Haberler

Atatürk Müzesi Açılış Töreni

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'yi 2023 yılında demokrasisi, ekonomisi daha güçlü, dış politikadaki sözü daha kuvvetli bir ülke haline getirmek için uğraştıklarını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'yi 2023 yılında demokrasisi, ekonomisi daha güçlü, dış politikadaki sözü daha kuvvetli bir ülke haline getirmek için uğraştıklarını belirtti.

Çelik, Birinci Kordon'da restorasyonu tamamlanan Atatürk Müzesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, gençlerin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı. Böyle özel bir günde bakanlığına bağlı Atatürk Müzesi'ni açmanın çok özel bir şey olduğunu dile getiren Çelik, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bütün mücadelesinde, cumhuriyetin kuruluşuna kadar başlangıç noktasının Erzurum, bunun tamamlandığı yerin ise İzmir olduğunu ifade etti.

Selanik'teki Atatürk evinden İzmir'deki Atatürk Müzesi'ne kadar, bakanlığına bağlı Atatürk evlerini, müzelerini yapılandırırken, vatandaşın ziyaretine açarken başka bir bakış açısı getirmeye çalıştıklarını anlatan Çelik, "1923'ten 2023'e uzanan bir siyasi vizyonumuz var. Türkiye'yi 2023'e demokrasisi, ekonomisi daha güçlü, dış politikadaki sözü daha kuvvetli bir ülke haline getirmek için uğraşıyoruz" dedi.

Atatürk'ün devletin kuruluş aşamalarında ortaya koyduğu vizyonun bugün çok daha kıymetli olduğunu, bunu Türkiye'nin etrafındaki olaylarda daha iyi gördüklerini vurgulayan Çelik, Türkiye'nin etrafındaki birçok ülkenin yönetilemez hale geldiğine işaret etti.

Çelik, bütün bu tabloyu belirleyen ana unsurların etnik, din ve mezhep çatışmaları olarak öne çıktığını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda etnik ve mezhebi anlamda çatışma ortamının doğmaması, toplumsal barışın ortaya çıkması için laiklik prensibinin ortaya konulmasının ne kadar kıymetli olduğunu şimdi daha iyi görüyoruz. Geçmişte bir takım yanlış uygulamalar oldu. Laiklik bir toplumsal barış projesi olmaktan çıkarılıp bizim 'laiklikçilik' dediğimiz bir ideolojik vesayet sistemine dönüştürüldü. Bunun yarattığı vesayet sistemi de demokrasimizin gelişmesiyle birlikte ortadan kalktı. Etrafımızdaki ülkelerde laiklik prensibinin olmamasının ne tür vahşetlere yol açtığı çok daha net bir şeklide görülüyor. Bugün sağlanması gerek şudur. Artık Türkiye bu demokratik olgunluğa gelmiştir. Laiklik prensibini din, düşünce, fikir, teşebbüs hürriyetiyle birlikte algılayan bir toplumsal zihin yapısına kavuşmuş bulunuyoruz. Diğer bir konu cumhuriyet ilkesidir. Etrafımızda pek çok ülkede insanlar sandığa dahi gidemezken, sandığa gitmek için büyük mücadeleler verirken Türkiye çok uzun zamandır sağlıklı seçimler yapabilen ülkedir. Türkiye demokrasisini her seçimden her seçime olgunlaştıran ülkedir. Çünkü Türkiye cumhuriyet kavramının mantıki ve siyasal uzantısını demokrasi olarak tanımlamış bir ülkedir."

