Haberler

Atb Nisan Meclisi Toplandı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Nisan ayı Meclisi, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında toplandı.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Nisan ayı Meclisi, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında toplandı.

Yönetimin bir aylık çalışmalarının anlatıldığı Meclis'te Antalya Ticaret Borsası Başkan Vekili Halil Bülbül, ekonomi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son 10 yıldır Borsanın gündemini ve çalışma alanlarını değişmez konularından birini yöresel ürünlerin oluşturduğunu belirten Halil Bülbül, "Anadolu'muzun 12 bin yıllık medeniyetler birikiminin bir ürünü olan yöresel ürünlerimizin, hakkını ve hukukunu koruyarak ticarileştirilmesine çalıştığımız, projeler ürettiğimiz ve uygulamaya koyduğumuz bu gayretlerimizi bir sosyal sorumluluk bilinciyle yapmaktayız" dedi. Son dönemde "yöresel ürün" adı altında düzenlenen ticari organizasyonları eleştiren Bülbül, "Yöresel ürün kapsamlı bu tür faaliyetlerde, bir taraftan ürünlerin orijinalliğini ve hijyenikliğini gözetirken, diğer taraftan da esnafımızın ticari faaliyetlerine ket vurmamalıyız. Dolayısıyla bu tür girişimlerin yöresel ürünlere toplam faydası dikkate alınarak gerçekleştirilmesini beklemekteyiz. Adının bir yerinde yöresel ürün olan bu tür faaliyetlerin pazar, panayır veya sergi adı altında düzenlenmesi yerine, 5174 Sayılı Kanun çerçevesinde fuar olarak düzenlenmesi ve denetlenmesi gerekmektedir" diye konuştu.

TARIM KONSEYİ

Antalya Ticaret Borsası'nın başkanlığını yürüttüğü Tarım Konseyi'nin çalışmaları hakkında bilgi veren Bülbül, Konseyin Antalya tarımının sorunlarını ve çözüm önerilerini, birlikte hareket etme prensibi ve ortak aklı kullanarak gündeme getirme faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.

9- 10 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen odak grup toplantılarında tarım sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerinin 7 ayrı konuda oluşturulan masalarda tartışıldığını anımsatan Bülbül, "Sektörümüzün geleceğini birlikte şekillendirme çabasının önemli bir adımı olarak gördüğümüz, Tarım Konseyi faaliyetleri hakkında meclisimizi ve meslek komitelerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Örneğin, Borsamızın yıllardır her fırsatta ve her ortamda dile getirmeyi görev saydığı taş ve mermer ocaklarının Antalya'ya, çevreye ve özellikle tarıma verdiği zararları gündeme getirmekteyiz. Konsey toplantılarında da taş ve mermer ocakları sorunun 82 konu arasından 2'nci en büyük sorun olarak ön plana çıkmasını dikkatinize sunarım" ifadelerini kaydetti.

EKONOMİK DEĞERLENDİRME

2016 yılına dair beklentileri ve tahminleri şekillendirme bakımından yılın ilk 4 ayındaki gerçekleşmelerin önemine dikkat çeken Halil Bülbül, "Geleceğe ait beklentilerimizi ve tahminlerimizi şekillendirmede bir diğer referans da geçtiğimiz yıllardaki gerçekleşmelerdir. Türkiye Ekonomisi 2015 yılını, uzmanların ve hepimizin beklentilerinin üzerinde, yüzde 4 büyüme ile tamamladı. 2014 yılındaki yüzde 3'lük büyümenin üzerinde gelen bu rakam, Orta Vadeli Program'daki hedefin altında da olsa, mevcut koşullar dikkate alındığında memnuniyet verici oldu. Tarımda ilan edilen yüzde 7.6'lık büyüme, son 13 yılın en yüksek büyümesidir. 2014 yılında yüzde - 2.1 küçülen tarım sektörü, bu geri çekilmenin de etkisiyle rekor bir büyüme göstermiştir" dedi.

KOMİTE TOPLANTILARI

Antalya Ticaret Borsası meslek komitelerinin çalışmaları hakkında da bilgi veren Halil Bülbül, komitelerde tarımsal ticarette vadelerin uzaması ve maliyetlerin ek faiz yükü getirmesi, finansa erişim sonrası borç yönetimi sorunları, girdi maliyetleri üzerinde ciddi bir yekun teşkil eden KDV ve ÖTV oranları, karşılıksız çek miktar ve tutarlarındaki artışlar, iflas erteleme yasasındaki eksiklikler, hal yasası, aşırı kredi kullanımıyla meydana gelen ödeme sorunları ve işletmelerin zincirleme etkiyle birbirleri üzerinde olumsuz etkilere neden olması konularının gündeme geldiğini bildirdi.

Zayıf öz sermayeli büyümeyle, finansa erişim sonrası borç yönetimi ve kredilerin etki analizi yapılmadan kullanılması sonucunda birçok şirketin iflasının gündeme geldiğini bildiren Halil Bülbül, şu değerlendirmede bulundu:

"Tarım sektörü özeline baktığımızda da zor bir dönemden geçmekteyiz. Sektörde faaliyet gösteren şahıs ya da firmalar dışında gerçekleşen olaylar nedeniyle ticari yaşam olumsuz etkilenmektedir. Yaptığımız görüşmeleri ve kendi ticari yaşamımızı göz önüne aldığımızda mevcut kredi borçlarının ertelenmesi, sektörel kırılganlığı azaltacağı gibi moral ve motivasyonu da arttıracaktır. Bugün yaşamakta olduğumuz kriz, artık sadece tarım ve turizm sektörleri kapsamında olmaktan çıkmış tüm sektörleri ve kentimizi sarmış durumda."

EXPO DAVETİ

EXPO 2016'nın Türkiye ve Antalya'ya kazandırılmasında Antalya Ticaret Borsası'nın proaktif çalışmalarda bulunduğuna dikkat çeken Halil Bülbül, "EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devlet protokolünün katılımıyla açıldı. EXPO 2016 Antalya'nın başarılı bir biçimde geçmesini ve sergi sonrasında alanın Antalya gelişimine katkı sağlayacak bir işletmeyle sürmesini dilerim. Başta hemşehrilerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızı ve yabancı misafirlerimizi EXPO 2016'ya davet ederiz" diye konuştu.

ATB Meclis üyeleri daha sonra sektörel değerlendirmelerde bulundu. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Halil Bülbül Türkiye Antalya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title