Haberler

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, Türkiye'nin enerji nakil hatlarında bölgesel anlamdaki hayati konumunun önemli olduğunu söyledi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, Türkiye'nin enerji nakil hatlarında bölgesel anlamdaki hayati konumunun önemli olduğunu söyledi.

Kitaroviç, 7. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin açılış panelindeki konuşmasında uluslararası toplumu teröre karşı birlikte hareket etmeye çağırdı.

Uluslararası toplum ve Avrupa Birliği için dönem noktası olan bir dönemden geçildiğini vurgulayan Kitaroviç, "Birlikte, İkinci Dünya Savaşı'ndan 70 sene sonra, gerçekle yüzleşmeli ve bunun ne manaya geldiğini görmeliyiz. Bağlayıcılık ve harekete ihtiyacımız var. Hiç kimse harekete geçmeden modern dünyanın tehditlerinden kendini izole edebileceğini düşünmemeli" ifadelerini kullandı.

Hırvatistan'ın küçük bir ülke olsa da konumu sebebiyle önemli bir pozisyonda olduğuna işaret eden Kitaroviç, cumhurbaşkanlığı döneminde ülkesinin iddialı bir dış politika izleyeceğini taahhüt ettiğini kaydetti.

Kitaroviç, şu anda gerçekleştirilen strateji enerji projelerinin Türkiye üzerinden yapıldığını belirten, "Burada Türkiye'nin enerji nakil hatlarındaki hayati konumunun ne kadar altını çizsem az" dedi.

Hırvatistan'ın Akdeniz ve Orta Avrupa arasında bağlantı noktası olduğunu anlatan Kitaroviç, "İyonya Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı, Trans Adriyatik Boru Hattı ve Krk Adası'ndaki LNG terminali gibi projelerle Avrupa enerji güvenliğine katkıda bulunuyoruz. Bu projeler Güney-Kuzey koridoruyla birlikte, Güneydoğu Avrupa içerisindeki bağlantıyı arttıracak" ifadelerini kullandı.

Arnavutluk'un hidroelektrik kapasitesi

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise konuşmasında, bölge ülkelerinin enerji güvenliklerini sürdürmek için daha fazla ortak proje geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.

Güneydoğu Avrupa ve Balkan ülkelerinin yenilenebilir enerjideki yüksek potansiyeline dikkati çeken Rama, "Batı Balkan ülkeleri geç uygulanan reformlar sebebiyle potansiyelini gerçekleştiremedi. Hala fosil yakıtlarına ve kömür santrallerinden gelen enerjiye bağımlı. Avrupa'da İsveç'ten sonra en büyük hidroelektrik kapasitesine sahip ülke biziz" diye konuştu.

Rama, Eylül 2013'te göreve geldiğinde Arnavutluk'un bir enerji sistemine sahip olmadığına işaret ederek, 20 yıldan fazla süredir kaçak elektrik kullanımı ve yatırım eksikliği sebebiyle elektrik dağıtım şirketinin borcunun ülke gelirinin yüzde 5'ine ulaştığını belirtti.

İki yıl önce Arnavutluk halkının yüzde 25'inin elektrik faturasını ödemediğini ve Avrupa Birliği'nde en düşük tahsilat oranına sahip ülke olduğunu anlatan Rama, radikal reformlar ve piyasanın özelleştirilmesiyle tahsilat oranının yüzde yüze yaklaştığını ve elektrik dağıtım şirketinin son 25 yılda ilk kez bu yıl kara geçeceğini anlattı.

Bölgede, elektrik ve doğalgaz sistemlerinde Karadağ ve Yunanistan ile yeni ara bağlantılar inşa edildiğini söyleyen Rama, ülkesinin ayrıca Azerbaycan'dan gelecek gazı Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TAP) ile taşıyarak daha fazla öneme sahip olacağını vurguladı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Atlantik Konseyi Hırvatistan Edi Rama Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title