Haberler

Boğazdan Geçen Avrasya Tüneli'nde Kazı Çalışmaları Bugün Tamamlanıyor

Güncelleme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Asya ve Avrupa'yı deniz tabanı altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli Projesi'nde, deniz altındaki tünelde kazı işleminin bitmesine tanıklık edecek.

Dünyanın en iyi mühendislik projelerinden biri olan Avrasya Tüneli Projesi'nde ( İstanbul Boğazı Kara Yolu Tüp Geçişi), TBM (tünel açma makinesi) diye adlandırılan makineyle deniz altında delinen tüneldeki kazı işlemi bugün tamamlanıyor.

AVRUPA YAKASI'NDAN ÇIKACAK

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 19 Nisan 2014'te Asya yakasında başlayan kazı çalışmaları, bugün saat 15.00'te Başbakan Davutoğlu'nun katılımıyla düzenlenecek törenle Avrupa Yakası'nda sonlandırılacak.

TOPLAM 3344 METRE

Proje için özel olarak üretilen ve İstanbul Boğazı altında 3.344 metrelik alanı kazarak ilerleyen tünel açma makinesiyle iki kıta deniz tabanı altında birleştirilmiş olacak. Böylece Türkiye, tünelcilik teknolojisinde çığır açan Avrasya Tüneli ile dünyanın en başarılı mühendislik eserlerinden birisine sahip olacak.

'YAP-İŞLET-DEVRET'LE TAMAMLANIYOR

İstanbul'un trafik sorununun çözümüne ve İstanbul Boğazı kara yolu geçişine katkı sağlamak amacıyla yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen projede İstanbul Boğazı altındaki tünel açma çalışmaları, 19 Nisan 2014'te dönemin başbakanı Erdoğan'ın katılımıyla Haydarpaşa şantiyesinde düzenlenen törenin ardından başladı.

TRAFİĞİN EN YOĞUN OLDUĞU NOKTA 15 DAKİKA OLACAK

Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek Avrasya Tüneli ile İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergahta yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek, güvenli ve konforlu yolculuk imkanı sağlanacak.



Sözleşme gereği Ağustos 2017'de hizmete girmesi planlanan projenin bitiş tarihi, Başbakan Davutoğlu ve Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın 13 Eylül 2014'te proje alanına yaptıkları ziyaret sırasında Aralık 2016'ya çekilmişti. Bu hedef doğrultusunda yüklenici firma çalışmalarını sürdürüyor.

AVRASYA TÜNELİ PROJESİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Avrasya Tüneli Projesi, toplam 14,6 kilometrelik üç ana bölümden oluşan projenin en önemli aşamasını 3,4 kilometre uzunluğundaki Boğaz Geçişi oluşturuyor. Boğaz Geçişi için dünyanın en gelişmiş TBM teknolojisinden yararlanıldı.

DÜNYADA İKİNCİ

Tünel açma makinesi, bentonit bulamacı kullanan tünel açma makineleri içinde 11 bar değerindeki işletme basıncıyla dünyada 2. sırada olup 13,7 metre kazı çapı ile de dünyada 6. sırada yer alıyor. TBM'nin güzergahı üzerinde hem deniz çökelleri hem de değişik basınç dayanımlarına sahip kaya birimleri (Trakya Formasyonu) yer alıyor. Bu sebeple Avrasya Tüneli Projesi, teknik özellikleri bakımından dünyanın sayılı ve ender mühendislik projelerinden biri olarak nitelendiriliyor.

2 BİN 124 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Proje toplam bin 672 bilezikten oluşuyor. Muhtemel büyük bir depremde tünelin dayanıklılığını artırmak amacıyla iki ayrı noktada özel sismik conta monte edildi. İş güvenliği kurallarının eksiksiz uygulandığı projede, 2 bin 124 çalışan görev alırken, 250 iş makinesi kullanıldı.

Projenin sahip olduğu yüksek standartlar nedeniyle Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) sürdürülebilirlik açısından en başarılı projelere verdiği "En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü"ne layık görüldü.

1 MİLYAR 245 MİLYON DOLARLIK FİNANSMAN

Proje, yap-işlet-devret modeliyle yaklaşık 1 milyar 245 milyon dolarlık finansmanla gerçekleştiriliyor. Projenin tasarım ve inşaatını gerçekleştirecek ATAŞ, tünelin 24 yıl 5 ay süreyle işletmesini üstlenecek. İşletme süresinin tamamlanmasıyla Avrasya Tüneli kamuya devredilecek.

PROJENİN BÖLÜMLERİ

Kısım 1 Avrupa Yakası Yol ve Kavşak Düzenlemesi 5,4 kilometrelik sahil yolu Kazlıçeşme'ye kadar 6 şeritten 8 şeride çıkarılıyor. Yaklaşık 1,5 kilometrelik kısım yer kotunun altına alınarak, kavşak düzenlemeleri ve yan yollar yapılıyor.

Kısım 2 Boğaz Geçişi 5,4 kilometre (TBM ve NATM tünellerden oluşuyor.) Kısım 3 Asya Yakası Yol ve Kavşak Düzenlemesi D-100 kara yolunun 3800 metrelik bölümünde yol ve kavşak düzenlemesi ile mevcut yol 6 şeritten 8 şeride çıkarılıyor.

PROJE BİLGİLERİ

-Proje toplam boyu 14,6 kilometre.

-Tünel kısmının boyu 5,4 kilometre.

-TBM (Deniz altındaki kısım) tünel toplam boyu 3,34 kilometre.

