Haberler

Atso, Alternatif Kırsal Turizm Projesi Tamamlandı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Antalya ve çevresinin kırsal turizm potansiyelini geliştirmek amacıyla Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan “Alternatif Kırsal Turizm Potansiyeli ve Gelişim Stratejisi” projesi tamamlandı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Antalya ve çevresinin kırsal turizm potansiyelini geliştirmek amacıyla Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan "Alternatif Kırsal Turizm Potansiyeli ve Gelişim Stratejisi" projesi tamamlandı.

Proje kapsamında Antalya'nın iç bölgelerindeki 105 köyde 1148 kişi ile görüşülerek kırsal turizm potansiyeli taşıyan köyler belirlendi ve Antalya Sürdürülebilir Kırsal Turizmin Geliştirilmesi Strateji Rehberi oluşturuldu.

Projeye ilişkin değerlendirmede bulunan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, "Antalya'nın 1980'lerden başlayarak bugüne kadar turizmde kat ettiği mesafe müthiş bir başarı öyküsüdür. Ancak bu büyümenin büyük oranda deniz-kum-güneş turizmi merkezli olduğunu görüyoruz. Ülkemizin ve Antalya'nın turizmden aldığı katma değeri artırmak için alternatif turizm potansiyelimizi ortaya çıkarmak durumundayız. Antalya yalnızca sahil bandı ile değil, kırsalı ile de önemli bir turizm potansiyeli barındırıyor" dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) olarak BAKA desteği ile Alternatif Kırsal Turizm Projesi'ni uygulamaya koyduklarını belirten Çetin, "Proje kapsamında oluşturulan ekip 105 köyde incelemeler yaptı ve 1148 kişi ile birebir görüşerek her köyün taşıdığı kırsal turizm potansiyeli konusunda bilgi topladı. Çalışmanın sağlıklı sonuçlar vermesi ve tutarlı sonuçlar elde etmek için Elmalı'dan Gazipaşa'ya kadar 3 bin 500 kilometrenin üzerinde yol kat edildi. Projede, ATSO'nun hizmet verdiği ilçelere ait olan, Antalya Körfezi'nden, Muğla, Isparta, Karaman, Burdur ve Mersin sınırlarına kadar olan köyler incelendi. Ayrıca köylerdeki 255 kişiyle de uzun mülakatlar gerçekleştirilerek köylerin potansiyelleri hakkındaki araştırmalar daha da detaylandırıldı. Küçük yatırımlarla turizm potansiyeli ortaya çıkarılabilecek köyler belirlendi Yapılan çalışmalar sonrasında Antalya'da nispeten küçük yatırımlarla kırsal turizm potansiyelinin açığa çıkarılabileceği köyler tespit edildi ve bu bilgilerle Antalya Sürdürülebilir Kırsal Turizmin Geliştirilmesi Strateji Rehberi hazırlandı" diye konuştu.

Proje sonucunda hazırlanan rehberin yatırımcılar ve yerel yönetimler için adeta altın değerinde bilgiler içerdiğini ifade eden Davut Çetin, "Rehberde araştırılan köylerin alt yapı, üst yapı ve ulaşım olanaklarından, kaybolmaya ve unutulmaya yüz tutmuş zanaatlara kadar pek çok konu başlığı yer alıyor. Bunların yanı sıra rehberde kırsal turizm potansiyelini açığa çıkarılabilecek önerilere de yer verildi. Bu öneriler içerisinde turizm potansiyeli yüksek olan köylerin ve bölgelerin tanıtımının yapılmasından, alternatif kırsal turizm yapılabilecek köylerin bilinirliğine kadar pek çok başlık yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Projenin vizyonunda kırsal turizm potansiyeli taşıyan köylerle otelleri eşleştirmek olduğunu kaydeden ATSO Başkanı Çetin, şunları kaydetti:

"Bu projenin çıkış noktası odamız tarafından düzenlenen, tüm yerel yöneticilerin, STK temsilcilerinin ve iş adamlarının katılımı ile gerçekleştirilen Antalya 2023 Arama Konferansıdır. O toplantıda bir otelin bir köye sahip çıkması, o köye kırsal turizm turları düzenlemesi, köyün gençlerini istihdam etmesi konularını içeren, hem ekonomik hem de sosyal yönü olan proje fikri büyük ilgi görmüştü. Bu çalışma işte o vizyonun altyapısını oluşturuyor. Sağlanan istihdam kırsal göçün önüne geçer Rehberde bölgeye yatırım yapacak olan turizmcilerin istihdam yaratmasının kırsal bölge halkının kalkınmasında önemli rol oynayacağının altını çizen Başkan Davut Çetin, proje sayesinde yaratılacak istihdamın kırsaldan kente gerçekleşen göçün önüne geçeceğine de vurgu yaptı. Açıklamasının sonunda turizm yatırımcılarının köylerde yapacağı ya da restore edeceği konaklama tesislerinin kırsalda turizme dayalı katma değer yaratılmasının önünü açacağını kaydeden Davut Çetin, "Bu proje ile kırsal kalkınmayı turizm ile iç içe geliştirecek önemli bir kalkınma projesinin ilk adımlarını atıyoruz."

REHBER, ATSO'NUN İNTERNET SAYFASINDA

"Sürdürülebilir Kırsal Turizmin Geliştirilmesi Strateji Rehberi'ne Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın internet sayfasından (www.atso.org.tr) ulaşılabildiği belirtildi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Antalya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title