Haberler

At Eti Skandalı Büyüyor

Güncelleme:

İngiltere'de patlak veren at eti skandalının etkisi Avrupa'ya yayılıyor.

Avrupa'da tartışılan "at eti skandalının" büyümesi üzerine, Norveç ve Danimarka'da tedbir olarak bazı işlenmiş gıdaların satışı durduruldu.

Avrupa Birliği, İngiltere'de ortaya çıkan ve 16 ülkeye yayılan at eti skandalının boyutlarını ortaya çıkarmak için denetimleri yoğunlaştırmaya hazırlanıyor.

SKANDALIN ETKİSİ BÜYÜYOR

Norveç Gıda Güvenliği Kurumu yetkilileri, ülkedeki önde gelen süpermarket zincirlerinin ve diğer üreticilerin, at eti içermesi ihtimali bulunan işlenmiş gıdaları satıştan çektiğini bildirdi. Yetkililer, bununla birlikte Norveçli tüketiciler için "korkacak bir şey olmadığını" da belirtti.

Öte yandan, Danimarka'da da bazı küçük süpermarketlerin, benzer endişelerle lazanyaların satışını durdurduğu bildirildi.

DENETİMLER ARTACAK

Sağlıktan sorumlu AB Komiseri Tonio Borg, Brüksel'de olağanüstü toplanan AB tarım bakanlarına gelecek 3 ay boyunca sığır eti olarak etiketlenen ürünlerinden örnekler alınarak DNA testleri yapılmasını ve bu yolla skandalın boyutlarının ortaya çıkarılmasını istedi.

Borg ayrıca, gıda güvenliği endişelerinin giderilmesi için ithal edilenler dahil işlenmemiş at etlerinin ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kalıntısı taşıyıp taşımadıklarının analiz edilmesini önerdi.

Skandalın ortaya çıkmasıyla AB içinde işlenmiş et ürünlerinin etiketlerinde daha fazla bilgiye yer verilmesi ve işlenmemiş etlerin kaynağının belirtilmesi gibi önlemler tartışılırken, gıda şirketleri ilave maliyetlerle karşılaşmamak için bu önerilere karşı çıkıyor.

SKANDAL İNGİLTERE'DE ÇIKMIŞTI

İngiltere ve İrlanda'daki bazı süpermarketlerde at ve domuz eti karıştırılan dana eti satışlarının tespit edilmesiyle ortaya çıkan at eti skandalı özellikle Avrupa gündemini meşgul ederken, bazı Avrupalı firmaların birbirini suçlaması tartışmaların büyümesine neden olmuştu.

İngiltere'nin yanı sıra Fransa ve İsveç gibi ülkelere de yayılan skandalın ardından başlatılan soruşturmada, etlerin İrlanda, Polonya, Romanya gibi ülkelerdeki bazı mezbahalardan ve firmalardan sağlandığına yönelik bulgulara ulaşılırken, Fransa merkezli büyük firmalar ise at eti skandalıyla ilgili birbirini suçlamıştı.

Kaynak: AA / Dünya

Avrupa Birliği Danimarka Norveç Sağlık Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title