Haberler

Atb'de Yüzde 50 Hibe Desteği Anlatıldı

Adana Ticaret Borsası (ATB), üyelerine yönelik düzenlediği ‘Bilgilendirme Toplantısı’nda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü Uzmanlarınca 800 bin TL’lik veya 300 bin TL’lik yatırım projesine yüzde 50 hibe desteği verileceği anlatıldı.

Adana Ticaret Borsası (ATB), üyelerine yönelik düzenlediği 'Bilgilendirme Toplantısı'nda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü Uzmanlarınca 800 bin TL'lik veya 300 bin TL'lik yatırım projesine yüzde 50 hibe desteği verileceği anlatıldı.

Adana Ticaret Borsası toplantı salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Mazlum Göbelek, "Hibe Desteği" konusunda yaptığı bilgilendirmenin yanı sıra Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezinden Dış Ticaret Uzmanı Kemal Tan "Dış Ticarete Bakışı", Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Zerrin Erginkaya ise "Gıda Güvenliği" konusunda katılımcılara bilgi aktardı.

"SÜREYİ İYİ DEĞERLENDİRİN"

Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasında tarım dendiğinde akla Çukurova'nın geldiğini söyleyen Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, "Borsamızda üyelerimizin faydasına olan bu tür etkinlikleri yapmaktan mutlu oluyoruz. Salonumuz bu tür etkinlikler için her zaman açıktır. 8. etap projeleriyle bölgemizde bölgemizin tarımsal kalkınmasına ciddi katkı sağlayan bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Çukurova'nın da bu tarımsal desteklerle ayağa kalkması gerekiyor. 800 bin TL'lik veya 300 bin TL'lik yatırım projesine yüzde 50 hibe desteği çok iyi bir fırsat. Bu rakamlar yatırım yapacak veya yapmayı düşünen arkadaşlar varsa, iyi kullanıldığı takdirde faydalı yatırımdır. Bu uygulamaların içinde bulunmuş bir şirketin sahibiyim. Bölge bu noktada tecrübe kazandı. Bu uygulamalar insanlarda gerçekten sinerji oluşturuyor. Faydalanmak isteyenler hem bölgemiz, hem ülke açısından tarımın sanayileşmesine katkı sağlayacaktır. Toprak Mahsulleri Ofisi bölgemizde sadece Adana'da 600 bin tona yakın mısır aldı ve şu anda kiralayabileceği depo bulamadı. Adana'da depoya hala ihtiyaç duyuluyor. Bu tür yatırımlara ihtiyaç var ve artması lazım. Ciddi yatırım yapmak isteyen arkadaşlar bölge ekonomisine de katkı sağlayacaktır. Bu süreyi iyi değerlendirin" dedi.

"Dış Ticaret Nedir? Dış Ticaretin Tarafları, Kimler Dış Ticaret Yapabilir? ve Neden Dış Ticaret? Devlet Destek ve Yardımlar" konularına açıklık getiren Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi'nden (ABİGEM) Dış Ticaret Uzmanı Kemal Tan, yaptığı konuşmada, "Dış ticaret temelde; ihracat ve ithalat olarak ikiye ayrılır. Ayrıca, yurt dışındaki bir ülkeden, yine başka bir ülkeye mal satılması da "Transit Ticaret" olarak üçüncü bir dış ticaret yöntemi hususu olarak karşımıza çıkar. 01.01.1996 tarihinde Gümrük Birliği'ne girdikten sonra Türkiye'de ihracat-ithalatçı olmak için özel bir şart ve belge aranmamaktadır. Türk Ticaret Kanunu (TTK) hükümleri çerçevesinde tacir sıfatını kazanan her gerçek ve tüzel kişi ihracat-ithalat yapabilir. Vergi dairesine kayıtlı olmak, ticaret odasına kayıtlı olmak, ihracat yapılacak sektör veya konu ile ilgili İhracatçılar Birliği'ne üye olmak gerekmektedir. İthalatta ise İthalatçı Birlikleri oluşturulmuştur, ancak fiili olarak işlevsel değildir" dedi.

Tan, Dış Ticaret İstatistikleri Analizi, Hedefler, Ulusal ve Uluslararası Mevzuat, Yol Haritası, İhracattaki Riskler hakkında da bilgi verdi.

