Haberler

Atatürk'ün Erzurum'a Gelişinin 96. Yıl Dönümü

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 96. yıl dönümü dolasıyla törenler düzenlendi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 96. yıl dönümü dolasıyla törenler düzenlendi.

100. Yıl Caddesi'ndeki İstanbul Kapı'da düzenlenen programa, Vali Ahmet Altıparmak, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Şeref Öngay, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kamu kurum müdürleri, öğrenciler ve askeri erkan katıldı.

Temsili olarak İstanbul Kapı'nın içerisinden geçen protokol ve beraberindekiler, 9. Kolordu Komutanlığı Bölge Bandosu'nun çaldığı marşla Gazi Mahallesi ve Hastaneler Caddesi'nden yürüyerek, Havuzbaşı'na geldi.

Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından bir konuşma yapan Belediye Başkanı Sekmen, Mustafa Kemal Paşa'nın Palandöken Dağı eteklerinde birbirlerine kavuşarak, bütünleşerek Milli Mücadele hareketini Müslüman-Türk coğrafyasında, Erzurum'da başlattığını söyledi.

Erzurum'da 3 Temmuz 1919 günü bir millet hareketi başladığını ve bu hareketin Milli Mücadele boyunca bütün vatan sathına yayıldığını vurgulayan Sekmen, "Mustafa Kemal Paşa ve Erzurum insanını bu coğrafyada bir araya getiren, bu birlikteliğin gerçekleşmesinin temel amacı Türkiye'nin bütünlüğünü, milletin bağımsızlığını yeniden elde etmesi ve millet egemenliğe dayalı, bağımsız Türk devletinin ebedi müddet yaşaması ideali olmuştur" diye konuştu.

Mustafa Kemal Paşa'nın, Erzurum'da gördüğü ilgiyi 1924 sonbaharı gezilerinde anlattığını anımsatan Sekmen, şunları kaydetti:

"Mustafa Kemal Paşa, Türk Milli Mücadelesini Erzurum'dan başlatmıştır. Erzurum'un o tarihlerde işgal altında bulunmaması, çok güvendiği dava ve silah arkadaşı olan Kazım Karabekir Paşa'nın 15. Kolordu Kumandanı olarak Erzurum'da bulunması, Erzurum'un en teşkilatlı vilayetlerden olması Mustafa Kemal Paşa'nın Erzurum'u seçmesinin sebeplerinden sayılabilir. Bağımsızlık davasına inanmış yüce Türk milletiyle bu kutlu davanın, milli mücadelenin önderi Mustafa Kemal Paşa ile birlikte bundan 96 yıl önce 3 Temmuz 1919'da başlatılan Türk Milli Mücadelesi, kongre salonlarına, meclis kürsülerine, cephelere taşınarak milli hedefe ulaşılmış, millet egemenliğine dayalı, bağımsız yeni bir Türk devletinin temelleri atılmıştır."

Sekmen, vatan toprağı uğruna şahadet şerbetini içen şehitlerimizi, cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü, Kazım Karabekir Paşa'yı, ordu neferleri ve gazileri şükran ve minnetle andığını söyledi.

Konuşmaların ardından, öğrenciler günün anlam ve önemini belirten şiirler okudu, Yakutiye Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibi, "Erzurum Barı" oynadı.

Buradaki törenin ardından protokol üyeleri ile askeri erkan, Atatürk Evi Müzesi'ni ziyaret etti.

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Mehmet Sekmen İstanbul Erzurum Yerel Haberler

title