Haberler

Atatürk'ün Erzincan'a Gelişi Törenle Kutlandı

Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzincan’a gelişinin 97.yıl dönümü Erzincan Belediye Sarayı önünde düzenlenen törenle kutlandı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzincan'a gelişinin 97.yıl dönümü Erzincan Belediye Sarayı önünde düzenlenen törenle kutlandı.

Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı olan sporcular ellerindeki Türk bayrağı ile Şehit Enes Bediz Meydanından Belediye binası önündeki Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan törene, Erzincan Valisi Ali Arslantaş, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümg. Selçuk Bayraktaroğlu, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, protokol üyeleri ve gaziler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından bir konuşma yapan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy "Büyük Komutan, Devlet adamı, Lider, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Erzurum Kongresine katılmak üzere Sivas'tan hareket edip, Erzincan'ımıza gelişinin 97. yıl dönümündeyiz. Gazi, Amasya Tamimini yayınladıktan sonra, Erzurum Kongresine katılmak üzere köyleri ve kasabaları ziyaret ederek Refahiye'ye gelmiş, Burada Müdafai Hukuk Cemiyeti Temsilcisi Kadı Şevki Efendinin evinde misafir olmuş ve Erzincan insanın, hürriyet mücadelesine ne kadar inandığını bizzat telakki etmiştir.Erzincan'a indiğinde Kendisini Karşılayan Müdafai Hukuk Cemiyeti üyelerinden Fevzi Efendiyi, Erzurum Kongresinde ve Sivas Kongrelerinde yanı başından hiç ayırmamıştır.Bu gerçek Erzincanlıların vatana ve hürriyetlerine bağlılıklarının ve ayrıca Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzincanlı bir temsilciyi, kendisine yoldaş edinişinin bir nişanesidir.

Milli Mücadele ateşinin yakıldığı, vatanın, emperyal güçlerin işgalinden kurtarılması yolunda kararlı ve kat'i adımların atıldığı, Büyük Türk Milletinin esaret altında yaşayamayacağının bütün dünyaya haykırıldığı o zorlu günlerde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk; Anadolu'yu karış karış gezerken Erzincan'da Erzincanlılara duyduğu güveni Erzincan'ın az zamanda, layık olduğu ve Cumhuriyetin kendisinden beklediği mertebede nur ve feyz kaynağı olacağına tamamen inanıyorum" sözleri ile ifade etmiştir. Bu topraklar, Rus zulmünü yaşamıştır. Bu toprakların cefakar insanları, canlarını, mesnetsiz, dayanaksız, arsız bir üslupla Soy Kırım iddialarını ortaya atan Ermenilerin, katliamları ile kaybetmişlerdir. ve bu toprakların sahibi Erzincanlılar, Kentimizin Müdafa-i Hukuk Cemiyeti temsilcilerinin, Fevzi Efendilerin, Münir Ziya Beylerin ve daha nice kent önderinin başını çektiği Milli Mücadelede, Gazinin Milli Mücadele anlayışına yaraşır bir kahramanlık ve ancak Büyük Türk Milletinin esarete karşı mücadelesine yakışır bir karalılık sergilemişlerdir. Büyük Türk milleti, Tarih boyunca dünyaya hükmetmiş en büyük devletleri kurmuştur. Medeniyet tarihini bu millet yazmıştır. Kendisine medeni diyen bir işgalci zihniyettin zulmüne ve hakimiyet mücadelesine pabuç bırakmayacağını, bu güçler geç anlamışlardır ama bu onlara pahalıya mal olmuştur. Bu mücadele, dünya yakın tarihinin en büyük mücadelesidir. Batılı tarihçiler ve devlet adamları, 1. Dünya savaşında ve Özellikle Kurtuluş Savaşında kendilerine karşı vatanını savunan, bu büyük milletin gösterdiği mücadeleye, bu insanların sahip olduğu vatan aşkına ve bu milletin önderlerinin basiretine hayran kaldıklarını her daim ifade etmekten kaçınmamışlardır. Kadını cephe gerisinde bu günkü modern ifadesi ile lojistik destek veren, erkeği cephede canını, namus saydığı vatan için gözünü kırpmadan feda eden bir milletin evlatları olduğumuzu unutmamak ve vatan mücadelesinin kahramanlarını gönlümüzün en hoş köşesinde saklamak görevimizdir. Hürriyet içerisinde yaşadığımız bu topraklarda, bu gün bu huzur ve sükunet ortamını yaşayabiliyorsak, bunu hürriyet mücadelesinin kahramanlarına borçlu olduğumuzu unutmamalıyız.Milli Mücadele ruhunu asla kaybetmedik, ve bizi kendisine düşman sayanlar şunu bilsinler ki bu vatan her an Gazi Mustafa Kemaller, Erzincan her an Fevzi Efendiler yetiştirecek güçte bir milleti barındırmaktadır.Bu vesile ile, Öncelikle Milli Mücadelemizin Büyük Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, bu mücadelenin kıymetli komutanlarının, bu toprakların bağrında yatan sayısız şehidimizin, bu vatan için mücadeleyi kendisine namus sayan gazilerimizin önünde minnet ve şükranla eğiliyor hepinize saygılar sunuyorum. " dedi.

Daha sonra Vali Ali Arslantaş, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümg. Selçuk Bayraktaroğlu, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ve beraberindekiler Başkanlık makamına geçerek bir süre görüştüler. - ERZİNCAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Erzincan Hürriyet Ordu Yerel Haberler

title