-"Kültür bir milletin hikayesidir"

Gelişen demokrasinin cumhuriyeti güçlendirdiğini, cumhuriyeti güçlendirmek için demokrasiye daha çok kıymet atfedilmesi gerektiğine değinen Çelik, "Bugün biz bu müzeleri açtığımız zaman Atatürk'ün vizyonunun bizim 2023'e yürümemizde bize ne şekilde yol göstereceği konusunda yeni tefekkürlere, yeni bakış açılarına ihtiyaç duymaktayız. Buraları gençlerimiz ziyaret ederken sadece Atatürk'ün yaşadığı bir yerin, bir takım eşyalarını görmekle sınırlı faaliyette bulunsunlar istemiyoruz. Cumhuriyetimiz, demokrasi, ülkemizin geleceği üzerine daha çok kafa yorsunlar, geçmişten bugüne katettiğimiz mesafeyi daha iyi özümsesinler ve geleceğe olan yürüyüşümüzde kendileri için yeni vizyonlar üretebilsinler diye bu çalışmaları yapıyoruz" diye konuştu.

Çelik, kültürün "bir milletin hikayesi, dünden bugüne dünya içindeki yerini dünyaya anlatma gayreti" olduğunu aktardı. Çelik, İzmir'in bu tablo içerisinde çok özel bir yere sahip olduğunu bildirdi.

Atatürk'ün ve diğer büyük devlet adamlarının İzmir'e verdiği önemin altının özenle çizilmesi gerektiğini belirten Çelik, şunları kaydetti:

"İzmir'in sahip olduğu bu niteliklerin dünyaya daha iyi anlatılması benim bakanlığımın görevleri arasındadır. İzmir için kuşkusuz özel bir tanıtım stratejisi izliyoruz İzmir'in daha iyi tanıtılması için. Hem İzmir'in sahip olduğu çoğulculuğun, hem İzmir'in sahip olduğu toplumsal barışın. İzmir'in cumhuriyet tarihindeki yerinin ve bugün dünyada Anadolu'nun en dünyalı şehirlerinden birisinin tanıtılması açısından çok büyük önem atfediyoruz."

Vali Mustafa Toprak ise İzmirlilerin atalarına olan sevgi, saygı ve bağlılıklarını her fırsatta gösterdiğini, bunlardan birinin de açılışını gerçekleştirecekleri Atatürk Müzesi olduğunu söyledi.

Bu müzenin 1875-1880 yılında yapıldığını, 9 Eylül 1922'de İzmir'e giren Türk ordusunca karargah olarak kullanıldığını, Atatürk'ün 17 Şubat 1923'te İzmir İktisat Kongresi toplandığında şahsi çalışmalarını burada yürüttüğünü anlatan Toprak, 1926 yılında dönemin belediyesi tarafından satın alınan binanın 11 Eylül 1941'de müze olarak açıldığını, 2013'te ise Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla binanın güçlendirilip, yenilendiğini bildirdi.

Toprak, müzenin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamından bir kesit sunacak hale getirildiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Bakan Çelik, Vali Toprak ile protokol üyeleri müzenin açılış kurdelesini kesti.

Bakan Çelik'in müzeyi gezerken görüntüsünü almak isteyen basın mensupları, müzeyi gezmek isteyen vatandaşlar ve korumalar arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Bu arada, tören öncesinde Bakan Çelik'e "Kardak'taki Yunan bayrağını indirelim" diyen bir vatandaş korumalarca uzaklaştırıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, daha sonra İzmir Valiliği'ni ziyaret etti.

Valilik şeref defterini imzalayan Çelik'in ziyareti basına kapalı gerçekleşti.

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Mustafa Toprak Faruk Çelik Ömer Çelik Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

25 NİSAN YEMEKTEYİZ YENİ BÖLÜM FRAGMANI #128105 Yemekteyiz 594. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Survivor'da elenen kim oldu? 24 Nisan Survivor'da adaya kim veda etti? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri mi döndü? Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 25 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! 25 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Toz taşınımı nedir, zararları neler? Çöl tozu hangi illeri etkileyecek? Toz taşınımı neden olur? Bugün okullar tatil mi? 25 Nisan Perşembe okul var mı, resmi tatil mi? Bugün ders var mı, işlenecek mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 25 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler? Bugün hava nasıl olacak? #127781 Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı! Toz taşınımı hangi illerde görülecek, ne zaman bitecek? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title