Haberler

Atalay'dan Bayram ve Referandum Trafiği İçin Genelge

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 81 il valisine bir genelge göndererek, yaklaşan Ramazan Bayramı ve Referandum trafiği için önlem alınmasını istedi.

Bakan Atalay, "3 günlük Ramazan Bayramı tatili ve 12 Eylül 2010 Pazar günü halkoyuna nedeniyle şehirlerarası karayollarımızdaki trafik yoğunluğunun özellikle tatilin başlangıç ve bitiş günleri ile referandum gününde önemli oranlarda artış göstereceği değerlendirildiğini" belirtti. Bu gerekçe ile "Halkın huzur ve güven içerisinde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla mevcut trafik tedbirlerine ek olarak" görevli tüm kurum ve kuruluşlarca etkin şekilde tedbir alınması istendi. Bu kapsamda genelgede yapılması istenenler 21 madde halinde şöyle sıralandı:

"1- Tatil süresince şehirlerarası karayollarında görevli ekiplerimiz, trafik kuruluşlarımızın büro hizmetlerinde görevli personel ile takviye edilip, karayolu güzergahlarında özellikle tatilin başlangıç ve bitiş günleri olan 8, 11 ve 12 Eylül 2010 tarihlerinde ortalama her 30 kilometreye bir ekip düşecek şekilde görevlendirilmesi sağlanacaktır. Ayrıca, karayollarımızın önemli kavşak ve geçit noktalarında sabit ekipler konuşlandırılacak, ekipler hava karardıktan sonra tepe lambalarını mutlaka yanar durumda bulunduracaklardır.

2- 8 ve 11 Eylül 2010 tarihlerinde karayolu trafiğini denetim altına almak, hatalı davranışları görülen yol kullanıcılarını trafik denetim ekiplerine bildirmek ve karayolu üzerinde gereken tedbirleri almak üzere Ankara-Eskişehir (Sivrihisar)-Afyonkarahisar, Ankara (Şereflikoçhisar)-Konya (Kulu)-Aksaray ve Ankara (Kızılcahamam)-Bolu güzergahlarında merkezden görevlendirilen rütbeli personel tarafından havadan helikopter ile izleme ve denetleme yapılacak olup, güzergah üzerinde bulunan trafik kuruluşları konu hakkında duyarlı bulunacaktır.

3-Trafik hizmetlerinden sorumlu birim amirleri bayram tatilinin özellikle başlangıç ve bitiş günlerinde, bizzat güzergahlarında bulunacak ve alınan tedbirleri uygulatıp, gerekli koordinasyonu sağlayacaklardır.

4-Trafik personeli maç, konser, toplantı gibi programlarda güvenlik nedeniyle görevlendirilmeyecek, gerektiğinde bu gibi etkinliklerde sadece trafiğin tanzim ve denetimi amacıyla görevlendirileceklerdir.

5- Bayram tatili süresince şehiriçi ve şehirlerarası karayollarında görevlendirilen motorize trafik ekiplerinde akaryakıt kısıtlamasına gidilmeyecektir.

6- Bayram öncesinde basın yayın kuruluşları kanalıyla, yol kullanıcılarına şehiriçi ve şehirlerarası yolculuklarında toplu taşım araçlarını kullanmaları, ayrıca tatil süresince de trafik kurallarına, trafik işaret ve işaretçilerinin ikazlarına uymaları yönünde ulusal, bölgesel ve yerel duyuru ve yayınların yapılması sağlanacaktır.

7- Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin; takoğrafları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri (korsan taşımacılık yapıp yapmadıkları), Zorunlu Mali Mesuliyet ve Zorunlu Ferdi Kaza Koltuk Sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ile aracın fenni muayene durumu titizlikle kontrol edilecek, arıza ve eksikliklerin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Ayrıca, karayolu güzergahlarında da otobüs ve minibüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecektir.

8- Geçmiş bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazaları analiz edildiğinde, bu kazaların genelde aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip, şerit ihlali, çalışma ve dinlenme süresi ihlali gibi nedenlerden meydana geldiği görülmekte olup, bu ihlallerin önlenmesine yönelik denetimlere ağırlık verilecektir.

9- Radarlı hız tespit ekipleri; özellikle hızdan kaynaklı kazaların yoğunlaştığı bölgelerde seyir halinde bulunacaklar ve başta hız ihlalleri olmak üzere hatalı sollama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, emniyet kemeri kullanımı gibi denetim konularına ağırlık vereceklerdir.

10- Özellikle gün batımı ve sabaha karşı yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler uygun yerlerde konuşlanacak ekiplerimiz tarafından uyarılacak, gerektiğinde araçlarından inmeleri ve güzergah üzerindeki trafik kuruluşlarımız da dahil olmak üzere, müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacaktır.

