Haberler

Atık Yağlar Yakıta, Elektronik Malzemeler Sandalyeye Dönüşüyor

ELİF ÖZLEM ÇELİKLER/ SELİM KÜÇÜKBİNGÖL - Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından hayata geçirilen Geri Dönüşüm Projesi kapsamında atık yağlar ve elektronik atıklar toplanarak geri dönüşüme kazandırılıyor.

ELİF ÖZLEM ÇELİKLER/ SELİM KÜÇÜKBİNGÖL - Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından hayata geçirilen Geri Dönüşüm Projesi kapsamında atık yağlar ve elektronik atıklar toplanarak geri dönüşüme kazandırılıyor.

Osmangazi Belediyesi Evsel Atık Geri Dönüşüm Bölümü Sorumlusu Savaş Çamlık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atıkların toplanmasıyla ilgili belediye tarafından hayata geçirilen çalışmanın 2008'de başladığını söyledi.

Yaklaşık 3 yıldır da gezici araçlarla mahalle mahalle gezerek elektronik ve bitkisel yağ atıklarını topladıklarını belirten Çamlık, böylece pil, elektronik eşya ve atık yağların geri dönüşümünü sağladıklarını anlattı.

Gezici araçların her gün bir mahallede konuşlandığını ifade eden Çamlık, şunları kaydetti:

"Projeye vatandaşlarımızın ilgisi oldukça yoğun. Mahallelerindeki aracı görüyorlar ve evlerinde biriktirmiş oldukları atıkları getirip bize teslim ediyorlar. Önce bu atıkları belediyede ara depolama yapıyoruz. Ardından topladığımız atıkları belediyemizin atık getirme merkezine götürüyoruz. Oradan ise yetkilendirilmiş kuruluşlar alıyor ve kendi tesisine götürüyor. Kurallara uygun bir şekilde atıklar ayrıştırılıyor ve yeniden sanayide kullanılacak olan firmalara temin ediliyor."

Çamlık, Türkiye'de birçok belediyeye örnek olan çalışmaları kapsamında bugüne kadar 34 bin 513 kilogram ambalaj atığı, 16 bin 869 kilogram atık pil, 17 bin litre bitkisel atık yağ ve 53 bin 301 kilogram elektronik atık toplandığını söyledi.

Elektronik atıkların geri dönüşümü ile her yıl birkaç ihtiyaç sahibine akülü tekerlekli sandalye verdiklerini dile getiren Çamlık, "Firmalara teslim ettiğimiz atıklar sayesinde temin ettiğimiz akülü araçlar var. Yılda birkaç tane aldığımız bu akülü araçları da ihtiyaç sahiplerine teslim ediyoruz." dedi.

Toplanan atık yağların da biyodizele dönüştürüldüğünü anlatan Çamlık, bitkisel atık yağların, toplandıktan sonra anlaşmalı firma tarafından Biyodizel Üretim Tesislerine teslim edildiğini ve burada yakıta dönüştürüldüğünü dile getirdi.

Çamlık, teşvik olması amacıyla, araçlara atık yağ getirenlere nihale, elektronik atık getirenlere ise pazar torbası verdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Osmangazi Belediyesi Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title