Haberler

Avrasya Vaşaklarının Korunması İçin Kaçak Avlanma Önlenmeli

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nün 'Batı Toroslar'da Vaşak Popülasyon Yoğunluğunun İzlenmesi' projesinde Vaşak ve Karakulaklar üzerine çalışma yapan Biyolog Batur Avgan, Antalya bölgesinde 320 kilometrelik yaşam alanında 17 Avrasya Vaşağının yaşadığını, hayvanların yaşamlarını sürdürmeleri için kaçak avın durdurulması gerektiğini söyledi.

Sakarya Üniversitesi'nde düzenlenen etkinliğe katılan Batur Avgan, genç biyologlara takibi zor olan hayvanları fotoğraflamada kullanılan fotokapan yöntemini anlattı.

Antalya'nın Elmalı ve Kaş ilçeleri sınırındaki, Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı'nda, vaşak popülasyonunu vahşi doğanın fotoğraflanmasında kullanılan foto kapanlarla izleyen Batur Avgan, dünyanın en yoğun Avrasya vaşağının bu bölgede olduğunu söyledi.

Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı'nda yapılan foto kapan çalışmasında, 17 vaşağın 320 kilometrekarelik bir alanda yaşadığını ortaya koyan Avgan, "Bu çalışma bir ilk niteliği taşıyor. Ayrıca dünyada kaydedilen en büyük yoğunluk bu çalışmada elde edildi" dedi.

Çığlıkara'da yaptığı foto kapan çalışmalarında, günümüzde en güvenilir istatistiki yöntem olan CMR (Yakala- tekrar yakala) kullanıldığını belirten Avgan, "Vaşakların postlarındaki beneklerin şekillerini inceleyerek, CMR yöntemiyle de bu farklılıklara bakarak, vaşak popülasyonunun yoğunluğunu izledik" dedi.

Çığlıkara'da, çeşitli noktalara yerleştirilen karşılıklı foto kapanlarla, oradan geçen vaşakların sağından ve solundan aynı anda fotoğraflarının çekildiğini belirten Avgan, "Bazı vaşaklar bu foto kapanlara bile bile geliyor. Bazıları ise o noktada foto kapan olduğunu fark ettikten sonra orayı kullanmıyor. Bu nedenle, CMR yöntemi sayesinde foto kapana yakalanmayan bireylerin de sayısı hesaplanıyor. Yaptığımız çalışmalarda 15 farklı bireyin fotoğrafını çekildi, fakat istatistikler sonunda alanda 17 bireyin yaşadığı ortaya çıktı" dedi.

Vaşakların avlanmayı tilkiden öğrendiğini ifade eden Avgan, "Vaşaklar temel avı, yabani tavşanlardır. Yabani tavşanların oranına göre vaşaklar da azalıp çoğalıyor" diyerek vaşakların yaşamını sürdürmesi için bölgenin koruma altına alınmasını ve kaçak avın durdurulmasını istedi.

- Sakarya / Adapazarı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title