Haberler

Atatürk'ün Erzurum'a Gidişinin 95. Yıl Dönümü Kutlandı

Güncelleme:

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gidişinin 95. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 95. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

İstanbul Kapı'da düzenlenen programa, Vali Ahmet Altıparmak, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kamu kurum müdürleri ve askeri erkan katıldı.

100. Yıl Park Anıtı'nda toplanan öğrenciler de muharip ve malul gazilerle Atatürk'ü temsilen Türk bayrağını taşıyarak, davul zurna eşliğinde 100. Caddesi üzerinden İstanbul Kapı'da protokolü selamladı.

Temsili olarak İstanbul Kapı'nın içerisinde geçen protokol ve beraberindekiler, 9. Kolordu Komutanlığı Bölge Bandosu'nun çaldığı marş eşliğinde, Gez Mahallesi ve Hastaneler Caddesi'nden yürüyerek, Havuzbaşı'na geldi.

Vali Altıparmak, 9. Kolordu Komutanı Başoğlu ve Başkan Sekmen, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu, Yakutiye Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibi, "Erzurum Barı" oynadı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen, burada yaptığı konuşmada, 1914 yılında başlayan ve 1918'de sona eren 1. Dünya Harbi'nin, devlet için çetin şartlar altında geçtiğini ve pek çok cephede amansız düşmanlarına kahramanca karşı koyan ve yüzbinlerce evladını vatan ve millet uğruna şehit veren memleketin maalesef, savaşın yenik tarafında sayıldığını ve itilaf devletleriyle Mondros Mütarekesi'ni imzalamak zorunda kaldığını söyledi.

Bu anlaşmanın bir sonucu olarak ordunun terhis edildiğini anlatan Sekmen, "Askerlerimizin silahları toplanmış, limanlarımıza, kışlalarımıza kadar el uzatılmış. Bu felaketler yaşanırken Yunanlılar İzmir'e asker çıkarmış. Düşman donanması İstanbul'a girmiş, Karadeniz ve ülkelerimizin diğer bölgeleri düşman işgali altına girmiş. Bu vahim gelişmeler karşısında vatanına sahip çıkmak üzere harekete geçen milletimiz, her yanda Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri kurdu" dedi.

Erzurum Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin de Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgesi dahil, bölge illerinden gelen delegelerle Erzurum'da büyük bir kongre düzenlediğini anımsatan Sekmen, şunları kaydetti:

"İşte, o meşum günlerde Mustafa Kemal Paşa, 3. Ordu Müfettişi sıfatıyla Milli Mücadele'yi teşkilatlandırmak üzere, İstanbul'dan, vapurla, kalabalık bir askeri ve sivil ekiple Anadolu'ya gönderildi. Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'da, Anadolu topraklarına ayakbastı. Havza, Amasya, Tokat, Sivas ve Erzincan üzerinden 3 Temmuz 1919 günü Erzurum'a geldi. O gün Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını, Ilıca'da ve bugün bizlerin yaptığı gibi İstanbul Kapı'da, Erzurumlular ve Kazım Karabekir başkanlığındaki askeri heyet, sevinç ve umut içinde karşıladı. Atatürk, Erzurum'a gezi için gelmedi, bu şehirde toplanan ve neredeyse memleketin yarısını temsil eden delegelerle toplanan, Erzurum Kongresi'ne katılmak üzere geldi. Bu maksatla resmi vazifesiyle beraber askerlik mesleğinden Erzurum'da derhal istifa etti."

Atatürk'ün daha sonra Erzurum Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin başına geçtiğini vurgulayan Sekmen, mutlu hadisenin kentin o dönem neşredilen ünlü gazetesi Albayrak'ta duyurulduğunu belirtti.

Sekmen, "Bir, iki gün içinde yaşanan bu gelişmelerin ardından Atatürk, nüfus kaydını da Erzurum'a aldırarak, Erzurum delegesi sıfatıyla, kongreye iştirak etti ve oy birliğiyle Erzurum Kongresi'ne başkan seçildi. Vatanı düşmandan temizleyen ve cumhuriyeti kuran tarihi hadisenin ilkeleri ve temelleri böylece şehrimizde atıldı" şeklinde konuştu.

Törenin ardından Vali Altıparmak ile beraberindekiler, Atatürk Evi'ni ziyaret etti.

- Yürüyüşten detay

- Havuzbaşı'ndaki törenden detay

- Atatürk evini ziyareti

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Mehmet Sekmen İstanbul Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title