Haberler

Avea 5g'ye Odaklandı

Avrupa Birliği tarafından yürütülen MOTO Projesi ile, Avrupa için 5G'nin yol haritasını çizen konsorsiyuma yaklaşık 2 yıl önce giren Avea, şimdi de yine bir 5G projesi olan CROWD'a da dâhil oldu.

Avrupa Birliği tarafından yürütülen MOTO Projesi ile, Avrupa için 5G'nin yol haritasını çizen konsorsiyuma yaklaşık 2 yıl önce giren Avea, şimdi de yine bir 5G projesi olan CROWD'a da dâhil oldu. Avea, bu iki oluşuma Türkiye'den dahil edilen tek GSM operatörü olarak, 5G'nin gerçek ortamda test edilme sürecine yakından tanıklık edecek. Fransa, İtalya ve İspanya gibi Avrupa'nın teknoloji devlerinin yer aldığı projede Avea, aynı zamanda Avrupa ülkelerinden katılan tek mobil operatör olma unvanını da taşıyor.

Avea'dan yapılan açıklamaya göre şirket, 30 Temmuz 2009'da faaliyete geçen üçüncü nesil mobil iletişimin (3G) 5. yıldönümünde 5G için çalışıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin ilk LTE-Advanced testini ve VoLTE (LTE Üzerinden Ses) testini gerçekleştiren ve hem datada hem de seste 4G'ye hazır olduğunu açıklayan Avea, iki yıldır Avrupa Çerçeve Programları kapsamında dâhil olduğu iki ayrı projede, mevcut 4G şebekelerinden yüzlerce kat daha hızlı bir teknoloji sunacak olan 5G için çalışmaya devam ediyor. Türkiye GSM sektöründe, yüzde 80'in üzerindeki 3G kullanan abone sayısı oranı ile rakiplerine fark atan Avea, geçtiğimiz yıl, 3G çift taşıyıcı ve çoklu anten teknolojisini canlı şebeke iletişim kulelerinde aktif hale getirerek, abonelerinin 3G'yi 4G gibi kullanabilmesini sağlayan Avea, 3G'yi 4 kat hızlandırarak 4G seviyesine çıkarttı.

-MOTO PROJESİ-

Açıklamaya göre Avea'nın yanı sıra Avrupa'nın önde gelen araştırma kurumları ve üniversitelerinin bulunduğu MOTO Projesi kapsamında, giderek artan veri trafiğini ve operatörlerin şebekelerine düşen yükü fazla arttırmadan yönetmenin yolları araştırılıyor. Özellikle, mobil cihazların kendi aralarında doğrudan iletişim kurarak oluşturacakları şebekeler ve WiFi erişim noktalarının kullanımıyla, ADSL hatlarına yük boşaltma seçenekleri üzerinde duruluyor.

-5G TEKNOLOJİSİ NELERİ DEĞİŞTİRECEK-

Avea'dan yapılan yazılı açıklamaya göre 5G teknolojisi, gelecekte mobil operatörlerin ses, mesajlaşma gibi tüm hizmetleri ve kampanyaları internet hizmeti üzerinden şekillendirmesine olanak sağlayacak. 5G teknolojisiyle çok daha hızlı internet kullanımı mümkün olacak.

4G'ye göre çok daha hızlı bir teknoloji olan 5G, bağlanmış durumdaki milyarlarca cihazı, sorunsuz idare edebilecek akıllı bir iletişim ağı haline gelecek. Telefonlar ve tabletler sadece bir iletişim aracı olmaktan çıkıp adeta portatif birer asistana dönüştükçe; hem kullanıcı sayısı hem de kullanıcı başına data kullanım oranı artacak. 5G teknolojisi kısa mesafe iletişim fırsatlarını ön plana çıkartırken, 2G, 3G ve 4G olmak üzere tüm nesil bantları da birbirlerine tamamlayıcı olarak kullanabilecek. Bu özelliği sayesinde daha çok data kullanımı mümkün hale gelerek kapasite de artırılmış olacak. Böylece depremler, milli maçlar, milli kutlamalar gibi data trafiğinin en çok arttığı dönemlerde oluşabilecek iletişim sıkıntısının da önüne geçilecek.

-"5G İLE KALABALIK ALANLARDA OPERATÖRLERİN KAPASİTE YÜKÜ ARTIRILACAK"-

Avea Kıdemli IT Direktörü Egemen Kurdoğlu, 3G'nin Türkiye'deki 5. yılında, Avrupa ülkeleri için 5G'nin yol haritasını belirleyecek MOTO Projesi'nde gelinen noktayı şöyle özetledi:

"Bu yıl "cihazdan cihaza' iletişimi gerçekleştirerek baz istasyonlarında oluşacak yükü azaltmaya yönelik projenin demo çalışması gerçekleştirildi. Bu yeni yöntemle, kalabalık alanlarda operatörlerin kapasite yükünün artırılması hedefleniyor. Bundan sonraki süreçte, MOTO uygulamasının Avea sistemleri ile entegrasyonunu ve gerçek ortamlarda test edilmesi sürecini gerçekleştireceğiz."

