Haberler

Atatürk Üniversitesi Batı Kampüsünde Camii Açılış Töreni

Atatürk Üniversitesi kampüsünde, yeni yurt binalarının yanında yapılan camii ibadete açıldı.

Atatürk Üniversitesi kampüsünde, yeni yurt binalarının yanında yapılan camii ibadete açıldı. Bu yeni caminin en önemli özelliğini minareleri oluşturuyor. Türkiye'de bir başka camide bu mimaride minare yok.

Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Prof. Dr. Muammer Erdoğan caminin özellikleri hakkında bilgi vererek, caminin Hilton lavabo özelliklerine sahip olduğunu ve içerisinde bulunan kamera ve projeksiyon cihazlarının aktif kullanılabilecek durumda olduğunu söyledi.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, caminin düşünce safhasından, bugüne getirilmesine kadar emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Bu üniversitemizin üçüncü camisi oluyor. Batı kampusu yurtlara yakın ve büyümeye müsait bir alan. İçişleri Bakanımıza ve Sağlık Eski Bakanımıza da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Batı kampüsünde yakında; Açıköğretim Fakültesi, Mimarlık Tasarım Fakültesi, İletişim Fakültesi, Merkezi Dershanelerin temelini atacağız. Düşüncemiz, burada bir Türk kültür merkezi meydanı ile Türk Cumhuriyetlerine, kendilerini temsil edebilecekleri bir alan oluşturmaktır. Bu kapsamda, Azerbaycan'la olan kısmın büyük bir bölümünü bitirdik. İnşallah burası hem kışa hem de yaza hitap edecek bir alan olacaktır." dedi.

"İnsan, iman sayesinde eşrefi mahlükat oluyor." diyen Rektör Prof. Dr. Koçak şunları dile getirdi: "Allah'a ne kadar şükretsek azdır. Komşularımıza baktığımızda huzurun ne manaya geldiğini daha iyi anlıyoruz. Akla, vicdana, düşünceye, ruha ve dine hitap eden fen, sağlık ve sosyal bilimler açısından da üniversiteler eğitimde önemli bir yer tutuyor. Aklın ve vicdanın beraber hareket etmesiyle, istenilen nesillerin meydana gelebileceğini ve arzuladığımız huzurun daha da artacağını düşünüyor ve görüyoruz."

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, insanın kendini imar etmeden, yeryüzünü imar edemeyeceğini ifade etti. Görmez, "Kur'an-ı Kerim'de insanoğlunun yaratılış gayesini anlatan çok küçük bir ayet vardır. "Allah sizi yerden yarattı. Yeryüzünden yarattı ve sizden yeryüzünü imar etmenizi istedi." Bu ayetin çok farklı bir anlamı var. Bizim Farabi'miz, bu ayetten bir şehir felsefesi çıkaracaktır. Bizim insan olarak yeryüzündeki en büyük görevlerimizden bir tanesi, yeryüzünü imar etmek. Ancak insan kendini imar etmeden yeryüzünü imar edemez. Kalbini imanla imar etmeden, davranışlarını ahlakla imar etmeden, yeryüzünü imar etmesi mümkün değildir. Kendimizi imar içinde camilerimizi, mescitlerimizi imar etmemiz lazım." diye konuştu.

"MABETLE ÜNİVERSİTE BİRBİRİNDEN AYRILMAZ"

Prof. Görmez konuşmasını şöyle sürdürdü: "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, üniversitelerimizde camilerin açılmasına öncülük etmeye çalışıyoruz. Çok gecikmiş proje olarak değerlendiriyorum. Çünkü mabetle üniversite tarih boyunca beraber oldular. Zaman zaman ayrıldığı olmuştur. Ama tarih incelendiğinde, üniversiteler mabetlerden çıkmıştır. Mabetle üniversite birbirinden ayrılmaz. Mabetle üniversitenin birbirinden ayrılması demek, akıl ile kalbin birbirinden ayrılması demektir. Mabetle üniversiteler birbirine yakışan müessesedir. Kız öğrencilerimizin en az erkek öğrenciler kadar, camiinin o manevi ortamına katılımını sağlayıcı mimaride olması gerekiyor. Camimizin hayırlı olmasını, ebediyete kadar ülkemizin, topraklarımız üzerinde minarelerde ezan sesinin hiçbir zaman eksik olmamasın, camilerimiz hiçbir zaman cemaatsiz olmasın, ibadetlerimiz hiçbir zaman ihlassız ve samimiyetsiz olmasın diyorum."

Konuşmaların ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak ve İl Müftüsü Hasan Çınar ve beraberindekiler açılış kurdelesini kesti ve camiyi gezerek bilgi aldı.

Daha sonra İçişleri Bakanı Efkan Ala, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ve beraberindekiler, bir süreliğine Rektör Koçak'ın misafiri oldular. Koçak, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'e üniversiteyi temsil eden çeşitli hediyeler verdi. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Diyanet İşleri Başkanlığı Atatürk Üniversitesi Mehmet Görmez Hikmet Koçak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title