Haberler

Atatürk'ün Nazilli'ye Gelişi ve Sümerbank'ın Açılışı Törenle Kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nazilli’ye gelişinin 79. yıldönümü ile Nazilli Sümerbank Basma Fabrikasının açılış günü düzenlenen törenle kutlandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Nazilli'ye gelişinin 79. yıldönümü ile Nazilli Sümerbank Basma Fabrikasının açılış günü düzenlenen törenle kutlandı.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Nazilli'ye gelişinin ve Sümerbank Basma Fabrikasının hizmete açılışının 79'uncu yıl dönümü törenlerle kutlandı. Atatürk anıtına çelenk konulması ile başlayan törenler, Nazilli Belediyesi Etnoğrafya Müzesi'ne ziyaret, Atatürk'ün Nazilli'ye gelişinde Sümerbank Basma Fabrikasını hizmete açmasına ilişkin belge filminin izlenmesi ve Sümer kampüsü içerisinde yer alan Atatürk müzesi gezisi ile sona erdi.

Atatürk'ün Nazilli'ye gelişinin kutlandığı törenlere Kaymakam Mehmet Okur, ilçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Yalçın Gürenci, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönartaş, İlçe Emniyet Müdürü Bünyamin Daşdemir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şakir Cihan Koçyiğit, kurum ve kuruluşların müdürleri, amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

İlk tören Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlarken saygı duruşu İstiklal Marşının okunması ile birlikte ilçe protokolü Etnografya Müzesini ziyaret etti. Etnografya Müzesinin Arşiv salonunda Nazilli Sümerbank Fabrikası'nın açılış gününe ait film ve Sümerbank Fabrikası ile ilgili belgesel film izlendi. Daha sonra tren garına geçen protokol üyeleri garda hazır bulunan öğrenciler ve halk ile birlikte törenlerin ikinci kısmına devam etti. Sümerbank Basma Fabrikası'nın Türkiye'de sanayileşme sürecini başlatan önemli atılımlardan biri olduğunu hatırlatarak günün anlam ve önemi belirten konuşmayı yapan Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, "Bu bir bayrak yarışı. Bugün biz bu bayrağı aldık, hizmet ediyoruz. Şeref duyuyoruz. Sizlerde, Türkiye' de yaşamaktan, Türk olmaktan, bu vatanı sevmekten kaçınmayın" diyerek gençlere ilerlemek için çok çalışmaları gerektiğinin mesajını verdi.

Bu gün Atatürk'ü minnetle ve şükranla andıklarını vurgulayan Belediye Başkanı Haluk Alıcık, "Sarı Zeybek Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Nazilli'ye gelişinin 79'uncu yıl dönümünü hep birlikte kutlamak üzere bugün burada toplanmış bulunuyoruz. Sözlerime Sarı Zeybek Gazi Mustafa Kemal Atatürk diye başlıyorum. Çünkü Atamızın, Resmi, siyasi ve askeri tüm sıfat ve unvanları dışında bir tek lakabı vardır; SARI ZEYBEK. Türk Milleti atasına Sarı Zeybek demiş, O'nu Milli Mücadelenin Efesi ilan etmiş ve yurdumuzu işgal eden yedi düvele karşı hep birlikte efelenmiş Allah'a şükürler olsun ki, vatanımızın ve milletimizin özgürlüğüne kavuşmasını sağlamışlardı. İşte O Sarı Zeybek, yetmiş dokuz yıl önce bugün, 9 Ekim 1937'de, Türkiye'de devlet eliyle kurulan ilk basma fabrikasını bizzat açmak için burada idi. Atatürk'ün açılışını yaptığını ilk ve son fabrika olan Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası'nın açılışına verilen önem, asker-sivil neredeyse bütün devlet erkanın açılışa katılmış olmalarından anlaşılmalıdır. Atatürk'ün açtığı Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası, çok kısa bir sürede Nazilli'nin çehresini değiştirmiştir. O güne kadar göç veren Nazilli, kısa zaman içinde göç alan bir kent haline gelmiştir. Henüz yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyetinin, çağdaşlaşma projesi kapsamında en erken ve en köklü şekilde gelişen kentlerden birisi, belki de birincisi, Nazilli olmuştur. Nazilli'nin çağdaşlaşmasında Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası'nın yeri çok büyüktür.

