Haberler

Atatürk ve Musul Meselesi Konulu Konferans Düzenlendi

Elazığ'da, Atatürk'ün ölümünün 78. yılı anısına "Atatürk ve Musul Meselesi" konulu konferans düzenlendi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 78. yıl dönümü dolayısıyla, Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü tarafından "Atatürk ve Musul Meselesi" konulu konferans düzenlendi. Prof. Dr. Bahaeddin Ögel Konferans Salonu'nda yapılan konferansa, Belediye Başkan Yardımcısı Kazım Özgür, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Saadettin Tanyıldızı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Atatürk'ün ölümünün 78. yılı anısına saygı duruşunda bulunulması ve akabinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Çevik tarafından, "Atatürk ve Musul Meselesi" konulu konferansın verilmesiyle devam etti. Türkiye'nin bulunduğu bölgede büyük sorunlar yaşandığını belirten Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Çevik, "Bölgemizde, Türkiye'nin istese de istemese de içerisinde olacağı sorunlar yaşanıyor. Günümüzde çokça tartışılan meselelerden biride Musul meselesidir. Bu bölgedeki sorunlar Türkiye'yi de ilgilendiriyor. Musul konusu Anadolu'dan ayrı düşünülemez. Orta Doğu'nun paylaşılması,Orta Doğu'da bir takım emperyalist tasavvufların gerçekleştirilmeye çalışılması 1. Dünya Savaşı'ndan sonra olmuştur" dedi.

Osmanlı devleti için 1. Dünya Savaşı'nı bitiren antlaşmanın Mondros Mütarekesi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Çevik, "Mondros Mütarekesinde yer alan maddelerde, Osmanlı devleti ordusunu terhis ve ordunun silahlarını teslim edecekti. Bütün iletişim ve ulaşım imkanlarını itilaf devletlerinin kontrolüne verecekti. Bu ateşkesten çok öteye bir antlaşmaydı. Mondros Ateşkes antlaşmasının 7. maddesine göre İtilaf devletleri güvenliklerini herhangi bir tehlikeye sokacak bir durum olursa diledikleri herhangi bir stratejik yeri işgal edebileceklerdi. Bu antlaşmaya dayanarak İngilizler 30 Ekim'den 15 gün sonra 50 parçalık savaş gemisiyle İstanbul'a girdiler" ifadelerini kullandı. - ELAZIĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Mehmet Çevik Elazığ Musul Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title