Haberler

Avivasa'nın Halka Arzında Talepler 5-6-7 Kasım'da Toplanacak

Hisse fiyat aralığı 41 49 lira olarak belirlenen AvivaSA halka arzında, talep toplama tarihleri 5 6 7 Kasım olarak belirlendi AvivaSA Emeklilik ve Hayat AŞ CEO'su Kurdaş: "2014'ün en büyük halka arzı oluyor" Sabancı Holding Planlama, Raporlama ve Finansman Bölüm Başkanı Oran: "Halka arzdan elde edilecek gelir her iki ortağa gidecek.

Yılın en büyük halk arzını gerçekleştirecek olan AvivaSA Emeklilik ve Hayat AŞ'nin bu süreçteki talep toplama tarihleri 5-6-7 Kasım olarak belirlendi.

Dünyanın en büyük sigorta kuruluşlarından Aviva ile Sabancı Holding'in eşit oranda hissesine sahip olduğu bireysel emeklilik ve hayat sigortası şirketi AvivaSA Emeklilik ve Hayat halka arz edilecek. Halka arz kapsamında Hacı Ömer Sabancı Holding AŞ ve Aviva Europe SE, ortak satışı yoluyla AvivaSA'nın yüzde 17,10 oranında hissesini halka açacak. Ek satış olması durumunda bu oran yüzde 19,67'ye çıkarılabilecek.

Ak Yatırım'ın konsorsiyum lideri olarak görev aldığı halka arzda, toplam 37 aracı kurum yer alacak. Halka arz sürecinde talep toplama tarihleri 5-6-7 Kasım, hisse fiyat aralığı ise 41-49 lira olarak belirlendi. Halka arz edilen payların fiyat aralığının belirlenmesinde Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) ya da Borsa İstanbul'un herhangi bir takdir yetkisi ya da onayı bulunmuyor.

Konuya ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan AvivaSA Emeklilik ve Hayat AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Meral Eredenk Kurdaş, ortakları olan dünyanın en büyük sigorta gruplarından Aviva ve Sabancı Holding'den aldıkları güç, ana faaliyet alanları bireysel emeklilik ve hayat sigortalarında yakaladıkları büyüme performansı ve başarılı çoklu dağıtım modelleriyle sektörün önde gelen oyuncularından biri olduklarını dile getirdi.

Kurdaş, 30 Haziran 2014 itibariyle bireysel emeklilik sektöründe 6 milyar lirayı aşkın fon büyüklükleriyle ikinci sırada bulunduklarını aktararak, işveren katkılı bireysel emeklilik ürünleri segmentinde lider konumda olduklarını söyledi.

Hayat sigortası ve ferdi kaza sigortasının da güçlü büyüme ve karlılığın görüldüğü önemli bir faaliyet alanları olduğuna değinen Kurdaş, şunları kaydetti:

"Başta Akbank olmak üzere Türkiye'nin önde gelen bankalarıyla kurduğumuz güçlü bankasürans ağımız, Türkiye'nin en büyüğü olan direkt satış ekibimiz ve kurumsal projeler, acente ve telesatış olmak üzere alternatif dağıtım kanallarımızla sektörümüzde başarılı bir çoklu dağıtım modeli uyguluyoruz. Bugüne kadar karlı bir büyüme gerçekleştirdik. Güçlü finansal ve operasyonel altyapımız ile önümüzdeki dönemde de karlı büyümeyi sürdürmeyi hedefliyoruz. Müşterilerimize ve yatırımcılarımıza katma değer yaratan ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceğiz."

"İnsanları belirsizlik korkusundan kurtarmak" felsefesiyle çıktıkları yolda önemli ve heyecanlı bir dönemece girdiklerini vurgulayan Kurdaş, "Cazip büyüme fırsatları sunan Türkiye bireysel emeklilik ve hayat sigortası sektörüne, öncü ve karlı oyuncularından biri aracılığıyla yatırım fırsatı sunuyoruz. AvivaSA'nın halka arzıyla AvivaSA çalışanlarına, iş ortaklarına, müşterilerimize ve AvivaSA'nın geleceğine inananları, geleceğe ortak olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Kurdaş, AvivaSA'nın halka arzına ilişkin "2014'ün en büyük halka arzı oluyor. Bu konjonktürde büyüyen, önümüzdeki dönemde de büyüyebileceğini gösteren ve yatırımcıyı inandıran bir şirket olarak ortaya çıkmak başlı başına bir cesaret olsa gerek" değerlendirmesinde bulundu.