Kurdoğlu, proje sonundaki elde edilecek kazanımları ise şöyle aktardı:

"MOTO offloading çözümleriyle operatörler, veri kullanmak isteyen kullanıcı kitleleri için bant genişliği ayırma sürecini esnek ve verimli bir şekilde gerçekleştirebilecekler. Ayrıca herhangi bir servis bloklaması ya da fazla altyapı sağlamaksızın, trafik sıçramalarını da kontrol edebilir duruma gelecekler."

-"CROWD PROJESİ İLE GELECEĞİN İNTERNET AĞ TEKNOLOJİSİNİN TEMELLERİ ATILIYOR"-

Avea'nın 1 Mart 2014 tarihi itibariyle katıldığı ve yine Avrupa'nın önde gelen araştırma kurumları ve üniversiteleriyle işbirliği yaptığı CROWD Projesi'ni de değerlendiren Egemen Kurdoğlu şunları kaydetti:

"Denetleme kriterlerinde çok iyi notlar aldığımız bu projeyle, giderek artan ağırlıktaki erişim ağları, heterojen ağ yapılarında enerji verimliliği ve ağ performansını öne çıkaracak operatörler için geleceğin internet ağ teknolojisi oluşturmanın yolları araştırılacak. Özellikle, çok yoğun heterojen ağlarda, mobil kullanıcıların deneyim kalitesini arttıracak akıllı erişime dayalı teknoloji çözümleri üzerinde çalışmalar gerçekleştirilecek. Ayrıca, CROWD Projesi'nin yüz yüze toplantısını da Eylül ayı sonunda, Avea Ümraniye Teknoloji Merkezi'nde yapacağız."

-"AVEA, 3G'Lİ ABONE SAYISINDA LİDER"-

Avea'nın BTK verilerine dayandırdığı açıklamaya göre, 71 milyon GSM abonesinden 51 milyonu 3G kullanıyor. Sektörde 3G'li abone sayısı genel ortalaması yaklaşık yüzde 71.8 iken; Avea, yüzde 80'in üstünde bir ortalamayla bu alandaki liderliğini sürdürüyor. Lansmanı yapıldığından bu yana her yıl yaklaşık yüzde 50 ve üstünde bir artış gösteren 3G'li abone sayısı, rakiplerde ortalama yüzde 66.5 iken; Avea, yüzde 80'i aşan 3G'li abone sayısıyla öne çıkıyor.

-"AVEA'DAN 3G'YE İKİ YILDA 1.5 MİLYAR TL'LİK TEKNOLOJİK YATIRIM"-

Avea'nın 3G kullanımında ortaya koyduğu performansı değerlendiren Egemen Kurdoğlu, 2 yılda 3G'ye 1.5 milyar TL'lik teknolojik yatırım yaptığını vurguladı. 2014 yılına hızlı ve güçlü bir başlangıç yaptıklarını ifade eden Kurdoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Yüzde 47'lik akıllı telefon penetrasyon oranı ile akıllı telefon alanında 12 çeyrektir liderliğimizi sürdürüyoruz. 3G'li abone sayısında rakiplerimize fark atmamız, aslında çok şaşırtıcı değil; çünkü 81 ilde müşterilerimize 2 kat hızlı internet sunuyoruz. Akıllı cihaz penetrasyonundaki liderliğimiz de bunu ortaya koyuyor. Avea markalı 3G cihazlarımızla müşterilerimize, internete ulaşabilecekleri uygun cihazları, en uygun tekliflerle sağlıyor ve bu platformu içerik servislerimizle de besliyoruz."

-AVEA'DAN AR-GE'YE 122 MİLYON TL YATIRIM-

Son 4 yıldır Ar-Ge yatırımlarına yaklaşık 122 milyon TL bütçe ayırdıklarını ve geleceğe yatırım yapma vizyonu çerçevesinde, Türkiye'yi geleceğe taşıyacak her yenilikçi uygulamanın ve teknolojinin en yakın takipçisi olduklarına dikkat çeken Kurdoğlu; "Ar-Ge ve inovasyonu Türkiye'de en üst düzeyde sahiplenen mobil teknoloji şirketi olarak, Türkiye'nin teknolojiyi sadece kullanan değil; üreten de olması için tüm kaynaklarımızı seferber ettik. Sürdürülebilir ekonomik büyümede Ar-Ge ve inovasyonun oynadığı önemli rolün bilinciyle, üzerimize düşen görevi sonuna kadar yerine getiriyoruz" dedi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Avrupa Birliği Türkiye Fransa Avea Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title