Haberler

Avea, AB Destekli 5g Projesi Crowd'a Dahil Oldu

Avea, Avrupa Birliği (AB) destekli, Avrupa'da 5G projesinin yol haritasını çizecek olan "Connectivity Management for Energy Optimised Wireless Dense Networks'de (CROWD)" Türkiye'yi temsil edecek.

Türk Telekom Teknoloji Grup Başkanı Coşkun Şahin ve Avea IT Grup Direktörü Egemen Kurdoğlu ev sahipliğinde, CROWD Proje Yöneticisi Arianna Morelli'nin katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında, 5G'nin yol haritasının belirlenmesinde bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Çalışmalarına 2014 Ocak ayında başlayan ve Türkiye'yle beraber İspanya, İtalya, Fransa ve Almanya'nın önde gelen donanım ve yazılım şirketlerinin yanı sıra, araştırma kurumlarının ve üniversitelerin yer aldığı proje kapsamında geliştirilen çözümler, yoğun yaşam alanlarında akıllı-şehir teknolojilerinin yaygınlaştırılmasında kullanılacak.

Mart 2014'te yer aldığı AB projelerindeki başarılarından dolayı projeye davet edilen Avea ise yoğun heterojen ağlarda daha akıllı bağlantı ve hareketlilik yönetimi çözümleri tasarlayarak, mobil kullanıcıların kullanım deneyimini artıracak çalışmalar gerçekleştirecek ve çok yoğun heterojen 5G altyapıları için en düşük maliyette en yüksek servis kalitesini sağlayan teknolojileri ortaya çıkaracak. Proje, Temmuz 2015'e kadar devam edecek.

Avea, proje dahilinde mobil kullanıcıların deneyimini iyileştirecek çalışmalar içerisinde yer alacak. Avea, 5G'ye yönelik bu atılımıyla çok yoğun heterojen 5G altyapılar için en düşük maliyette,  en yüksek servis kalitesini sağlayan teknolojilerin ortaya çıkmasına katkıda bulunacak.

-"CROWD'da yer almak hem Avea hem de Türkiye açısından önemli bir atılım"

Toplantıda çalışmalara ilişkin bilgi veren Türk Telekom Teknoloji Grup Başkanı Coşkun Şahin, CROWD gibi büyük bir Ar-Ge projesinde yer almanın hem Avea hem de Türkiye açısından çok önemli bir atılım olduğunu söyledi.

Dünyada öncü konsorsiyumların Avea'yı tercih etmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Şahin, "Geçmişte gerçekleştirdiğimiz AB projeleri, bu projeye katılmamızı sağlayan denetimlerden tam not almamızı sağladı.  Başarımızı bu projede de ortaya koyacağız. Süreç boyunca edindiğimiz en yeni, en son teknolojik bilgileri ülkemizde müşterilerimizle paylaşacağız" dedi.

Avea'nın Türkiye'de data gelir oranı en yüksek operatör olduğuna dikkat çeken Coşkun Şahin, telefonların ve tabletlerin sadece bir iletişim aracı olmaktan çıkıp adeta portatif birer asistana dönüştüğünü ve hem kullanıcı sayısının hem de kullanıcı başına data kullanım oranının artığını kaydetti.

Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:

"4G'ye oranla yaklaşık 10 kat daha hızlı bir teknoloji olan 5G, bu teknolojiye bağlanan milyarlarca cihazı, sorunsuz bir şekilde idare edebilecek akıllı bir iletişim ağı olacak. Teorik olarak, 3G'de 7.2 megabit olan hız, 4G'de 100 megabite kadar çıkabiliyor. 5G teknolojisiyle ise veri transferi oranı 1 Gigabit'lik seviyeye taşınacak. 10 kat daha hızlı olan 5G teknolojisiyle çok daha hızlı İnternet kullanımı mümkün olacak.

2020 yılında hizmete girmesi öngörülen 5G ile birlikte telefon ve tabletlerin klasik kullanımlarının ötesinde, kablosuz 'Nesnelerin İnterneti (IoT)' yaşamımıza girecek. Bu sayede günlük yaşamda kullandığımız birçok nesne mevcut İnternet ağına dahil olabilecek. Bu gelişmeyle beraber mobil yaşamı tamamen destekleyen pil tüketiminden gecikmeye ve kapasiteye kadar birçok boyutta iyileşmeler yaşanacak."

Nesnelerin İnternet'i gibi yenilikçi yapıların sorunsuz kullanıma alınması için birçok farklı kablosuz iletişim tekniğinin bir arada ve aynı zamanda koordineli, yani heterojen olarak çalışması gerektiğini ifade eden Şahin, kablosuz İnternet'e baz istasyonundan mı, Wi-Fi üzerinden mi, yoksa cihazlar arası (D2D) iletişim yöntemleriyle mi bağlanmamız gerektiğinin düşünülmeyeceğini, akıllı internet altyapısının bu seçimleri kendisi yaparak kesintisiz olarak internete bağlanılmasını sağlayacağını aktardı.

