Haberler

ATO'dan Irak Türkmenlerine Yardım Eli

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Türkmenlere yardım gönderilmediği yönündeki açıklamalarına cevap vererek, "Türkiye Türkmenlerle ilgilenmiyor gibi akla ziyan açıklamalar yapıldı. Şuana kadar 71 tane yardım TIR'ı bölgeye ulaştırıldı. Milletimizin takdirine bırakıyorum" dedi.

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) Irak Türkmenlerine göndereceği biner kolilik gıda yüklü üç yardım TIR'ı düzenlenen törenle uğurlandı. ATO'nun hizmet binasının önünde düzenlenen törene; Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, AFAD Başkanı Fuat Oktay ve ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci katıldı.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Ramazan ayının son günlerine gelmiş bulunduklarını belirterek, sevinilmesi gereken bu mübarek ayda insanları üzüntüye sevk eden pek çok olaya şahit olduklarının altını çizdi.

"TÜRKİYE'NİN KOMŞULARINDA YANGIN VAR"

Türkiye'nin komşularında bir yangın görüldüğünü sözlerine ekleyen İşler, Suriye'de devam eden iç çatışmaların milyonlarca insanın evinden barkından olduğunu dile getirdi. İşler, Suriye içinde içerisinde milyonlarca insanın sığınmacı durumunda olduğunu vurguladı. Suriye'de büyük bir insanlık dramının yaşandığını ve buna bütün dünyanın sessiz kaldığını ifade eden İşler, gerekli müdahalelerin yapılmadığı için yüzbinlerce insanın öldüğünü kaydetti.

"ABD'NİN IRAK'A MÜDAHALESİ HUZUR VE İSTİKRAR YERİNE KAOS GETİRDİ"

Irak'ın ABD'nin müdahalesinden sonra hiç durulmadığına da dikkat çeken İşler, "Irak ortalama 50 insanın öldüğü bir ülke haline geldi. ABD'nin müdahalesi huzur ve istikrar getirmedi. Fakirlik ve yoksulluk getirdi. Son aylarda mezhep çatışması ve mezhep bölünmüşlüğüne hareketle ciddi sıkıntılar meydana geldi. Irak coğrafyasında insanların birbirini katlettiğini görüyoruz. Böyle insanların fitne ve ayrılık tohumları döküldü. Çok ocaklar söndü. Son İŞID olayından sonra hepinizin yakından takip ettiği gibi yine binlerce insan evlerini terk etmek durumunda kaldı. Özellikle de Irak coğrafyasında Türkmen kardeşlerimizde son saldırılardan ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya kaldılar. Evlerini terk etmek durumunda kaldılar" diye konuştu.

"TÜRKMEN KARDEŞLERİMİZE HER ZAMAN ELİMİZİ UZATTIK"

İlk günden itibaren Türkmenlerin yanında yer aldıklarının altını çizen İşler, Türkmenlere yardımlara bundan sonrada devam edeceklerine vurgu yaptı. Devlet olarak her zaman Türkmenlere ellerini uzattıklarını ve büyük çabalar sarf ettiklerine dikkati çeken İşler, "İnsani yardım olarak gerek Suriye'deki Türkmen kardeşlerimize gerek Irak'taki Türkmen kardeşlerimize her zaman elimizi uzattık. Bunu yaparken sadece ırktan dolayı hareket etmiyoruz. Oradaki Türkmen kardeşlerimizin yanında herkese elimizi uzatıyoruz. Elbetteki Türkmen kardeşlerimizin ayrı bir yeri var onlarla da özel olarak ilgileniyoruz" dedi.

"İHSANOĞLU'NA KONSERVE CEVABI…"

CHP, MHP ve Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Türkiye'nin Türkmenlerle ilgilenmediği yönündeki iddialarına da cevap veren Bakan İşler konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye Türkmenlerle ilgilenmiyor gibi bir takım akla ziyan açıklamalar yapıldı. Bugün burada bizim toplanmazın vesilesi olan yardım kampanyasının son derece anlamlı bir yardım kampanyası olduğunu düşünüyorum. Şuana kadar 71 tane TIR yardım bölgeye ulaştırıldı. Fakat bugün bu yardımın ayrıca bir anlamı var. Ticaret odaların ilk defa böyle bir yardım oluyor. Ankara Ticaret Odası bir ilke imza atmış oluyor. AFAD başkanımız TOBB'un çok büyük bir yardım kampanyası hazırlığı içinde olduğunu söyledi. Şuan ATO 3 TIR ile yardım kampanyasında bulunuyor. TOBB yapacağı yardım kampanyasında daha büyük yardımların yapılacak. Buna inanıyorum."

Yardımların devam edeceğine inandığını dile getiren Bakan İşler, 3 TIR'ın içerisinde 3 binin üzerinde gıda yardim kolisinin bulunduğunu kaydetti.

