Haberler

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Irak Petrol Bakanı Adil Abdel Mehdi, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) günlük 150 bin varil petrolü, Merkezi Irak hükümeti üzerinden ihraç etmesiyle ilgili, "Yakın bir tarihte Kürdistan bölgesindeki kardeşlerimiz ile görüşeceğiz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Borsa İstanbul, Chevron, Halkbank ve THY iş ortaklığında düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi kapsamında Mehdi ile bir araya geldi.

Mehdi, görüşmeden sonra basın mensuplarına, Bakan Yıldız ile önemli konuları değerlendirdikleri bir öngörüşme yaptıklarını, yakın tarihte daha geniş görüşmeler gerçekleştireceklerini açıkladı.

Türkiye'nin Irak'taki projelerinin çok büyük olduğuna işaret eden Mehdi, "Terörist gruplar maalesef Türk şirketlerinin 300 şehit vermesine sebep oldu. Bu şirketler çok büyük cesaretle çok büyük hizmetler sundu bize" dedi.

Mehdi, Türk şirketlerinin yeniden Irak'a çalışmak için dönmeye başladığını dile getirerek, hem enerji hem de diğer konularda stratejik büyük projelere imza atma arzularını Bakan Yıldız ile paylaştıklarını ifade etti.

Adil Abdel Mehdi, Bakan Yıldız ile yüksek düzeyde ortak komisyonların oluşması ve yakın bir tarihte genişletilmiş bir toplantı ve görüşme yapmaları konusunda anlaştıkları bilgisini verdi.

"150 bin varili SOMO ihraç etmektedir"

"Erbil ile anlaşma sonrasında 150 bin varil petrol, Erbil'den Kerkük Ceyhan boru hattıyla gidiyor. Kerkük petrol sahalarından o boru hatlarına petrol konulması planı var mı yakın zamanda? Bu, Erbil ile konuşuldu mu? Hangi aşamada?" sorusu üzerine konuk Bakan, birkaç gün önce petrol sevkiyatının başladığını anımsattı.

Mehdi, " Yakın bir tarihte Kürdistan bölgesindeki kardeşlerimiz ile görüşeceğiz. Bu tür ihracatın çoğaltılması için masaya oturacağız. Birkaç gün önce duyulan anlaşma sadece yolun başı" diye konuştu.

150 bin varil petrolün Kerkük petrol sahalarından gelip gelmediğinin ve Kerkük petrolünü Irak Milli Petrol Şirketi SOMO'nun satıp satmadığının sorulması üzerine Mehdi, "İyi niyet göstergesi olarak biz buna izin verdik. Çünkü ilerideki görüşmeler taraflar için çok önemli bir nokta. 150 bin varili SOMO ihraç etmektedir" ifadelerini kullandı.

Mehdi, Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmanın ilk adım olarak ifade edildiğini belirten bir gazetecinin bundan sonra petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda kalıcı çözüm sağlanıp sağlanmayacağına yönelik sorusu üzerine ise şu karşılığı verdi:

"Kürtler ile Merkezi Hükümet arasında bir kopukluk yaşanmıştı geçtiğimiz dönemde, özellikle petrol ve enerji hususlarında... Bu kopukluk bütün taraflar için büyük sıkıntılar yarattı. Bizler artık sorunlardan değil, çözümlerden bahsediyoruz. Çünkü herkesin kazanması için tek yol budur veya eskiye dönüp herkes kaybetmek durumunda kalacak."

Zirvede yanık kokusu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise Iraklı mevkidaşı Mehdi ile faydalı bir görüşme yaptıklarını; Bağdat ile Ankara'nın, Irak ile Türkiye'nin birbirine aktarabileceği çok ciddi faydalar olduğunun altını çizdiklerini söyledi.

Zaman zaman görüş ayrılıklarından kaynaklanan farklı iklimler olabileceğine işaret eden Yıldız, "Ancak biz kardeşiz, komşuyuz ve her zaman birbirimizin destekçisi olacağız. Onların sıkıntısı bizim sıkıntımızdır ve sıkıntılarının giderilmesi adına üzerimize ne düşüyorsa onu yapmaya hazırız" dedi.

Bu arada, Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin düzenlendiği otelde öğle yemeği sırasında salonda kablo yanığı kokusu ve duman oluştu. Konuklar, yetkililerin uyarısının ardından salondan ayrıldı.

Otel yetkilileri konuya ilişkin bir açıklamada bulunmazken, "Verilen rahatsızlıktan dolayı özür dileriz" anonsu yapıldı. Daha sonra paneller kaldığı yerden devam etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Atlantik Konseyi Taner Yıldız Irak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
title