Haberler

Avrupa Adalet Divanı: Kovuşturma Amacıyla Telefon ve İnternet Verileri Kaydedilemez

Avrupa adalet Divanı, verdiği kararda kişilere ait telefon ve internet verilerinin özel bir neden olmaksızın kovuşturma amacıyla kaydedilerek korunmasının AB yasalarına uygun olmadığını açıkladı.

Avrupa adalet Divanı, verdiği kararda kişilere ait telefon ve internet verilerinin özel bir neden olmaksızın kovuşturma amacıyla kaydedilerek korunmasının AB yasalarına uygun olmadığını açıkladı.

Alman televizyon kanalları, Deutsche Welle, ARD ve Pro7 kanallarının yanı sıra gazeteler haberin ayrıntılarına geniş yer verirken, bu konuda yorumlar yayınlandı. Kölner Stadt-Anzeiger gazetesi, kararın verildiği 8 Nisan 2014 tarihinin 'Avrupa temel ve vatandaşlık haklarının yeniden dirilişi' olarak Avrupa tarihine geçeceğini yazdı. Gazete, Avrupa Adalet Divanı'nın kişisel verilerin korunmasını bir temel hak olarak gördüğü vurgulanırken, verilerin sınırsız, gerekçesiz kaydedilmesini Avrupa çapında yasakladığına dikkat çekti. Gazete, "Bu şimdilik sadece bir beklentiden öteye geçmese de; 8 Nisan 2014 tarihi kişisel verilerin kaydedilmesinin sonunun geldiği gün olarak. Yargıçlar bunun için 'mutlak bir gereklilik' talep etti. Peki bu kendisini nasıl gösterecek? Her halükarda Almanya'da verilerin kaydedilmesinin sona erdiği 2010'dan beri cezai kovuşturmada bir zayıflık meydana çıkmadı. Ne aydınlatılan suç olaylarının sayısında çarpıcı bir düşüş oldu ne de Almanya diğer ülkelerin gerisinde kaldı" diye yazdı.

Münchner Merkur gazetesi de mahkemenin verdiği hükmü Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) dinleme skandalı çerçevesinde yorumladı. Yorumda, NSA skandalı ışığında bakıldığında Alman güvenlik makamlarının, dürüstlüğünden şüphe duyulamayacak kişiler hakkında devasa bir veri havuzu oluşturması ve bu havuzu somut ipuçları, ciddiye alınacak engeller olmaksızın, diledikleri gibi kullanacak olmasının inanılır gibi olmadığı ifade edildi. Gazete, " Amerikan istihbarat servislerinin casusluk düşkünlüğü üzerine şoke edici haberlerin ortaya çıkmasından beri bu tarz talepleri en ıslah edilemez polis yetkilileri, hukukçular ve siyasetçiler akli dengeleri sorgulanmaksızın ileri süremez. Lüksemburglu yargıçlar bu bakımdan hiçbir engellemeyle karşılaşmadı" diye devam etti.

Delmenhoster Kreisblatt gazetesi yorumunda akıllı telefonlar üzerinden şirketlerin kullanıcıların verilerine ulaşmaya devam ettiğine dikkat çekerken şöyle devam etti:

"Akıllı telefonu olan herkes şirketler tarafından düzenli olarak gözetleniyor. Yoksa sürekli aynı reklamla karşılaşmak kimin ilgisini çeker ki? İnternette her bir tıklamanın kaydedilmesine alışıldı. Şimdi hangi tür ayakkabıyı beğendiğini şirketlere ifşa etmek ya da resmi makamların yaptığı telefon konuşmasını kayda alması üzerinde duruluyor. İnternette bu, az ya da çok, gönüllü bir biçimde gerçekleşiyor. Resmi makamlar karşısında da vatandaşın başka bir seçeneği bulunmuyor. Devlet gözetiminin yarattığı bu tuhaf, sıkıntı verici duygu şimdilik bertaraf edilmiş oldu. Elbette eğer devlet, orantılılık prensibine bağlı kalırsa."

DHA(İD)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Deutsche Welle Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title