Haberler

Atatürk'ün Nüfus Kaydı 1922'de Yapılmış: Alamet-i Farika Tam

Güncelleme:

18 Ekim 1922 tarihinde hazırlanan nüfus kayıt belgesinde 4 Ocak 1881 Salı günü doğan Atatürk, "Orta boylu mavi gözlü buğday tenli alamet-i farika tam" olarak ifade ediliyor.

'19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve spor Bayramı'nın 96. yılında Atatürk'ün ilk nüfus kayıt belgesi gün yüzüne çıkarıldı.

Eski Anıtkabir Müze Komutanı, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Güler 'in ortaya çıkardığı belgeye göre Atatürk'ün ilk nüfus kayıt tarihi 18 Ekim 1922, kayıtta görünen doğum tarihi ise 4 Ocak 1881 Salı.

FİZİKSEL ÖZELLİKLER DE KAYDA GİRİYOR

Cumhuriyet'in ilanından önce Osmanlıca harflerle yazılan nüfus kaydında Atatürk'ün fiziksel özelliklerinin de kayda geçirilmesi dikkat çekiyor. Belgede, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın, Ankara nüfusuna kayıtlı olduğu, Hacıbayramıveli Mahallesi 161/1 numarada oturduğu görülüyor.

DOĞUM TARİHİ: RUMİ 1926

Kayıtlarda, Atatürk için "Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi ve Başkumandanı", "Devlet-i Aliyye'nin (Osmanlı Devleti) tabiiyetine haiz" ifadeleri yer alırken, doğum tarihi yıl olarak 'Rumi 1296' şeklinde belirtiliyor.

15 yılı aşkın süredir Atatürk'ün biyografi ve seceresi üzerine araştırmalar yapan Güler, şunları anlatıyor:

"O NORMAL NÜFUS CÜZDANI"

"Gazi Paşa'nın doğum tarihini belirleyen ilk belgeler askeri okullardaki öğrenci kayıtlarıydı. Bu kayıtlarda ay ve gün belirtilmeden doğum yeri ve tarihi 'Selanik 1296' olarak gösteriliyor. Mustafa Kemal'in bugün kadar bilinen ayrıntılı nüfus belgesi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti vatandaşları için düzenlenen nüfus cüzdanı.

"BİZİM ORTAYA ÇIKARDIĞIMIZ ORJİNAL"

Ancak bizim ortaya çıkardığımız orijinal Osmanlıca belge ile Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum tarihinin 4 Ocak 1881 Salı günü olduğunu tespit etmiş durumdayız. Böylelikle Atatürk'ün seceresi ve doğum tarihi ile ilgili yapılan spekülasyonlara da son noktayı koymuş olduk. Önümüzdeki günlerde yayınlayacağımız 'Benim Ailem' başlıklı kitapta spekülasyonlar da ortadan kalkacak."

İŞTE O NÜFUS CÜZDANI

18 Ekim 1922 tarihli ilk nüfus kaydında Atatürk için, "Balada isim ve şöhreti ve hal ve sınıfı muharrer olan Gazi Mustafa Kemal Hazretleri Devlet-i Aliyye'nin tabiiyetini haiz olup ol suretle ceride-i nüfusta mukayyet olduğunu müşir işbu tezkere ita kılındı" ifadeleri yer alırken şu bilgiler veriliyor:

İsim ve Şöhreti: Gazi Mustafa Kemal Hazretleri Pederi ismiyle Mahall-i İkameti: Tüccardan Ali Rıza, Validesi İsmiyle Mahall-i İkameti: Zübeyde Hanımefendi, Tarih ve Mahall-i Veladeti: Selanik sene 1296 Bin iki yüz doksanaltı. Dini: İslam. Sanat ve Sıfat ve Hizmet ve İntihap Salahiyeti: Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi ve Başkumandan Müteehhil ve Zevcesi Müteaddit Olup Olmadığı: Mücerret (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Ali Güler Türkiye Yaşam Kültür Sanat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (44)

Mustafa kemal Çetin:

Mustafa kemal Atatürk Çok büyük askerdi, devlet adamı ve bilim adamıydı. Silah arkadaşları ile birlikte 7 düvelle savaşarak bize Türkiye Cumhuriyetini emanet etmiştir. Ruhunuz ŞAD olsunYüce Atatürk.

21
11
yanıtYanıtla
17-25:

Dedesi Kızıl Hafız Ahmet Efendi Karaman''dan Makedonya''ya göç etmiş Kocacık yörüklerindendir. Annesinin ailesi de Karaman''dan gelmiş Konyarlar''dan. Anadolu ne kadar Türk ise Atatürk de o kadar Türk''dür. Ailesi dindar bir aile, şuandakilerden daha dindar oldukları bir gerçek.

19
8
yanıtYanıtla
ORTADOĞULUYUZ:

SARI SAÇLI MAVİ GÖZLÜ TÜRKMÜ OLURMUŞ

11
16
yanıtYanıtla
ÇİN MALI BUNLAR:

ALLAH MEKANINI CENNET EYLESİN.

17
4
yanıtYanıtla
birimobilWeb@haberler.com:

Olmasaydında olurduk

9
11
yanıtYanıtla
StatikmobilWeb@haberler.com:

Okullarda öğretilen inkilap tarihinin çoğu yalan atatürk ülkeyi öyle bir hale getirdiki öldüğünde bize kızar diye etrafındakiler cenaze namazını kılamadı.en yakın silah arkadaşlarını istiklal mahkemelerinde yargıladı.daha saymakla bitmez ama ne fayda

8
12
yanıtYanıtla
oy kullanmıyorum çünkümobilWeb@haberler.com:

Çünkü lâik ateist bir sistem benim temsilcim olamaz.

7
11
yanıtYanıtla
diyarbakırlı:

senın gıbı mallarda buna kandı avel avel

yanıt2
yanıt7
AHMET KUBACIK:

MUSTAFA KEMAL OLMASAYDİ İNGLİZLER FRANSIZLAR BİZİ İŞGAL ETSEYDİ NE OLURDU ? BEN SOYLİM İLK BAŞTA ARAP ALFABESİNİ BİRGÜNDE KALDIRIRLARDI (NEDENİ OSMANLININ GOVDESİ OLAN ARAP YARIN ADASINDAN TAMAMEN İLİŞKİLERİ KOPARILMASI VE HALK EN AZ 80 YIL CAHİL BIRAKILMASI AMAÇLANIR ) ŞAPKA KONUNU GETİRİR TAKKELERİ YASAKLARDİ VE AVRUPADAN MİLYONLARCA İKİNCİ EL ŞAPKA V TURKİYEYE İTHAL EDİLİRDİ ALİMLERİ ASARLARDİ DİNİ YAŞAMAMAK İÇİN ENGELLLER KOYARLARDI CAMİLERİ AHIR YAPARLARDİ VE KANSTATİNE NİN SİMGESİ OLAN AYASOFYAYI CAMİDEN KİLİSEYE ÇEVİRLERDİ YADA CAMİ OLARAK İBADETE KAPATILIRDI SİZE SORUYORUM BUNLARIN HANGİSİ OLMADİKİ ? SAYGILARIMLA

9
9
yanıtYanıtla
ÇİN MALI BUNLAR:

ALLAH SENDEN VE SİLAH ARKADAŞLARINDAN RAZI OLSUN. BİZ HAKLARIMIZI HELAL ETTİK SİZDE HELAL EDİN KAHRAMAN İNSANLAR.

15
0
yanıtYanıtla
Tüm 44 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title