"TÜRKİYE'Yİ DE CİDDİ ŞEKİLDE KARIŞTIRMAK İSTEDİLER"

Bakan İşler, Türkiye'nin etrafının kan gölüne döndüğünü ve komşularda yangının devam ettiğini sözlerine ekledi. O yangını söndüre bilecek iradenin Türkiye'de olduğunu aktaran Bakan İşler, Türkiye'nin bunun için büyük olması, iri olması ve diri olması gerektiğine vurgu yaptı. Yeni Türkiye'nin inşasının devam ettiğini ve bunun birilerini rahatsız ettiğini ifade eden Bakan İşler, "Birileri bizim komşularımıza, yakın çevremize uzattığımız kardeşlik elinden maalesef rahatsız oluyor. Onun için Türkiye'yi ciddi bir şekilde karıştırmak istediler. Gezi olayları Türkiye'yi durdurma operasyonuydu. Çok şükür sonuç alamadılar. Ondan sonra 17-25 Aralık operasyonları oldu. Onu da başaramadılar" şeklinde konuştu.

"İSRAİL'E EN GÜRSES TÜRKİYE'DEN ÇIKIYOR"

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını da sert dile eleştiren Bakan İşler, İsrail'in Filistin'e yönelik acımasızca yasaklanmış olan silahları kullandığını söyledi. İsrail'in çocukları, kadınları, yaşlıları ve gençlerin iftar sofralarını yıktığını, evlerini başlarına yıktığını belirten Bakan İşler, "Bu durum karşısında en gür ses Türkiye'den ses çıkıyor. BM bu olaya kör, dilsiz ve sağır kaldı. Diğer batı ülkeleri keza aynı şekilde kör ve sağır kaldılar. İslam ülkeleri bu sessizlik maalesef hepimizi üzmüş durumda. Bu durumda tek sesini çıkaran ülke Türkiye olduğu için birileri bundan rahatsız oluyor. Bizde diyoruz ki varsın rahatsız olsunlar. Bizim tarihte gelen bir sorumluluğumuz var. Biz millet olarak her zaman kimsesizlerin yanında olduk. Mazlumların, masumların, hakkın ve doğrunun yanında olduk. Bundan sonra da devam edeceğiz. Çünkü biz yüz yıl sonra gelecek senelere onların başını öne eğdirecek politikalar izlemiyoruz" diye konuştu.

"ABLUKA HALA DEVAM EDİYOR"

AFAD, Kızılay'ın gönderdiği yardımların yanında sivil toplum örgütlerinin de gönderdiği yardımların da büyük katkıları olduğunu ifade eden Bakan İşler, "Gazze'de yıllardır süren bir abluka var. Bu abluka acımasız ve hala devam ediyor" dedi.

Türkiye'nin politikasının temelinde insanlık, etik ve ilkeler olduğunu sözlerine ekleyen Bakan İşler, İsrail ile ilişkilerin düzelmesi çerçevesinde ortaya konan üç şarttan birinin Gazze'ye ablukanın kaldırılması olduğunu kaydetti.

"GAZZE'YE İLK YARDIM ELİNİ UZATAN ÜLKE YİNE TÜRKİYE"

İsrail'in son saldırısının Filistin içerisinde sağlanan uzlaşıyı sona erdirmek olduğunu dile getiren Bakan İşler, Gazze'ye son saldırılarda ilk yardım elini uzatan ülkenin yine Türkiye olduğunun altını çizdi. Bakan İşler, günde 3 bin aileye sıcak yemek verildiğini sözlerine ekleyen Bakan İşler, sahur ve iftarda sıcak yemekler verildiğini, bunların devam ettiğini kaydetti.

"AKLA ZİYAN AÇIKLAMALAR YAPILIYOR"

Abluka nedeniyle Gazze'ye direk yardım gönderemediklerini, BM'nin aracılığı ile Gazze'ye yardım gönderildiğinin altını çizen Bakan İşler, "Yine orada bizim TİKA görevlileri Türkiye'den giden yardımların dağıtılmasını koordine ediyorlar. Orada sadece açlık değil ciddi şekilde ilaç yardımları da gerekiyor. Bütün bunlar yapılırken 'Türkiye'den konserve kutusu bile getmedi' gibi laflar kullanıyor. Bunlar herhalde ilk günden beri açıklanan yardımlardan habersiz olarak hala akla ziyan açıklamalar yapıyorlar. Bazı adaylarda bu açıklamaları yapıyor. Ben bu konuyu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Bizlerin takdirine bırakıyorum. Bölgede yegane istikrar ülkesi olarak Türkiye var. Bunun kıymetini bilmek zorundayız. Bizim bir olmamız, güçlü olmamız, diri olmamız ve iri olmamız gerekiyor" dedi.

3273 KOLİLİK GIDA YARDIMI YOLA ÇIKTI

Yapılan konuşmaların ardından yardım TIR'ları Irak'a uğurlandı. 3 adet yardım TIR'ın içinde 20 kilogramlık 3 bin 273 gıda yardım kolisi bulunuyor. Kolilerin içerisinde Zeytin, helva, un, toz şeker, pirinç, makarna, konserve ve yağ gibi gıda yardımlarını var. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Ankara Ticaret Odası Emrullah İşler Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title