Haberler

Avanoslu Ustalardan "Çanak Kahvaltı Setleri"

Kapadokya'nın el sanatları merkezi konumundaki Avanos ilçesinde toprağı sanata dönüştüren çanak ustalarının tasarladığı çanak kahvaltı setleri, sofraların yeni gözdesi olmaya aday.İlçede 4 bin yıllık geçmişi bulunan çanakçılık ve çömlekçiliği hayatta tutan usta eller, teknolojiye direnerek geleneksel ürünler ortaya çıkarmaya devam ediyor.

BEHÇET ALKAN - Kapadokya'nın el sanatları merkezi konumundaki Avanos ilçesinde toprağı sanata dönüştüren çanak ustalarının tasarladığı çanak kahvaltı setleri, sofraların yeni gözdesi olmaya aday.

İlçede 4 bin yıllık geçmişi bulunan çanakçılık ve çömlekçiliği hayatta tutan usta eller, teknolojiye direnerek geleneksel ürünler ortaya çıkarmaya devam ediyor.

Bölgede büyük emekler vererek birbirinden nadide ürünler ortaya çıkaran ustalar, kahvaltı sofraları için Avanos toprağından yapılan çanak setler üretmeye başladı.

Çanak ustası Şaban Topuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çaydanlıktan bardaklara, ekmek sepetinden, peçeteliğe kadar tamamı çanaktan kahvaltı setindeki her bir ürünün usta ellerde imal edildiğini belirtti.

İnsanların modern hayatla birlikte ortaya çıkan ürünlerden çok daha otantik ve doğal malzemelere yöneldiğini anlatan Topuz, çanak ustalarının müşterilerine yeni ürünler sunabilmek amacıyla yaptıkları araştırma sonucu bu setleri üretmeye karar verdiklerini ifade etti.

Topuz, "İnsanlar modern çağda kaplama veya porselenlerden artık bıktı, otantik ürünler talep ediliyor. Çanak ürünlere ilgi arttıkça biz de çanak ustaları bu ürünü ortaya çıkardık." diye konuştu.

Kızılırmak havzasındaki alüvyon topraklardan elde edilen çamuru kullanarak tezgahlarda tek tek üretilen kaseleri 1100 derece ısıdaki fırınlarda pişirdiklerini aktaran Topuz, sipariş alındığında bir kahvaltı setinin yaklaşık bir ayda hazır hale getirilebildiğini söyledi.

Kahvaltı setlerinin her yönüyle doğal olabilmesi amacıyla elde imal edildiğini vurgulayan Topuz, şöyle dedi:

"Çanaktan ürünlerin en önemli özelliği içine konulan sıcak yiyecek veya içecek ısısını uzun süre muhafaza edebiliyor. Diğer fabrikasyon ürünlere göre daha sağlıklı bir yapıya sahip. Çanak kahvaltı setleri, hammaddesi sadece su ve toprak karışımı tamamen doğal ürünlerdir. Hamur hale getirilen çamurlar ayaklı tezgahlarda, her bir ürüne ayrı bir emek sarf edilerek ve birer birer elde şekil verilerek yapılıyor. Yüksek ısıdaki fırınlarda pişirildikten sonra iç kısımlarını sırlıyoruz ve bulaşık makinesinde yıkandığında bozulmaların önüne geçmek için tekrar yüksek ısıda pişiriyoruz. Fırınlanan tüm ürünler sağlam çıkamayabiliyor, o yüzden bir seti sağlam olarak ortaya koymak için aynı emeği defalarca verebiliyoruz."

Çanak setlerin, birim adedine göre 300 ile bin lira arasında satışa sunulduğunu belirten Topuz, kısa süre önce İsviçre ve Hollanda'ya da ürünlerinden gönderdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kapadokya Avanos Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title