Haberler

"At Çiftliği"Nden Suriyelilere Sanat Merkezi

Lübnan'a sığınan Suriyeli mühendis, Osmanlı mimarisiyle inşa edilmiş ve uzun süredir atıl duran "At çiftliği"ni düzenleyerek, ülkesinden gelenler için sanat merkezine dönüştürdü

AYA ZAİM - Lübnan'a sığınan Suriyeli bir mühendis, Osmanlı mimarisiyle inşa edilmiş ve uzun süredir kullanılmayan at çiftliğini, düzenleyerek sanat merkezine dönüştürdü.

AA muhabirine konuşan Suriyeli mühendis Rağad Mardini, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un doğusunda yer alan Cebel-i Lübnan'da bulunan ve 1975 yılında yaşanan iç savaş esnasında zarar gören Osmanlı mimarisiyle inşa edilmiş çiftlik evi ve ona bağlı harayı onardığını söyledi.

Evin içi ve bahçesinde yaptığı restorasyon çalışmalarıyla çiftliği Suriyeli sanatçıların, sanatlarını icra edebilecekleri ve aynı zamanda ikame edebilecekleri bir hale dönüştürdüğünü anlatan Mardini, "Bu kişilerin sanat hayatlarına devam etmesi için onlara yardım etmem gerektiğini düşündüm ve bu fikir ortaya çıktı" dedi.

Mardini, 1 yılda 24 sanatçıyı sanat merkezinde ağırladığını ve şu ana kadar 160 sanat eserinin ortaya çıktığını kaydetti.

Eşi ve 3 çocuğuyla sanat merkezinde konaklayan Suriyeli ressam Hasan Haseku, " Suriye'de yaşadıklarımız, bize daha çok çalışma azmi verdi. Suriye'de hapishane hayatı sürüyor, dışarı bile çıkamıyorduk. Burada ise doğayla iç içeyiz ve bu durum insanın içindeki güzelliklerin ortaya çıkmasını sağlıyor" diye konuştu.

Haseku, yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle gizledikleri duyguları renkler aracılığıyla tuvale yansıttığını ifade etti.

Lübnan'a sığınan Suriyeli sanatçılara yaklaşık 1 ay konaklama ve sanatlarını icra ortamı sağlanan çiftlikte, bu süre zarfında hazırladıkları eserleri merkeze bırakmaları karşılığında sanatçıların her türlü ihtiyaçları da karşılanmaya çalışılıyor. -

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Suriye Beyrut Lübnan Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title