Haberler

Atık İlaç Çöp Değildir'

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü, 6. Bölge Samsun Eczacı Odası, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün yaptığı ortak çalışmayla 'Atık İlaç Çöp Değildir' sloganıyla evlerdeki atık ilaçlar toplanacak.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısına, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, 6. Bölge Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yetkililer katıldı. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü, 6. Bölge Samsun Eczacı Odası, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün yaptığı 1-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında yapacağı ortak çalışma da 'Atık İlaç Çöp Değildir' sloganıyla; evlerde tarihi geçen ve atıl durumda bulunan ilaçların, hem insan sağlığı hem de çevre kirliliği açısından oluşturduğu risklerin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Proje ile tehlikeli atık sınıfına giren ilaçların kontrollü olarak imhası için atık ilaç kutuları ile toplanması; çevreye, doğaya ve canlıya zarar getirmeyecek şekilde lisanslı tesislerde bertaraf edilmesinin sağlanması, şehrin doğasının ve halk sağlığının korunması hedefleniyor. 1-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında yapılacak olan çalışma süresince evlerde bulunan kullanılmayan ve son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar; aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri ve eczanelerde bulunan atık ilaç kutularına atılabilecek.

KÖKSAL: "ÇEVREYE ATILAN İLAÇLAR DOĞAYA ZARAR VERİYOR"

Sağlık Bakanlığı'nın beşeri ilaçların üretiminden tüketimine kadar her aşamasını takip ettiğini söyleyen Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, "Evlerde kullanılmayan ve son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar; ilaçların suistimali, hatalı kullanım, çocuklarda kazara zehirlenmeler, intihar girişimleri, çevresel zararlar gibi aile, toplum ve çevre için geri dönüşü çok zor olabilecek riskler taşımaktadır. Kimyasal birer ürün olan bu ilaçlar tarihi geçince şehir çöplüklerine ve doğaya gelişigüzel atılmaktadır. Araştırmalar, çevreye atılan ilaçların doğal yaşamı olumsuz etkilediğini göstermektedir. Çevre sularına karışan düşük miktarlardaki ilaçlarla sürekli temas halinde kalmanın balık ve diğer suda yaşayan canlılarda fizyolojik değişikliklere neden olduğu, ilaca dirençli mikroorganizma ve bakterilerin ortaya çıkmasına yol açtığı bilinmektedir. Bu bağlamda evlerde kullanılmayan ve son kullanma tarihleri geçmiş ilaçların toplanmasında halkımızın atık ilaç kutularına ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla toplama noktaları olarak aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri ve eczaneler seçilmiştir. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve çalışma paydaşlarımız olarak halkımızın sağlığı ve şehrin doğasının korunması amacıyla 1-31 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan çalışma süresince evlerinde bulunan kullanılmayan ve son kullanma tarihi geçmiş ilaçları aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri ve eczanelerde bulunan atık ilaç kutularına atmaları konusunda gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz" dedi.

KASAPOĞLU: "BU PROJEYLE ÇEVREYİ VE İNSAN SAĞLIĞINI KORUMUŞ OLACAĞIZ"

İnsan sağlığına vermiş oldukları önemden dolayı proje ortağı kurumlara teşekkür eden Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Bu proje bir halk sağlığı projesidir. Bu projeyle çevreyi ve insan sağlığını korumuş olacağız. Çevreye atılmış her bir zararlı madde, suyumuzdan tutun da nefes aldığımız havaya kadar her şeyi etkiliyor. Bu projenin örnek bir proje olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

KARACAN: "TOPLUM VE ÇEVRE İÇİN GERİ DÖNÜŞÜ ÇOK ZOR OLABİLECEK RİSKLER TAŞIMAKTADIR"

2014 yılının Ocak ayında eczanelerde bulunan miadı geçmiş/bozulmuş ilaçların imhasını 6. Bölge Samsun Eczacı Odası aracılığıyla gerçekleştirdiklerini söyleyen 6. Bölge Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, "Onaylı listelerini meslektaşlarımıza ulaştırarak hem İTS'den hem de eczane stoklarından düşülmesini sağlamıştık. Yapılan bu işlem sonucunda eczanelerimizde oluşan atıl stok birikimini engellemiş olduk. Bu yıl da yine eczanelerimizde birikmiş olan miadı geçmiş / bozulmuş ilaçlarımızın imhasını gerçekleştirmek amacıyla toplayacağız. Ayrıca bu yıl buna ek olarak sosyal sorumluluk kapsamında evlerde bulunan kullanılmayan veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçları da eczanelerimizde toplayarak imha edilmesini sağlayacağız. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile kasım ayından bu zamana kadar görüşerek yaptığımız ortak bir çalışma neticesinde ortaya çıkan 'Atık İlaç Çöp Değildir' sloganıyla; evlerde tarihi geçen veya atıl durumda bulunan ilaçların hem insan sağlığı hem de çevre kirliliği açısından oluşturduğu risklerin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Evlerde kullanılmayan veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar; ilaçların suistimali, hatalı kullanım, çocuklarda kazai zehirlenmeler, intihar girişimleri, çevresel zararlar gibi aile, toplum ve çevre için geri dönüşü çok zor olabilecek riskler taşımaktadır. Kimyasal birer ürün olan bu ilaçlar tarihi geçince şehir çöplüklerine ve doğaya gelişi güzel atılmaktadır. Araştırmalar, çevreye atılan ilaçların doğal yaşamı olumsuz etkilediğini göstermektedir. Bu ilaçların ilaç toplama kutuları ile eczanelerimizde, aile sağlığı merkezlerinde, toplum sağlığı merkezlerinde toplanması sağlanarak, hem doğanın ve halk sağlığının korunması hem de farkındalığının oluşturulmasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İl Sağlık Müdürlüğü Onur Ferhat Karacan Yusuf Köksal Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title