Haberler

Atb Olağan Meclis Toplantısı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkan Vekili Halil Bülbül, Antalya ekonomisinde yaşanan sıkıntının sadece tarım ve turizm sektörüyle ilgili olmadığını belirterek, "Dolayısıyla üretilecek çözüm önerileri, tarım ve turizm sektörlerinden ibaret değil, tüm Antalya'yı kapsayıcı olmalıdır.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkan Vekili Halil Bülbül, Antalya ekonomisinde yaşanan sıkıntının sadece tarım ve turizm sektörüyle ilgili olmadığını belirterek, "Dolayısıyla üretilecek çözüm önerileri, tarım ve turizm sektörlerinden ibaret değil, tüm Antalya'yı kapsayıcı olmalıdır." dedi.

ATB'nin nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı, Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında gerçekleştirildi.

Bülbül, ATB Meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye ekonomisinin geçen yılı, beklentilerin üzerinde yüzde 4 büyüme ile tamamladığını anımsattı. Geçen yıl tarım sektörünün ekonomiye sağladığı katkıya işaret eden Bülbül, tarımdaki yüzde 7,6'lık büyümenin, son 13 yılın en yüksek rakamı olduğunu söyledi.

Türkiye ekonomisinin geçen yıl hem genel hem de tarım sektörü olarak ciddi bir büyüme gösterdiğini vurgulayan Bülbül, "Antalya ise ne toplam ekonomik faaliyetlerinde ne de tarımsal üretim ve ticaretinde bu büyümeyi yaşayamamıştır. Büyümeden vazgeçtik, 2015 yılı Antalya için ve özellikle tarımsal üretim ve ticaret performansı bakımından tahminlerimizin de ötesinde daralmıştır." diye konuştu.

Antalya'nın tarımsal ihracatının geçen yıl yüzde 12,5 düştüğünü anlatan Bülbül, bu yılın ilk çeyrek döneminde de küçülmeye devam eden bölge tarımının yüzde 28'lik ihracat kaybı yaşadığını bildirdi.

Bülbül, özel sektörün krediler başta olmak üzere birçok sıkıntısının olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Yaptığımız toplantılarda üyelerimiz, tarımsal ticarette vadelerin uzaması ve maliyetlerin ek faiz yükü getirmesi, finansa erişim sonrası borç yönetim sorunları, girdi maliyetleri üzerinde ciddi bir yekun teşkil eden KDV ve ÖTV oranları, iflas erteleme yasasındaki eksiklikler, Hal Yasası, aşırı kredi kullanımıyla meydana gelen ödeme sorunları, işletmelerin zincirleme etkiyle birbiri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını görüşlerini dile getirmişlerdir. Hepimizi yakından ilgilendiren bu konuların titizlikle ele alınması ve üzerinde ciddi çalışmalar yapılması gerekmektedir. Örneğin zayıf öz sermayeli büyümeyle, finansa erişim sonrası borç yönetimi ve kredilerin etki analizi yapılmadan kullanılması sonucunda birçok şirketin iflası gündeme gelmektedir."

Tarım sektörü olarak zor bir dönemden geçtiklerini vurgulayan Bülbül, mevcut kredi borçlarının ertelenmesinin, sektördeki kırılganlığı azaltacağı gibi moral ve motivasyonu da artıracağını bildirdi.

Bülbül, "Bugün yaşamakta olduğumuz kriz artık sadece tarım ve turizm sektörleri kapsamında olmaktan çıkmış, tüm sektörü ve kentimizi sarmış durumdadır. Dolayısıyla üretilecek çözüm önerileri, tarım ve turizm sektörlerinden ibaret değil, tüm Antalya'yı kapsayıcı olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Halil Bülbül Türkiye Antalya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title