"Bireysel emeklilikte devlet katkısının değiştirilmesi düşünülmüyor"

AvivaSA olarak bireysel emeklilikte fon büyüklüğünde yıllık yüzde 33, hayat sigortasında brüt yazılan primlerde yıllık yüzde 46 büyüme kaydettiklerini aktaran Kurdaş, gerçekleştirdikleri yatırımların giderlerine rağmen karlılıkta yüzde 18'lik bir büyüme sağladıklarını söyledi.

Kurdaş, Türkiye'deki demografik yapının kendilerini iştahlandıran bir büyüme ortaya koyduğuna dikkati çekerek, "Türkiye pazarı, genç ve dinamik nüfus yapısı, düşük sigortalılık oranı ve güçlü mali yapısıyla önemli bir büyüme potansiyeli taşıyor. Bu durum sektörün cazibesini artırıyor" dedi.

Hayat sigortası ve ferdi kaza sigortasında da önemli bir büyüme potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Kurdaş, Türkiye Sigorta Birliği'nin 2023 Vizyon Raporu'na göre sigorta sektörünün yıllık yüzde 17 büyüyerek 2023 yılında 16 milyar liralık prim üretmesinin beklendiğini ifade etti.

Kurdaş, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la yaptıkları görüşmede bireysel emeklilikte verilen yüzde 25'lik devlet katkısının gelecek 5-6 yıl değiştirilmesinin düşünülmediğinin söylendiğini aktardı.

"Halka arz geliri iki ortağa gidecek"

Sabancı Holding Planlama, Raporlama ve Finansman Bölüm Başkanı Barış Oran ise AvivaSA'nın ve sektörün büyümesine, gelişimine ve karlılığındaki artışa inandıklarını belirterek, "Bu nedenle ana hissedarlar olarak şirketin yüzde 80'ini tutmaya devam ediyoruz. Sabancı Holding belli büyüklüğe gelen şirketlerini halka arz ederek, burada yaratılan değeri şeffaflaştırıyor. AvivaSA da bu konuda çıktığımız yolun önemli bir taşıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Oran, bir soru üzerine, "Halka arzdan elde edilecek gelir her iki ortağa gidecek. Çünkü şirketimizin sermaye yapısı çok kuvvetli, ekstra sermayeye şu anda ihtiyacı yok" yanıtını verdi

Gelecekte EnerjiSA'yı halka açmak için hazırlıklarını sürdürdüklerini anlatan Oran, "Şartlar oluştuğu zaman, belli büyüklüklere, karlılıklara ulaştığı zaman şirketlerimiz halka açılmaya devam edecek" dedi.

"Bu yılın en büyük halka arzı"

Ak Yatırım Genel Müdürü Attila Penbeci de AvivaSA'nın halka arzında hisse fiyat aralığının 41-49 lira olarak belirlendiğini belirterek, bu fiyat aralığında toplam şirket değerinin 1,47 milyar lira ila 1,75 milyar liraya denk geldiğini söyledi.

Söz konusu şirket değeri aralığıyla AvivaSA'nın bu yılın en büyük halka arz edilen şirketi olacağına işaret eden Penbeci, "AvivaSA halka arzı, tamamı ortak satışı yöntemiyle Aviva ve Sabancı Holding'in eşit oranda hissesini satmasıyla gerçekleşecek. Halka arz edilecek toplam hisse oranı yüzde 17,10. Yüksek talep gelmesi halinde halka arz boyutunun yüzde 15'i kadar ek bir satış yapılarak halka arz boyutu yüzde 19,67'ye yükselebilecek. Talep toplama işlemi 5-6-7 Kasım 2014 tarihlerinde yapılacak" diye konuştu.

Penbeci, halka arzda yurt içi plasman için Ak Yatırım dahil 37 kurumdan oluşan güçlü bir konsorsiyum oluşturulduğuna değinerek, tahsisat gruplarının ise yurt içi bireysel yatırımcılar için yüzde 10, yurt içi kurumsal yatırımcılar için yüzde 20, yurt dışı kurumsal yatırımcılar için yüzde 70 olarak belirlendiğini ifade etti.

Penbeci, AvivaSA'nın borsadaki ilk işlem gününün 13 Kasım olacağının da bilgisini verdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Hacı Ömer Sabancı Sabancı Holding Türkiye Aviva Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title