde 60'ının kadın olduğunu öğrendim. Hukukta kadının yeri giderek artıyor. Bu umut verici bir bilgi şeklinde konuştu.

HUKUK ZİRVESİ PROTESTO EDİLDİ

Öte yandan zirvenin devam ettiği saatlerde ise bir grup insan hakları savunucuları zirvenin dışında protesto gösterisi düzenledi.

Dünya devletlerinin üst düzey devlet adamları ve yöneticilerinin dikkatini kadına şiddet ve insan hakları ihlallerine çekmek isteyen protestocular bir süre bina önünde sloganlar attılar. İngiltere Parlamentosu önünde toplanarak Westminister'da zirvenin yapıldığı konferans binası önüne kadar Magma Karta'yı Savunun afişleri taşıyarak ve sloganlar atarak gelen grup daha sonra sessizce ayrıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Engin Ünsal Londra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title