Önümüzdeki yıllarda data trafiğinin artışını sürdürmesi ve data kullanımına yönelik katma değerli servislerin artmasının beklendiğini ve mobil ağ altyapısının da farklı kablosuz haberleşme teknolojilerini içeren heterojen ağlara dönüştüğünü belirten Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:

"CROWD projesi, 5G teknolojisine paralel olarak heterojen ağ altyapısını kullanacak olan tüketicilerin internete kesintisiz, her yerde ve en yüksek kalitede erişmelerine olanak sağlayacak. Projeye Türkiye'den katılan tek operatör olmamız, bu teknolojileri rakiplerimize göre çok daha kısa sürede hayata geçirebilmemizi sağlayacak. 5G teknolojilerinde ortaya çıkacak bu yoğun heterojen altyapıyı, Avealılar'a en yüksek kalitede, en uygun şartlarda biz sunacağız. Projenin ortaya koyduğu çözümler, yakın gelecekte daha da yaygınlaşacak olan akıllı-şehir teknolojilerinde Avea'nın öncü rol oynamasını da kolaylaştıracak."

-"Son 4 yılda Ar-Ge'ye 122 milyon lira bütçe ayırdık"

Sektörde 3G'li abone sayısı genel ortalaması yaklaşık yüzde 71,8 iken Avea'nın yüzde 80'in üstünde bir ortalamaya sahip olduğunu ifade eden Şahin, "Bu da aslında çok şaşırtıcı değil çünkü 81 ilde müşterilerimize 2 kat hızlı internet sunuyoruz. Son 4 yıldır Ar-Ge yatırımlarına yaklaşık 122 milyon lira bütçe ayırdık. Türkiye'de, yeni nesil teknolojilerin öncüsü olmak için çalışıyoruz. 3G'de iki kat hızlı İnternet'le sektöre öncülük ederken, 4G ve 5G'ye yönelik çalışmalarımıza da hızla devam ediyoruz" dedi.

Şahin, 2014 yılı başında dünyadaki toplam mobil kullanıcı sayısının 6.8 milyar olduğunu belirterek yakın gelecekte öngörülen rakamları şöyle aktardı:

"Dünyadaki toplam mobil kullanıcı sayısının 2019 yılında, yıllık yaklaşık yüzde 5 artışla 9,2 milyara yükselmesi bekleniyor. Bunun yanında 2013 yılındaki toplam akıllı telefon sayısı 1,9 milyar. Bu rakamın 2019'da yıllık ortalama yüzde 20 artış oranıyla 5,6 milyara yükseleceği tahmin ediliyor. Mobil veri trafiğinin ise yıllık ortalama yüzde 45 artış ile 2019 yılında günümüz rakamlarının 10 katına çıkması bekleniyor. Örneğin, konuşma trafiği son yıllarda sabit kalırken sadece son bir yılda veri trafiği yüzde 60 arttı. Küresel mobil penetrasyona bakarsak, dünyanın yüzde 94'ü mobil bir hale geldi. Genişbant üyeliği son bir yılda yüzde 35 artarak 2,4 milyar aboneye ulaştı."

-"Avea'nın ve dolayısıyla Türkiye'nin projeye dahil olması stratejik olarak çok önemli"

CROWD'un Proje Yöneticisi Arianna Morelli ise Avea'nın projedeki önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Projede Avea gibi hem Ar-Ge'ye yaptığı ciddi yatırımlarla hem de akıllı telefon penetrasyon oranıyla uzun süredir lider bir GSM operatörü ile işbirliği yapmak oldukça önemli. Bu anlamda Avea'nın bakış açısı ve teknik donanımı projemiz için önemli ve stratejik. Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli düşündüğümüzde, Türkiye'nin de projeye dahil olması önemli bir unsur ve projenin Avea ve Türkiye için önemi bu anlamda ayrıca önemli."

CROWD'un 4 ana hedefi olduğunun altını çizen Morelli bu hedefleri ise, "İhtiyaç olan yere yoğunlukla orantılı kapasite sağlamak, bir engel olarak değil, çok yoğun heterojen ağlardaki kontrol mekanizmalarının bu yoğunluğu bir engel olmaktan çıkartıp faydalı hale getirecek şekilde optimize edilmesi, enerji tüketimini azaltmak ve daha akıllı bağlantı yönetim çözümleri tasarlayarak mobil kulanıcı deneyiminin kalitesini garanti altına almak" olarak açıkladı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Türk Telekom Coşkun Şahin Avea Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title