Haberler

Asya'nın Kalbi Hong Kong Koto Üyelerine Tanıtıldı

Dünyanın en büyük 7. ithalatçısı ve en düşük vergi alan 3. kenti konumunda olan Asya’nın kalbi Hong Kong ile iş ve yatırım yapma fırsatları Kocaeli Ticaret Odası üyelerine anlatıldı.

Dünyanın en büyük 7. ithalatçısı ve en düşük vergi alan 3. kenti konumunda olan Asya'nın kalbi Hong Kong ile iş ve yatırım yapma fırsatları Kocaeli Ticaret Odası üyelerine anlatıldı.

Üyelerini uluslararası pazarlara açmayı temel sorumluluklarından birisi olarak gören ve 3 yıldan bu güne 52 farklı ülkeden, 38 farklı heyetle yaklaşık 450 yabancı iş insanını oda üyeleriyle buluşturan Kocaeli Ticaret Odası son olarak Hong Kong İş Fırsatları Bilgilendirme Toplantısı düzenledi. Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Altun'un ev sahipliğini ve moderatörlüğünü yaptığı programda, Ekonomi Bakanlığı Hong Kong Masası Uzmanı Emine Çiğdem Kemahlı, Hong Kong Yatırım Ajansı Baş Danışman Neşe Secer, Hong Kong, Çin ve Asya pazarları ile Hong Kong'un çeşitli sektörlerdeki potansiyeli ve iş fırsatları hakkında bilgi sundu.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren KOTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Altun, ülke bilgilendirme programlarını organize ederken özellikle oda üyelerinin iş yapma potansiyeli olan ülkeleri seçtiklerini ifade ederek, "Bu bağlamda Hong Kong, son 20 yıldır dünyanın en serbest ekonomisi seçilmektedir. Dünyanın en düşük vergi alan 3. kentidir: kurumlar vergisi yüzde 16,5, bireysel gelir vergisi yüzde 15, KDV ve stopaj sıfırdır. Dünyanın en büyük 100 bankasının 70'ine ev sahipliği yapmaktadır ve Hong Kong Borsası Asya'nın en büyük 3. borsasıdır. Her yıl yaklaşık 60 milyon kişi Hong Kong'u ziyaret etmektedir. Asya'nın en önemli pazarlarına Hong Kong'dan 4 saatlik uçuşla, dünya nüfusunun yarısına ise 5 saatlik uçuşla ulaşmak mümkündür. Kocaeli olarak 2015 yılında Hong Kong'a ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 1.37 azalarak 6 milyon 29 bin 654 Dolar, ithalatımız ise bir önceki yıla göre yüzde 15.15 artarak 2 milyon 804 bin 831 Dolar olarak gerçekleşmiştir. Ümit ediyorum ki bu toplantı ve bu toplantı vesilesiyle uzun vadeli bir iş birliğinin ilk adımlarını attığımız ilişkilerimiz neticesinde bu rakamlar daha da yukarıya çıkacaktır" dedi.

Ekonomi Bakanlığı Hong Kong Masası Uzmanı Emine Çiğdem Kemahlı ise yaptığı konuşmasında Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı özel bir yönetim bölgesi olan Hong Kong ile ilgili bilgiler paylaştı. Aldığı yüzde 3,32'lik pay ile dünyanın en büyük 7. İthalatçısı konumunda olduğunu ifade eden Kemahlı, "2015 yılında kişi başına düşen milli gelir 47 bin 992 ABD doları civarındadır. 2015 yılında ülkede özel tüketim yüzde 4,8 artmıştır. 2015 yılında tarım yüzde -4,0, sanayi yüzde 0,8 ve hizmetler sektörü yüzde 1,9 oranında büyüme kaydedilmiştir. 7,35 milyonluk nüfus ile dünyanın en kalabalık 101. ülkesidir. 2015 yılında ihracat yüzde 4,86 ithalat ise yüzde 8,83 oranında küçülmüştür. Hong Kong ile iş yapabilirliğimizin güçlü yönleri; ekonomisinin ve finansal yapısının önemi, bölgedeki lider konumdaki finans merkezi olması, stratejik olarak Asya'nın en önemli iş merkezi ve yatırım bölgesini oluşturması, yatırımcı firmaların hükümetçe önemli oranda desteklenmesi, düşük ve basit vergilendirme rejimi olurken zayıf yönlerini ise; İki ülke arasındaki coğrafi uzaklık, Yüksek işçilik maliyetleri, sınırlı yatırım alanı ve yüzölçümünün küçük olması, farklı tüketici alışkanlıkları ile Çin'de yakın dönemde yaşanan ekonomik yavaşlamanın etkileri oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.

Hong Kong Yatırım Ajansı Baş Danışman Neşe Secer ise, ajans olarak Hong Kong'da iş ve yatırım yapmak isteyen işadamlarına ücretsiz danışmanlık hizmeti verdiklerini ifade ederek, "Öncelikle ifade etmeliyim ki Hong Kong Asya'nın kalbi. Çin'e bağlı özerk bir bölge. 2 resmi dili var. Hem İngilizce, hem Çince. Bu işadamları için çok avantaj sağlayan bir durum. Hong Kong'u Çin'in bir serbest bölgesi gibi düşünebilirsiniz. Daha bağımsız ve daha özel, kendi hükümeti, anayasası ve para birimi olan özek bir ada kent. Biz de Hong Kong hükümetine bağlı bir devlet ajansıyız ve Türk firmalarının Asya Pasifik'te en fazla ilgi gösterdiği bölgelerden biri olan Hong Kong'da şirketleşerek bu pazarda yer almak isteyen ve de ofis /depo /mağaza açmayı düşünen firma ve girişimcilere ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti veriyoruz" diye konuştu.

Secer konuşmasını, Hong Kong ekonomisi, iş yapma yolları ve şirket kurma yollarından bahsederek sonlandırdı. Programın sonunda, katılımcıların soruları cevaplandırdı. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ekonomi Bakanlığı Hong Kong Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title