DOĞRU VE YANLIŞ UYGULAMALAR

Üretimden, tüketiciye güvensiz gıdadan ve güvenli gıdanın temel amaçlarından söz eden Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Erginkaya, "Hiç bir sağlık riski taşımayan gıdalar sağlıklı gıdadır. Gıda güvenliğinin temel amaçları insan sağlığını korumak, tüketicilerin hile ve aldatmadan korunması, tüketicilerin doğru olarak bilgilendirilmesidir. En yaygın gıda kaynaklı tehlikeler, gıda zehirlenmesi, fiziksel zarar verme, kimyasal ve alerjik reaksiyondur. Riskli gıdalar; çiğ veya az pişirilmiş et, balık, tavuk, yumurta, süt, kabuklu su ürünleri, çiğ yumurta ile hazırlanan gıdalar, oda sıcaklığında uzun süre (2 saat) bekletilen yemekler, toprağa yakın yetiştirilen taze tüketilen sebze ve meyvelerdir. Gıda zehirlenmesi, bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı ile görülür. En yaygın olanı dışkıda kan ve yüksek ateştir. Birincil Yemden hayvana hayvandan insana birçok zoonoz hastalıkların geçmesi mümkün olmaktadır" diyerek gıdalar konusunda doğru ve yanlış uygulamalardan örnekler verdi.

Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Uzmanlarından Ziraat Mühendisi Mazlum Göbelek, 8. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar konusunda bilgilendirme yaptı. Göbelek, "Programın en önemli amacı ulusal ve uluslararası fonların kullanımı için yerel kapasite meydana getirmektir. Programına başvuru süresi 45 gündür.14.12.2013 tarihi itibariyle başlamış olup 27.01.2014 tarih itibariyle sona erecektir. Bireyler, Şirketler, Tarımsal amaçlı; Kooperatifler, Birlikler, Bunların üst birlikleri başvurabilirler. Başvuru sahibinin, Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir. Ekonomik Yatırımlar Hibe Üst Limitleri Hibeye esas proje tutarının 300 BİN TL aşmaması kaydıyla; Gerçek kişi başvurular için 150 bin TL hibeye esas proje tutarının 800 bin TL aşmaması kaydıyla, tüzel kişi başvuruları için 400 bin TL yatırımcılarda aranılacak özellikler; Yatırımcı birey ve kurumların yatırım ilinde yerleşik olması zorunlu değildir. Yatırımcılar, hibeye esas proje tutarının yüzde 50' sini, katkı payı olarak kendi kaynaklarından temin etmekle yükümlüdürler. Katkı payı kamu kaynaklarından karşılanamaz. İl özel idareleri, belediyeler, kamu kurumları ve bunlarla ilgili birim ve ortaklıkların başvuruları değerlendirilmez."

HİBE VERİLECEK YATIRIMLAR

Hibe Desteği kapsamına giren yatırım konuları şöyle:

Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı.

Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar.

Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar, ancak bu başvuruların hibe desteği kapsamında değerlendirilebilmesi için, mutlaka başvuruya söz konusu olan yatırımın orijinal amacıyla aynı ve yasal izinlerinin alınmış olması gerekir. Örneğin, Süt İşleme Tesisi için başvuru yapılacaksa, mevcut tesisin başlangıçta da süt işleme tesisi amacı ile inşasına başlanmış olması, yasal izinlerin bu amaçla alınmış olması şartı aranılacaktır. Sera, silo ve soğuk hava deposu tesisleri için tamamlama ve kapasite artırımı-teknoloji yenileme hibe başvurusu yapılamaz.

Alternatif enerji kaynakları (jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi) kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar.

Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri.

Koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri.

Hayvansal orijinli gübrelerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar, hibe desteği kapsamında değerlendirilir. Hayvansal orijinli gübrelerin işlenmesi ve paketlenmesine yönelik yeni tesis, kapasite artırımı ve teknoloji yenileme ile tamamlama proje başvurularına hibe desteği verilmektedir. Ancak yeni tesis veya tamamlama hibe başvurularında sunulan projede mutlaka işleme ve paketleme üniteleri birlikte yer almalıdır. Gübre toplayıcı ve taşıyıcı işlevi yapan kendinden hareketli ya da çekilir tip makine ve ekipman hibe desteği kapsamında değerlendirilmez.

Çelik silo ve soğuk hava deposu yatırımları hibe desteği kapsamında değerlendirilir. Soğuk hava depolarında depolama alanı 750 metrekareden düşük olamaz. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Toprak Mahsulleri Ofisi Çukurova Üniversitesi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title