Haberler

"5 Yılda 5 Milyon Kişiye İstihdam Sağladık"

Güncelleme:

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Avrupa'da 5 milyon kişi işini kaybederken Türk özel sektörü olarak son 5 yılda 5 milyon kişiye istihdam sağladık." dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Avrupa'da 5 milyon kişi işini kaybederken Türk özel sektörü olarak son 5 yılda 5 milyon kişiye istihdam sağladık. Müthiş bir dünya krizine rağmen bunu başardık" dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından düzenlenen geleneksel ödül töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, yılda ortalama 3 kez geldiği Antalya'nın kendisine moral verdiğini söyledi. Antalya'da yaşanan birlik ve beraberliğin Türk özel sektörü açısından önemli olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Antalya ekonomisinin gelişmesi açısından farklı fikirde, siyasi gruptan olan milletvekilleri ve başkan adaylarının hepsi aynı platformda buluşmasının önem taşıdığını vurguladı.

"Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır" bir söz bulunduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, Antalya'daki siyaset ve meslek örgütlerinin kent için ortak projeler ürettiğini kaydetti. Yöresel ürünler fuarını Türkiye'nin gündemine getiren ilin Antalya olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu sayede yeni hazırlanan perakende yasasının ana konularından birinin yöresel ürünler olduğunu anlattı.

Antalyalıları yeni bir bakan çıkardıkları için kutlayan Hisarcıklıoğlu, "Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu'nu kutluyorum. Avrupa'da bir Türk parlamenterin ne kadar aktif olabileceğini bizzat ispat etti. Bu kapsamda en önemli dönüşüm projesini özel sektörün de desteğiyle gerçekleştireceğimize inanıyorum" diye konuştu.

İşçi, memur, esnaf ve ziraat odaları temsilcileriyle Brüksel'e gittiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Özellikle sivil toplum ve meslek kuruluşları olarak Türkiye'nin dönüşüm projesinin arkasında olduğumuzu göstermek için Brüksel'e gittik. Çavuşoğlu'nun yeni görevinde başarı elde edeceğine inanıyorum. Dönüşüm projesiyle önemli bir işe imza atacağına inanıyorum. Doğru yapılan işi millet olarak takdir edeceksinizki onun hizmeti tekrar size dönebilsin. Bu işten siz karlı çıkarsınız. Bu tür törenlerde ön taraftakiler para pul istemez, sadece alkış ister."

- "Tarımsal üretimde 7'nci büyük ülkeyiz"

Türkiye'nin tarımsal üretimde 7'nci büyük ülke olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

" Türkiye, yokken strateji ortaya koyarak bu noktaya geldi. Türkiye, son dönemde sebze ve meyve üretiminde dünyada marka haline geldi. Sebze ve meyvenin başkenti Antalya da hızla büyüdü. Türkiye'de son 5 yılda girişimci sayısı yüzde 35 artarken, Antalya'da yüzde 45 arttı. İstihdam Türkiye'de son 5 yılda yüzde 38 artarken, Antalya'da yüzde 48 arttı. Son 5 yılda Türkiye'de kadın istihdamı yüzde 54, Antalya'da yüzde 72 yükseldi. Kurumlar vergisinde Antalya'da yüzde 100, gelirler vergisinde ise yüzde 60 artış var. Avrupa'da 5 milyon kişi işini kaybederken Türk özel sektörü olarak son 5 yılda 5 milyon kişiye istihdam sağladık. Müthiş bir dünya krizine rağmen bunu başardık. Bunun içindeki en büyük katkılardan birisi de Antalya'nın. Antalya, Türkiye'ye 10 milyar dolar döviz getiren tek şehir. Antalya hapşırsa Türkiye hasta olur. Antalya, 9 milyar liralık tarımsal üretim yapıyor ve 500 milyon dolarlık tarımsal ürün ihracatı gerçekleştiriyor. Antalya olmasa Ankara, İstanbul sebze ve meyve yiyemez."

Küresel krize rağmen Türkiye'nin büyümesinde turizmin büyük katkısı bulunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "2013 yılında cari açık enerjiden kaynaklanarak 60 milyar dolar gerçekleşti. Eğer turizmciler olmasaydı cari açık 90 milyar dolar olurdu. Bu rakamı Türkiye finanse etmek için uğraşacaktı. Onun için Antalya çok önemli. Antalya, bu kadar pozitif işi yaparken yüksek hızlı tren ve Gazipaşa Havalimanı'nın pist uzunluğunun sağlanmasını hak ediyor" dedi.

Geçen yılki ödül töreninde karşılıksız çeklerle ilgili verdikleri sözü tuttuklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karşılıksız çeklerde patlama vardı. Bu konuda (sıkıntımız var. Çalışma yapıyoruz) demiştik. Bu çalışmamız yürürlüğe girdi. (Kullandığınız çek sahte mi, gerçek mi? Ne kadar karşılıksız çeki var, ne kadar kredi kullanıyor, bu kredileri ödüyor mu, ödemiyor mu?) hepsini görme şansınız var ancak ticaret ve sanayi odalarının kredi kayıt bürosuna giderek sisteme üye olunmalı. Artık görmeden, hedef almadan atış yapmayacağız. Görerek, bilinçli şekilde malın satışını gerçekleştirmiş olacağız."

Ekonomideki konjektürel, son günlerdeki gelişmelere çok odaklanıp kalmamak gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Büyük resme bakmak lazım. Özel sektör olarak bunları aşacak gücümüz var. 2001 krizinde bunu hep beraber gösterdik. Türkiye'nin geleceğine odaklanacağız. Geleceğe odaklanırsak, umut olursa Türk özel sektörü ve girişimcileri olarak başaramayacağımız hiçbir işin olmayacağına inanıyorum."

- ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak ise Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini, siyasette, sokakta, yasama, yargı ve yürütme kurumlarında gerginlik yaşandığını belirtti. Budak, bu gerginliğin ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

Kalkınmanın temelinin özgürlük, demokrasi ve hukuk olduğuna dikkati çeken Budak, dünya ekonomisinde gelişen fırtınalardan çıkmanın birinci koşulunun milli birlik ve beraberlikten geçtiğini vurguladı.

Siyasal, hukuki ve idari yapının Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap veremediğini savunan Budak, kaliteli demokrasi ve güçlü ekonomi için yapılması için acil adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.

Ekonomide kısa ve uzun vadeli sorunların arttığını anlatan Budak, "Kur artışı ve kuraklık tehlikesi nedeniyle tarımsal girdiler başta olmak üzere birçok sektörde girdi maliyetleri aşırı ölçüde arttı. Kur artışı, enflasyon ve durgunluk getiriyor. Kredi kartlarıyla ilgili sınırlamalar, durgunluğa gitmekte olan ekonomi için zamansız olmuştur. Tarım sektöründeki geleneksel yapı, arazi parçalanmışlığı, üretici birliklerinin zayıflığı yapısal değişimi geciktiriyor" dedi.

Budak, Türkiye'nin yeni bir büyüme modeline ihtiyaç duyduğunu ve bunun için de kamu-özel sektör işbirliği modelinin kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

- Ödüller

Törende ödül alan kurum, şirket ve kişilerin isimleri şöyle:

Gelir Vergisi (Ticari Kazanç)

1. Mehmet Dikmen

2. Yılmaz Turgan

3. Muharrem Ertuğrul

Gelir Vergisi (MSİ-GMSİ)

1. İzzet Münir Uzun

2. İbrahim Şencan

3. Güngör Ahmet Yitmen

Kurumlar Vergisi

1. Fraport IC İçtaş Antalya Havalimanı Terminal Yatırım ve İşletmeciliği AŞ

2. AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret AŞ

3. Galeri Kristal Turizm İnşaat Pazarlama ve Ticaret AŞ

Temsilcilikler gelirler vergisi birincileri

Mehmet Çetintaş (Akseki)

Zülfükar Ali Arslan (Kemer)

Özgür Dumlupınar (Elmalı)

Ali Oğuz (Gazipaşa)

Yaşar Sancaktar (Korkuteli)

Havva Erdoğan (Serik)

Temsilcilikler kurumlar vergisi birincileri

Gökçe Nakliyat Meyve uları Yaş Sebze Meyve Komisyonculuğu Oto Alım Satım İnşaat Turizm Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (Akseki)

Kemer Yaşam Hastanesi özel Sağlık Hizmetleri Limited Şirketi (Kemer)

Osman Akdeniz Petrol Ürünleri Soğuk Hava Deposu Taşımacılık Tarım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (Elmalı)

Cemal Şenol Gıda ve Temizlik Malzemeleri İnşaat Petrol Turizm Ticaret Sanayi Limited Şirketi (Gazipaşa)

Nur Gıda İnşaat Turizm Unlu Mamuller ve Su Ürünleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi (Korkuteli)

Nunhems Tohumculuk Limited Şirketi (Serik)

2012 yılı döviz kazandırıcı hizmetler:

Seyahat acenteleri

1. Alkan Grup Turizm İşletmeleri AŞ Tez Tour

2. Tantur Turizm Seyahat AŞ

3. Novum Turizm Seyahat Acentesi Ticaret AŞ

Konaklama tesisleri

1. PGS Otelcilik Turizm Ticaret AŞ PGS Hotels World Palace

2. Fine Otel Turizm İşletmecilik AŞ Rixos

3. Cömertoğlu Otelcilik ve Ticaret AŞ Delphin Imperial Antalya Şubesi

İhracat döviz geliri

1. Adopen Plastik ve inşaat Sanayi AŞ

2. Eti Elektrometalurji Anonim Şirketi

3. AGT Ahşap Sanayi ve Ticaret AŞ

Yaş sebze meyve ihracatı

1. Muşlu Kardeşler Yaş Sebze Meyve Pazarlama Turizm Seyahat Nakliye Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

2. Renezoğlu Tarım Ürünleri Taşımacılık Plastik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

3. Meykon Meyve ve Kaynak Suları Sanayi ve Ticaret AŞ

Süs bitkileri ve mamulleri ihracatı

1. Çiçekçiler Birliği Dış Ticaret AŞ

2. Fleurantalya Süs Bitkisi Üretim ve Pazarlama AŞ

SGK'ya en çok prim ödeyen en çok istihdam sağlayan firmalar:

1. Fine Otel Turizm İşletmecilik AŞ

2. Güneş Ekspres Havacılık AŞ

3. Voyag Turizm Otelcilik İşletmesi ve İnşaat Sanayi Ticaret AŞ

Türkiye'nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Antalya firmaları:

1. Adopen Plastik ve İnşaat Sanayi AŞ

2. AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret AŞ

3. Yörükoğlu Süt ve Ürünleri Sanayi Ticaret AŞ

Türkiye'nin ikinci 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Antalya firmaları:

1. Ekiciler Süt Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret AŞ

2. Eti Elektrometalurji AŞ

3. Antalya Enerji Üretim AŞ

-hisarcıklıoğlu

Kaynak: AA / Politika

Çetin Osman Budak Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title