11- Sürücü ve yolcuların ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanmasına yönelik denetimlere ağırlık verilecek, vatandaşlarımıza emniyet kemeri kullanılmaması durumunda karşılaşabilecekleri riskler konusunda eğitici nitelikte bilgilendirmelerde bulunulacaktır.

12- Yol kullanıcıları üzerindeki algılanan yakalanma riskini arttırmak amacıyla, trafik denetim hizmetlerinde görevli personelin en az yüzde 10'u sivil ihbarlı denetimlerde görevlendirilecek, bu personel kazaların neden ve sonuçlarında etkin olan hatalı sollama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanımı gibi kural ihlallerinin tespitini yaparak, güzergah üzerindeki çevirme ekiplerine bildirecek ve bu ekiplerce de gerekli cezai işlemler uygulanacaktır. Ayrıca, bu denetim şekli ulusal ve yerel basın yayın kuruluşları aracılığıyla yol kullanıcılarına duyurulacaktır.

13- Denetimler Trafik Kontrolleri ve Şerit Daraltma Yöntemlerine İlişkin Yönerge esaslarına uygun olarak, yolda gerekli güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle, kontrol noktasından önce yeterli mesafede ikaz ve işaretler konularak, bulunması halinde kontrol ceplerinde, bulunmaması durumunda ise yolu aniden daraltmaksızın ve akan trafiği tehlikeye düşürmeden yapılacaktır.

14- Aynı güzergah üzerinde olup da birden fazla ilin sorumluluğunda olan önemli karayolu güzergahları ve geçitlerinde heyelan, yol çökmesi, yolda çalışma, yağış ve sel gibi trafik akımını ve güvenliğini etkileyen durumlarda, iller arasında koordinasyon sağlanarak, araçların alternatif güzergahlara yönlendirilmesi de dahil olmak üzere gerekli tedbirler ivedilikle alınacaktır.

15- İki yönlü trafiğin kullanıldığı karayollarında, bayram tatilinin başlangıç ve bitiş günlerinde ve trafik yoğunluğunun önemli oranlarda arttığı tespit edilen yol kesimlerinde, gerek görülmesi halinde ağır tonajlı araçların (TIR, kamyon, tanker gibi) uygun yerlerde kısa süreler ile trafik akımı normale dönünceye kadar bekletilmesi sağlanacak, daha sonra bu araçlar trafik yoğunluğu oluşturmayacak şekilde belli zaman aralıklarıyla trafiğe çıkarılacaktır.

16- Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organlarına ivedilikle bilgi verilecek, vatandaşlarımızın zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacaktır. Ayrıca, 155 ve 156 telefon hatlarını arayan vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirme ve yardım yapılacaktır.

17- Şehiriçi araç ve yaya trafik yoğunluğunun artacağı düşünülen 8 Eylül 2010 tarihinde önemli kavşaklarda, çarşı merkezleri ile büyük alışveriş merkezleri civarında gerekli trafik tedbirleri planlanarak uygulanacaktır. Ayrıca, Arefe ve Bayram günlerinde vatandaşlarımızın yoğun olarak ziyaretlerde bulunacakları şehitlik ve mezarlıklar civarında da trafik düzenini sağlamaya yönelik gerekli tedbirler alınacaktır.

18- Halkoylaması öncesinde ana arterlerde ve karayollarında çeşitli siyasi partiler tarafından oluşturulan araç konvoylarının bir düzen içerisinde hareket etmesinin sağlanması ve farklı partilerin konvoylarının karşı karşıya gelmeyecek şekilde trafik düzeni sağlanarak, konvoy faaliyetinin gerçekleştiği mahallin hassasiyetleri de göz önüne alınmak suretiyle gerekli güvenlik ve trafik tedbirleri alınacaktır.

19- Yine, oy kullanma gününde güvenlik açısından özellik arz eden bölge ve güzergahlardaki oy sandıkları ile sayıma ilişkin evrak ve belgeler, güvenlik güçlerimizin gözetiminde oy kullanılan yerlere ve oylama sonuçlandığında seçim kurulu başkanlıklarına taşınacağından, intikal sırasında yol güvenliğini sağlamaya yönelik her türlü asayiş ve trafik tedbirleri de alınacaktır.

20- Görevlilerimizin kılık ve kıyafetleri ile ekip otolarının temiz, düzenli ve bakımlı olmasına özen gösterilecek, sürücülere hitap edilirken saygılı ve kararlı olunacak, halkla ilişkileri zedeleyecek diyalog ve tartışmalara girilmeyecektir.

21- Alınan bütün tedbirlere rağmen herhangi bir nedenle karayollarının trafiğe kapandığı veya yol güvenliğinin olumsuz yönde etkilendiği hallerde, durum en seri şekilde EGM Trafik Hizmetleri Başkanlığına bağlı Kaza Danışma Birimine bildirilecektir."(ANKA)

(ÜNS/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

title