Haberler

Bilecik'te Yüzyıllık Gelenek Sürüyor

Güncelleme:

Osmanlı döneminde sünnet olacak çocukların atla gezdirilmesi ve düğün elbisesinin tekbirler getirilerek giydirilmesi geleneği yüzyıllardır Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yaşatılıyor.

İlçe, Osmanlı'dan kalma gelenek ve görenekleri, kent merkezi ile köylerde yüzyıllardır sürdürmesiyle biliniyor. Düğünlere ayrı bir renk kattığı belirtilen gelenekler arasında sünnet çağı gelen her çocuğun ata binme heyecanı bulunuyor. Sünnet olmaktan korkan çocukların, ata binerek gezecek olmasından dolayı bu korkusunu yendiği ifade ediliyor.

Sünnet düğününde, okunan mevlit ve yapılan duaların ardından tekbirler eşliğinde özel hazırlanan ata bindirilen sünnet olacak çocuk, gezdiriliyor. Çocuk, tekrar tekbirlerle attan indirilerek, Osmanlı tahtını anımsatan hazırlanan yere oturtuluyor. Burada, cemiyete katılanlar uzun kuyruk oluşturarak, takılarını ve hediyelerini veriyor.

"ÇOCUKLARIMIZI ATLA GEZİNTİ YAPTIRIYORUZ"

Osmanlı geleneklerine göre yapılan Behlül Asaf Tekin'in sünnet düğününe katılan Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin tarihinin Osmanlı İmparotorluğu'nun kuruluşu kadar eski olduğunu söyledi.

Sünnet olacak çocukların atla gezinti yaptırılması geleneğinin, ilçede yıllardır sürdürüldüğünü ifade eden Yalçın, "Mevlidimizi okutuyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde sürecimizi icra ediyoruz. Yıllardır geleneğimiz olan sünnet cemiyetlerinde çocuklarımıza atla gezinti yaptırıyoruz. Gelenekler, birçok ilde kaybolmasına rağmen ilçemizde hala devam ediyor. Bizde gelenek sürdüğü için çok mutluyuz. Sünnet olan çocuğumuza acil şifalar diliyorum" dedi.

Yalçın, Osmanlı'dan kalma gelenekleri yaşatıp unutulmamasını sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Tekin'in dedesi Zeki Topal da sünnet cemiyetlerinin atla olduğunu ve kendilerinin de bu şekilde sünnet olduklarını anlatarak, "Nostalji yaşamak için torunumu ata bindirerek gezdirdik. Geçmişte bir kaç çocuğun sünnet cemiyeti olduğu zaman daha değişik oluyordu. Eskiden 5-6 beygir olur ve çocuklar bunlara bindirilerek gezdirildi" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Muzaffer Yalçın Pazaryeri Bilecik Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title