Haberler

Avro Bölgesi'nde Enflasyon Ekimde Yüzde 0,1 Arttı

Avro Bölgesi'nde enflasyon ekim ayında aylık ve yıllık bazda yüzde 0,1 arttı.

Avro Bölgesi'nde enflasyon ekim ayında aylık ve yıllık bazda yüzde 0,1 arttı.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) bugün açıkladığı nihai verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesi'nde enflasyon ekim ayında aylık ve yıllık bazda yüzde 0,1 artış kaydetti.

Piyasa beklentisi Avro Bölgesi'nde enflasyonun aylık yüzde 0,1 artması, yıllık ise değişmemesi yönündeydi. Böylece, enflasyon aylık beklentiler paralelinde, yıllık beklentinin de hafif yukarısında gerçekleşirken, öncü verilerde değişmediği açıklanan yıllık enflasyon yüzde 0,1'e revize edildi.

28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) ise enflasyon ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 arttı, yıllık bazda değişiklik göstermedi.

Bu yılın ekim ayında, AB'de 13 ülkede negatif enflasyon oranı belirlendi. Negatif enflasyon sıralamasında, en düşük oran 1,8 ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde ölçüldü. Bunu yüzde 1,4'le Romanya ve yüzde 1,2 ile Bulgaristan izledi. AB'de en yüksek enflasyon oranına sahip ülkeler ise yüzde 1,6 ile Malta, yüzde 1,2 ile Belçika ve yüzde 0,9'la da İsveç oldu.

AB'de eylül ayına kıyasla ekim ayında yıllık enflasyon 14 ülkede azalırken, 7 ülkede değişmedi ve 16 ülkede artış gösterdi.

Avro Bölgesi enflasyonunun ana bileşenlerine bakıldığında en fazla yukarı yönlü etkiler sebze fiyatları, restoran ve kafeler ve meyve fiyatlarından kaynaklanırken, taşıt yakıtı, ısınmada kullanılan yakıt ve gaz enflasyona en büyük aşağı yönlü etkiyi yaptı.

Avro Bölgesi'nde ekim ayı çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 1 artış beklentisine karşın 1,1 yükseldi.

-Enflasyon hedefin altında

Enflasyon rakamları, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2'ye yakın seviyenin oldukça altında gerçekleşti.

ECB, aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart'tan itibaren başlamıştı. Söz konusu program kapsamında, Avro Bölgesi'nde fiyat istikrarının sağlanması ve talebin canlandırılması hedefleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title