-En derin noktanın deniz yüzeyinden derinliği 106 metre.

-Bu noktada tünel üstündeki örtü kalınlığı 55 metre.

-Denizin en derin noktasında deniz tabanı derinliği 62 metre.

-Bu noktada tünel üstündeki örtü kalınlığı 26 metre.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ahmet Davutoğlu İstanbul Avrasya Emlak Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı soda doğurganlığı mı etkiliyor? Beypazarı ne içeriyor? İsviçre Beypazarı sodayı neden yasakladı? Beypazarı soda yasaklandı mı? Beypazarı sodada bor mu var? Beypazarı açıklama yaptı mı? Barcelona-PSG maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Barcelona-PSG maçı şifresiz mi? 16 Nisan 2024 Salı Yayın akışı! Bugün kanallarda ne var? Bugün hangi diziler var? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mart Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, neden değişir? Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500

Yorumlar (27)

akp ye oy veren pkk ya destek verir:

Yirmidört yil bes ay

3
17
yanıtYanıtla
Serdar:

Chp baslar su geciriyo patlar cok sakincali marmaraya dedikleri gibi ama marmaray takir takir cakisiyo boyle projeleri goremeyen körler var ulkemde

14
1
yanıtYanıtla
ercanMobil-ANDROID:

ALLAH RIZASI İÇİN Bİ AKP Lİ AÇIKLASIN. Tüm bunları bile bile imanlı bir Müslüman olduğunu iddia eden bi akp li nasıl olurda oy vermeye devam eder... Anlattıklarımın yapılmadığını iddia ediyosanız, mitinge gidip bayrak sallamak duşında bi halttan haberiniz yok demektir...

0
11
yanıtYanıtla
SABAHSIZ:

bazı arkadaşları anlamak zor tamam bizde akp yi eleştiriyoz ama doguya dogru diyemiycek kadarda yapılanı görmezden gelmek olmaz eyer dogrusuna dogru diyemiyorsan birinin yanlışına yanlış demeninde ciddiyeti kalmıyor yola köprüyede yanlış denilirmi

10
0
yanıtYanıtla
fikrimce:

yap ilet devret modeli guzel

9
0
yanıtYanıtla
ercanMobil-ANDROID:

Hadi tmm dedik yandaşa veriyon ama bari devleti zarara sokmayan bi paraya ve işi bilene ver en azından... Haksız yere yandaşlara verilen ihalelere bilerek onay verip devleti zarara uğratan tüm yetkililere hakkım haram olsun... Allah, dünyada müslüman yada kafir diye ayırmadan çalışana hakkını veriyoken kendini bi halt zanneden akp liler ihaleleri müslüman alsın vijdani bahanesiyle yandaşları zengin ederek Allah ı mı kandırmaya çalışıyorlar... Herkes hesap verecek.. Bunları bilip yandaşların milletin vergisi ile zengin olmalarına gözyumup Akp ye oy verenlerde hesap verecek...

0
7
yanıtYanıtla
2626:

GAVURA MI VERSİNLER

yanıt1
yanıt0
BbMobil-IOS:

Arkadaşlar bu AK Partiden Konyalı Ahmet Davutoglundan Vatandaş Halkın Fazlasi Memnun oldu için AK Parti Kazanıyor Saygı Duyun yine Seçimlerde AK Parti fazla oy Alacak suan Terörle Mücadeleye Devam etti için Oyum AK Partiye HDP Teröru Savunuyor Chp zaten Gidip HDP oy verdi ondan CHP oy vermem Allah razi olsun ak parti den Ak parti Türkiye yi kurtardı

4
3
yanıtYanıtla
Biraz arastir.:

Chp mi ak patiye oy verdi. Yoksa CHP liler mi? Ben Eski AKP li yeni CHP liyim. Yasim suan 25 yasim 17-18 civarlarindayken tayip bey ve partisini desteklerdim. Ama artik ihtidar hirsina burundu. Tayyibi artik gunahim kadar sevmem. Ama yigidi oldur hakkini yeme derler. Yol kopru vs yatirimlar yaptilar. Ama yapmamasi gerekenleride yaptilar. Zaten yol vs gibi yatirimlari yapsin diye biz onlari seciyoruz ve bizim maasimizdan kesilen vergilerle maas aliyorlar. Aylik 18.000 civari. Ben o yuzden bugun CHP liyim yarin bakarsin MHP yi desteklerim. Kim 18.000 TL yi hak ediyorsa oyum ona. Koru korune takim tutar gibi parti tutmam. Once bunu bil istedim. Simdi gelelim CHP lilerin HDP ye oy vermesine. Diyelim ki 1 milyon eski CHP li HDP ye oy verdi. Ama 9 milyon eski AKP li HDP oy verdi. Bu durumda 1 e 9 ondesiniz. Once biraz arastir ondan sonra yorum yap. (Rakammlar tahminidir. Oy yuzdelerine gore duz hesap olsun diye oyle yazdim) Burda genelde coluk cocuk yorum yapiyor. Ben yorum yazmiyacaktim ama senin yorumu okuyunca dayanamadim. Dedigim gibi git once HDP ye kimler oy vermis onu bi arastir. Hadi kib.

yanıt1
yanıt1
xcxcxcxc:

7-8 Haziran gününe kadar terörü unuttuk gibiydi, niye O tarihten sonra terör hortladı. ? Oturupta düşünme hiç, ayakta bile çözersin bu işi.

yanıt0
yanıt0
Tüm 27 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title