Açılışın yapıldığı o gün, Nazilli'de büyük bir coşku yaşanmıştı. Köylüsü, kentlisi, işçisi, emekçisi, öğrencisi, esnafı, çiftçisi, tüm vatandaşlar Sarı Zeybeğin Nazilli'ye gelişini kutlamak üzere burada toplanmışlardı. Coşku içerisindeki halkın en ön sıralarında ise, Ellerinde Şanlı Türk Bayrağı ile İstiklal Madalyalı Efeler vardı. Halk heyecanla atasını beklerken, O sıralarda Atatürk, Nazilli'ye doğru tren ile yaklaşıyordu. Birden, Türk tarihçi ve siyasetçi Hasan Reşit Tankut'a şöyle sordu: "Nazilli ne demektir?" Tam sorusuna cevap alır iken, tren istasyona yanaşmış ve Atatürk ile beraberindeki heyet Nazilli'ye ayak basmış, Halk "Yaşa Atatürk!" sesleri ile atasını karşılamıştı. Atamız, o gün sorduğu soruya daha sonra yanıt alabildi mi bilmiyoruz. Fakat o soruya biz bugün şöyle yanıt veriyoruz: "Paşam, Nazilli demek; Atasının emanetlerine sahip çıkmak için, Gündüz oturmayan, Gece uyumayan, Uyanık olduğu her an, Bir sancaktar gibi, Memleketin ve milletin huzur ve refahı için çalışan insanların yetiştirildiği, dağlarından yağ, ovalarından bal akan, Evliya Çelebi'nin Şehri Şirin dediği, Mukaddes vatan toprağını korumak için, Alp yetiştiren, Alperen yetiştiren, Zeybek, efe yetiştiren, uzun ömürlü insanların yaşadığı Efeler Diyarı demektir. Atamızın bizzat açılışını yaptığı, böylesine tarihi bir öneme sahip olan şehrimiz ve Sümerbank Fabrikamız, Venezuala'da kurulmuş bir fabrikaya da model olmuştur. Oradaki fabrikaya Atatürk Modeli denilmektedir. ve o Atatürk Modeli denilen fabrika, Nazilli Sümerbank Basma Sanayi Fabrikası örnek alınarak kurulmuştur. Nazilli'de doğmuş, büyümüş yada o dönemde Nazilli'de yaşamış herkes, Nazilli Sümerbank'ın ekmeğini mutlaka yemiştir. Her hanede mutlaka bu fabrikada çalışan birileri olmuştur. Şehrimizin gelişmesi, büyümesi ve bölgede parlayan bir yıldız olması, beyhude değildir. Atatürk'ün, Nazilli istikbalde vilayet olacaktır sözü de, beyhude söylenmiş bir söz değildir. Nazilli'yi Nazilli yapan ve Atatürk'e bu sözü söyleten, Vatansever ve milliyetçi Nazilli halkı ve Nazilli Sümerbank Basma Sanayi Fabrikasıdır. Bugün sadece Sümerbank ile ilgili hatıralarımızı yad edebiliriz. Şehrimizin gelişmesi, büyümesi ve bölgede parlayan bir yıldız olması, beyhude değildir. Nazilli Sümerbank Basma Sanayi Fabrikasının ve dolaysıyla Nazilli'nin simgesi haline gelen gıdı gıdı trenimize de dikkat çekmek isterim. Nazilli Belediyesi olarak bu tarihi treni restore ettirdik. Bugün biz Nazilli Belediyesi olarak, hem gıdı gıdı trenimize sahip çıkıyoruz hem de bir Basma müzesi yapıyoruz. Bu fabrikanın açıldığı günden bugüne, kapandığı güne kadar emek vermiş, çalışmış, Nazilli'mizin gelişmesini sağlamış ve vesile olmuş herkesten Allah razı olsun" diye konuştu.

Daha sonra Gazi Mustafa Kemal Ortaokul öğrencisi Beyza Nur Demirel 'Mustafa Kemal'i Düşünürüm' şiirini okudu. Törenlerin ikinci bölümü Nazilli Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu gösterilerini sunması ile son bulurken, Adnan Menderes Üniversitesi Sümer Kampüsü'ne geçti. Burada Adnan Menderes Üniversitesi Sümer Kampusu'ndaki Atatürk Müzesi'nin gezilmesi ve protokol üyelerinin Sümerbank'ın sembolü olan "Gıdı Gıdı" treniyle yaptıkları gezi sonrasıtörenler ve kutlamalar sona erdi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Sümerbank Türkiye Nazilli Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title