Haberler

AVM Kiralarının TL ile Ödenmesi Talebi Yeniden Gündeme Geldi

Güncelleme:

Erdoğan'ın TL çağrısı, AVM kiralarında dövizden TL'ye geçilmesi talebini tekrar gündeme getirdi. Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fırat, "Dolardan vazgeçmek zorundalar" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TL kullanılması yönündeki çağrısı, AVM kiralarında dövizden TL'ye geçilmesi konusunu tekrar gündeme getirdi.

Perakende sektöründe maliyetlerin önemli bir bölümünü oluşturan kira giderleri, son dönemde döviz kurundaki artışın da etkisiyle bazı AVM'lerde mağaza kapatmalarına neden olurken, perakendeciler, memnuniyetle karşıladıkları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TL kullanılması yönündeki çağrısıyla birlikte AVM'lerin mağaza kiralamada dövizden TL'ye geçmesini istedi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının organize perakende sektöründe memnuniyet yarattığını ifade ederek, Erdoğan'ın, Türk markaları açısından hayati bir sorunu ülke gündeminde tuttuğunu, AVM yöneticilerine yapılan çağrıların karşılık bulacağından emin olduklarını söyledi.

"EN ÖNEMLİ PROBLEMİMİZDİ"

Öncel, şunları kaydetti: "Son 5 yılda en önemli problemimiz döviz bazlı kiraların ödenemez noktaya gelmesiydi. Bu süreçte dolara dayalı kiralar TL bazında yüzde 122, avroda ise yüzde 79 arttı. Bu yüksek ateşi hiçbir sektör kaldıramaz. Biz de bunu dile getiriyorduk. Şu an Türkiye'deki AVM'lerin kira uygulamalarını gözden geçiriyoruz. Organize perakende sektörü ödenebilir ve sürdürülebilir kira kurunun üst sınırda dolarda 2,30-2,40 TL, pariteden ötürü avroda da 2,60-2,70 TL'yi uygun görüyor. Burada metrekare kira bedellerinin şehir ve konuma göre de farklılık arz ettiğini özellikle vurgulamakta yarar var."

"TL'YE DAYALI EKONOMİYE GEÇİŞ ÇAĞRILARINA DESTEK VERİYORUZ"

Sinan Öncel, bu dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı ısrarlı çağrıların perakende sektöründe pozitif karşılık gördüğünü ifade ederek, Türkiye ekonomisinde yer alan aktörlerin önemli bir sorunu çözme noktasında ortak irade göstermesi gerektiğini vurguladı.

Öncel, "Mademki TL ile kazanıyoruz, TL ile de borçlanmak ve harcamak durumundayız. Türk markaları olarak AVM ve cadde mağazalarında ödenebilir kurla TL'ye dönülmesini bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dövize dayalı ekonomiden TL'ye dayalı ekonomiye geçiş çağrılarına destek veriyoruz. Perakende, endüstri zincirinde en son ve en hassas halkayı oluşturuyor. Bu halkada yaşanacak olumsuzluklar, geriye doğru tüm zincirde bozulmalara neden olacaktır. Mağazaların faaliyetlerini sürdürmesi, istihdamın ve üretim kanallarının da açık olması anlamına geliyor." şeklinde konuştu.

"KAPANAN MAĞAZALARIN ARTMASI EN BÜYÜK ENDİŞEMİZ"

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu da AVM ve caddelerdeki mağazalardan markaların ayrılmasını üzülerek gördüklerini ifade ederek, "İşimizin doğası gereği belli bir verimliliği ve karlılığı yakalayamadığımız mağazalarımızı kapatıyoruz. Kapanan mağazaların artması en büyük endişemizdir. Bu bizler için olduğu kadar, AVM yatırımcıları için de istenmeyen bir durum." dedi.

"KİRA MALİYETLERİMİZ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYORDU"

Özpamukçu, maliyetler yükseldikçe karlılıkların düştüğünü, dövizdeki dalgalanmaların maliyetleri olumsuz etkilediğini, özellikle kira maliyetlerinin kontrol edilemez hale geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Maliyetlerimiz arasında kiralarımızın payı gün geçtikçe artıyor. Dolayısıyla ciro içindeki oranı da büyüyor. Bu konuda perakende sektörünün tüm tarafları elini taşın altına koymalı. AVM'ler ve perakendeciler olarak aynı gemide ilerliyoruz. Sektörümüzün bugün ulaştığı 220 milyar TL'lik büyüklüğe AVM'ler ve perakendeciler bir arada çalışarak ulaştık. İçinde bulunduğumuz bu dönemi de daha önce olduğu gibi yine birlikte aşacağız. Döviz borcu bulunmayan, yatırım kredisinin ödemesini tamamlamış AVM'lerin, yatırımlarına yeniden değerleme yaptırarak makul bir döviz kuruyla TL bazlı kiraya dönmelerini bekliyoruz. Diğer AVM'ler de mutlaka kur sabitlemeli. Kurların ağustos ayı seviyelerinde sabitlenmesi, maliyetlerimizi kontrol edebilmemiz açısından önem taşımaktadır."

"KAPALIÇARŞI'DA 100'DEN FAZLA DÜKKAN KİRADAN DOLAYI BOŞANDI"

Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Fırat ise Kapalıçarşı'da dükkan kiralarının şimdiye kadar hem TL ile hem de dolarla ödendiğini, dükkan sahiplerinin şu anda dolar üzerinde durduğunu ve kiraları düşürdüğünü anlattı.

"DOLARDAN VAZGEÇMEK ZORUNDALAR"

Fırat, Kapalıçarşı'da son 4 aydır dükkanların boşaldığını, dolarla tutulan ve kontratları sona eren dükkanlarda kiracıların sıkıntı çektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Çünkü dolarla ödeme şansı kalktı. O paraları kazanmak zor. Doların, sezonun başıyla sonu arasında ciddi fark oluştu. Mal sahiplerine önerimiz, yıllık aldıkları peşin kirayı aylığa çevirip fiyatları da düşürmeleri... Bunun başka çözümü yok. Eğer yapmazlarsa kontratı dolan dükkan boşalır. Şu anda 100'ün üzerindeki dükkan kira sıkıntısından dolayı boşaldı. Sayı, her geçen gün de artıyor. Dolar bazında devam edilirse yılbaşına kadar kontratını tazeleyemeyecek olanlar da bırakacaklar. Çünkü para kazanmak çok zor. Son hadiseler Kapalıçarşı'yı çok etkiledi. Turist gelmiyor, büyük sıkıntı var. Kapalıçarşı'daki mal sahiplerinin kiraları TL üzerinden alması gerekiyor. Dolardan vazgeçmek zorundalar. Sistem böyle işlemez. Artık dolarla kira ödeyebilecek kadar para kazanma şansı kalmadı."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Hasan Fırat Türkiye Emlak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title